BibTex RIS Kaynak Göster

Un Nouveau Domaine de Recherches en Géographie Economique et Sociale: La Géographie du Sous-développement.

Yıl 1983, Cilt: 1 Sayı: 1, - , 01.06.1983

Öz

RESUME (The summary of this article is French)

Cet article fut l'une des conférences de la série organisée par l'înstitut de Géographie de la Faculté de Lettres de l’Université d’Istanbul. Elle fut prononcée de 6 mais 1980 dans le but de définir «la géographie du sous-développement.»

Il se compose de trois parties:
a) Introduction: Les raisons de l'apparition de la géographie du sous-développement et les résultats obtenus. En citant d’Yves LACOSTE, Pierre GEORGE et Jean DRESCH.
b) Essai de définition du concept «sous développement» en étudiant les points de vue des économistes, des sociologues, des agronomes, des historiens et des géographes.
c) Premières étapes d’une approche géographique de la notion du «sous développement».

-

Yıl 1983, Cilt: 1 Sayı: 1, - , 01.06.1983

Öz

-

EKONOMİK VE SOSYAL COĞRAFYADA YENİ BİR ARAŞTIRMA ALANI: AZGELİŞMİŞLİĞİN COĞRAFYASI

Yıl 1983, Cilt: 1 Sayı: 1, - , 01.06.1983

Öz

Ekonomik ve sosyal coğrafyada yeni bir araştırma alanı olan "azgelişmişliğin coğrafyası"nı tanımlamak için konuyu üç ana bölüm içinde ele almak gereksinimini duyuyoruz:
a) Birinci aşamada, konuya giriş olarak. " azgelişmişliğin coğrafyası"nm ortaya çıkış nedenleri ve sonuçlarını saptamak. Burada özellikle Yves LACOSTE'un "azgelişmişliğin coğrafyası"(1) adlı yapıtından aktarmalar yapıp referanslar vererek konuya açıklık getirmeye ve ayrıca konuyla yakından ilgilenen saygın coğrafyacılardan Pierre GECRGE ve Joan DRESCH'in görüşlerine yer vermeye çalışacağız:
b) İkinci aşamada, "azgelişmişlik" konusuyla ilgilenen birçok ekonomist, sosyolog, tarım bilimci, tarihçi ve coğrafyacının konuyla ilgili görüşlerini açarak bu konudaki kavram kargaşasına bir açıklık getirme girişiminde bulunmak. Bunun ysnısıra, bu çok farklı bilim dallarından gelen uzmanların üzerinde durduğu "azgelişmişlik" olgusunda ortaya çıkan alansal karşılıklı etkileşimlere değinmeye çalışacağız.
c) Son aşamada ise. coğrafi bir yaklaşımla konuya açıklık getirme çabalarının ilk aşamaları ve "azgelişmişlik" kavramını açıklığa kavuşturmak. Bundan amaç, birtakım değişken verilerden hareket ederek somut ve yapısal yaklaşımlar yapmaktır.

 

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Cezmi Sevgi Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 1983
Gönderilme Tarihi 30 Haziran 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 1983 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Sevgi, C. (1983). Un Nouveau Domaine de Recherches en Géographie Economique et Sociale: La Géographie du Sous-développement. Ege Coğrafya Dergisi, 1(1).