BibTex RIS Kaynak Göster

Entwicklung der "Gecekondu" in der Landlichen Türkei

Yıl 1988, Cilt: 4 Sayı: 1, - , 01.06.1988

Öz

-

Entwicklung der "Gecekondu" in der Landlichen Türkei

Yıl 1988, Cilt: 4 Sayı: 1, - , 01.06.1988

Öz

ZUSAMMENFASSUNG   (A summary of this article is Deutsch)

Die Türkei hat seit den Fünfziger Jahren eine schnelle Wandlung des sozioökonomischen Aufbaus durchgemacht-besonders die die ländliche Gebiete betreffenden Auswirkungen der Wandlungen haben zu einer intensiven Abwanderung der ländlichen Bevölkerung geführt. Auf diese Wandlungen im sozio-ökonomischen Aufbau auftretende ungünstige Zustand einerseits den Boden zu einer Scheinverstädterung bereitet und anderseits die Lösung wichtiger ländlicher Probleme verhindert.

Im engen Rahmen dieser Untersuchung wurden die Dimensionen der «ländlichen Gecekondus» dargestellt, die als Zeichen des Aufbauwandels der ländlichen Siedlungen zu sehen sind.

Diese Entwicklung, die wir im Dereköy, einem Dorf im Norden des Oberen Dalaman Çay Gebietes im Südwesttaurus festgestellt haben, weist Merkmale auf, die zum grossen Teil denjenigen der “Sta dt-gecekondus” ähnlich sind.

KIRSAL ÇEVREDE GECEKONDULAŞMA : DEREKÖY / ACIPAYAM ÖRNEĞİNDE TOPLUMSAL VE EKONOMİK DEĞİŞİMİN KIRA YANSIYAN BİR ŞEKLİ

Yıl 1988, Cilt: 4 Sayı: 1, - , 01.06.1988

Öz

Türkiye’de 1950’li yıllardan itibaren ortaya çıkan hızlı toplumsal ve ekonomik yapı değişiminin kırsal çevre ile ilgili olanları, kırdan kopuşu ve büyük kentlere yönelik kesin nüfus göçlerini hazırlar nitelikte olmuştur. Bu değişim, kentlerimizdeki yoğun nüfus birikimi yanında gecekondulaşmayla özdeş sayılabilecek alansal yayılmaların da önemli nedenlerinden birisidir. Hernekadar araştırmacıların büyük çoğunluğu gecekondulaşmayı kentlere özgü bir olgu olarak kabul ediyorlarsa da, bu olgunun artık ülkemizde küçük kentlere
hatta kırsal yerleşmelere kadar girdiğinin örnekleri de giderek çoğalmaktadır.

Nitekim, 1981 yazından bu yana gelişim ve değişimlerini gözlemlediğimiz ve 1984 yılında da alan çalışmalarını tamamladığımız kırsal çevredeki bir gecekondulaşma olayının bazı yönlerini saptamış bulunuyoruz Yukarı Dalaman Çayı Havzası’nın kuzey bölümünde ve Eşler Dağı (2268 metre) batı eteklerinde yaklaşık 1000 metre yükseklikte kurulu Dereköy'de saptadığımız bu gecekondulaşma olgusunun, kent gecekonduları ile birtakım ortak özellikler içerdiği gözden kaçmamaktadır. Tüm fiziksel yapı özellikleri ve donanımlarıyla ilk bakışta kent gecekondularından pek ayırdedilemeyen bu yapılaşmanın, hangi ortam ve koşullarda oluştuğu ve bu oluşumu gerçekleştiren topluluğun hangi sosyal ve ekonomik yapı nitelikleri gösterdiklerinin ortaya konulması bu araştırmanın asıl amacıdır.



 

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Erkan Şen Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 1988
Gönderilme Tarihi 13 Temmuz 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 1988 Cilt: 4 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Şen, E. (1988). Entwicklung der "Gecekondu" in der Landlichen Türkei. Ege Coğrafya Dergisi, 4(1).