Kışlık Nohut Hat Ve Çeşitlerinin Değerlendirilmesi
Yıl 2017,
Cilt: 4 Sayı: 3, 355 - 364, 30.09.2017
Cuma Akıncı
,
Behiye Tuba Biçer
,
Savaş Eker
Öz
Deneme kışlık ekilen ileri kademedeki nohut
genotiplerinde verim, antraknoz hastalığı, soğuk zararı ve tane kalite
özelliklerini incelemek amacıyla Diyarbakır’da yürütülmüştür. Denemede farklı
melez kombinasyonlarından elde edilen 9 adet ileri kademede, 1 adet yerel ve 3
adet ICARDA genotipi ile 5 adet çeşit kullanılmıştır. Denemede tane verimi
yönünden Arda ve Azkan çeşitleri diğer genotiplerden yüksek verimli
bulunmuştur. Antraknoz hastalığı yönünden denemede kullanılan melez hatlar
hassas, Arda ve Azkan çeşitleri dayanıklı bulunmuştur. Yaş ve kuru hacim, yaş
ağırlık ve su alma kapasite değerleri en düşük Arda çeşidinde, en yüksek D2-5
hattında saptanmıştır. En yüksek pişme süresi yerel çeşitte belirlenmiştir.
Kaynakça
- [1] Akçin A., (1988) “Yemeklik Tane Baklagiller”. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, No: 8, Konya.
- [2] Anonim a (2017) http://www.fao.org/faostat. alıntı tarihi: 10/02/2017.
- [3] Anonim b, (2017) http://www.tuik.gov.tr. alıntı tarihi: 10/02/2017.
- [4] Akdağ C., (2001) “Tokat’ta yüksek verim sağlayacak nohut çeşitleri ile ekim zamanlarının belirlenmesi”. GOÜ Ziraat Fakültesi Yayınları, No: 59, Araştırma Serisi No: 19, Tokat.
- [5] Dolar F.S., Gürcan A., (1992) “Determination of resistance of chickpea (Cicer arietinum L.) cultivars to Ascochyta rabiei (Pass.) Labr. in Turkey”. J. Turkish Phytopathology, 19:(2-3).
- [6] Toker C., Çancı H., (2003) “Selection of chickpea (Cicer arietinum L.) genotypes for resistance to Ascochyta Blight (Ascochyta rabiei (pass.) Labr.) yield and yield criteri”. Tr. J. of Agriculture and Forestry, 27:277-283.
- [7] Kaçar O., Göksu E., Azkan N., (2005) “Bursa’da kışlık olarak yetiştirilebilecek nohut (Cicer arietinum L.) hatlarının belirlenmesi”. Uludağ Üni. Zir. Fak. Der., 19(2): 33-45.
- [8] Mart D., Cansaran E., Karaköy T., (2005) “Çukurova koşullarında nohutta (Cicer arietinum L.) bazı özellikler yönünden genotip x çevre interaksiyonları ve uyum yeteneklerinin saptanması üzerine bir araştırma”. Türkiye VI. Tarla Bitkileri Kongresi, 5-9 Eylül 2005, Antalya, Cilt II, S:1027-1032.
- [9] Bakoğlu A., Ayçiçek M., (2005) “Bingöl ekolojik koşullarında bazı nohut (Cicer arietinum L.) çeşitlerinin verim ve verim öğeleri üzerine bir araştırma”. Fırat Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, 17 (1):107-113.
- [10] Gül M.K., Egesel C.Ö., Kahrıman F., Tayyar Ş., (2006) “Çanakkale yöresinde nohut bitkisinin kışlık olarak yetiştirilebilme olanakları”. Uludag.Üniv.Zir.Fak.Derg., 20(1): 57-66.
- [11] Düzdemir O., Akdag C., Yanar Y., (2007) “Bazı nohut (Cicer arietinum L.) çeşitlerinin farklı çevrelerde antraknoz (Ascochyta rabiei)’a dayanımları ve tane verimleri üzerine bir araştırma”. GOÜ. Ziraat Fakültesi Dergisi, 24 (2): 87-97.
- [12] Bozoğlu H., Özçelik H., (2005) “Nohutta (Cicer arietinum L.) bazı özelliklerin genotip x çevre interaksiyonları ve stabilitesinin belirlenmesi”. GAP IV. Tarım Kongresi 21-23 Eylül 2005., Cilt 1. S: 834. Şanlıurfa.
- [13] Anonim c, (2017) http://www.dunya.com/ekonomi/11-dayanikli-nohut-: 11 Şubat 2017.
- [14] Anonim d, (2017) http://www.kappadokiatohum.com/UrunlerDetay.aspx?id=59 Alıntı Tarihi: 11 Şubat 2017.
- [15] Anonim e, (2017) http://www.tarim.gov.tr/BUGEM/TTSM/Belgeler/Duyuru Alıntı Tarihi: 11 Şubat 2017.
- [16] Anonim f, (2017) http://arastirma.tarim.gov.tr/ktae/Belgeler/brosurler/zuhal.pdf Alıntı Tarihi: 11 Şubat 2017.
- [17] Singh K.B., Erksine W., Robertson L.D., Nakkoul H., Williams P.C., (1988) “Influence of pretreatment on cooking quality parameters of dry food legumes”. Journal Science Food Agric., 44: 135-142.
- [18] Sağel Z., Tutluer M.İ., Peşkircioğlu H., Kantoğlu Y., Kunter B., (2009) “Nohutta mutasyon ıslahı”. X. Ulusal Nükleer Bilimler ve Teknolojileri Kongresi, 6-9 Ekim 2009, 312-320.
- [19] Singh K.B., Williams P.C., Nakkoul H., (1990) “Influence of growing season, location and planting time on some quality parameters of kabuli chickpea”. Journal of the Science of Food and Agriculture, 53(4): 429-44.