Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Normları ve Uluslararası Sözleşmeler Açısından Toplu Eylem Hakkı
Öz
Grev hakkı Anayasanın 54/1 hükmünde ve hükme uygun olarak çıkarılan 6356 Sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu md. 58/1’de tanımlanmaktadır. 6359 Sayılı kanun tanımından yola çıktığımızda greve ancak toplu iş sözleşmesi görüşmeleri sırasında ortaya çıkan uyuşmazlıklar söz konusu olduğunda başvurulabilecek bir yoldur. Grev dışında, grev benzeri olarak kabul edilen protesto, yavaşlatma gibi toplu eylemler grev olarak kabul edilmemektedir. Grevi de içeren toplu eylemler hakkında ILO 87 ve 98 sayılı uluslararası sözleşmeleri ile AİHS 11. ve 10 maddeleri bulunaktadır. Anayasamızın 90. Maddesi gereğince AİHM tarafından temel haklardan kabul edilen sendikal haklar konusunda iç hukukumuzla uluslararası sözleşmelerin çatıştığı noktalarda ülkemizin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerin üstün tutulacağı açıktır. Ancak zaman zaman bu uluslararası hukuk kuralının uygulanmadığı görülmektedir. Çalışmamızda sırasıyla toplu eylem hakkı, grev hakkı, grev yasakları ve bu hususlara ilişkin uluslararası hukuk düzenlemeleri ve ulusal hukukun ile uluslararası hukuk düzenlemelerine aykırılıkları incelenmeye çalışılacaktır.
DİKKAT!
Metin Econder sitesinde belirtilmiş Econder Şablon'u içerisine Mizanpaj'da belirtilen usüllere göre düzenlenmiştir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Acer, Y., & Kaya İ. (2014). Uluslararası Hukuk Telem Ders Kitabı. Ankara: Seçkin Yayınları.
- Akın, F. B. (2017). 6356 Sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'nun Sendikalar Hukuku Açısından Bir Değerlendirilmesi, Trakya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi E-Dergi, Cilt 6, Sayı 1, ss. 1-18.
- Aksar, Y. (2015). Teoride ve Uygulamada Uluslararası Hukuk -I-. Ankara: Seçkin Yayınları.
- Alpagut, G. (2016). Toplu Eylem Hakkı ve Sınırları - Yargıtay'ın Konuya İlişkin Bir Kararının Düşündürdükleri, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mecmuası Cilt 74, ss. 851-875.
- Caniklioğlu, N. (2013). 6356 Sayılı Kanuna Göre Grev Yasakları ve Grevin Ertelenmesi, Çalışma ve Toplum, Sayı 4, ss. 289-316.
- Çelik, A. (2010). Sendikal Haklar: Uluslararası Çalışma Hukuku ve Türkiye’nin Uyumsuzluğu, Disiplinlerarası Yaklaşımla İnsan Hakları içinde, yazan Editör: Selda Çağlar, İstanbul: Beya Yayınları, ss. 255-332.
- Güney, A., & Aslanova, K. (2014). Türk Hukuku’nda Grev Yasakları ve ILO Normları, Çalışma ve Toplum, Sayı 1, ss. 252-272.
- Kaya, P. A., & Güler, C. (2015/1). Uluslararası İnsan Hakları Hukukunda Toplu Eylem Hakkı, Sosyal Siyaset Konferansları, Sayı 68, ss. 105-126.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
İşletme
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Dursun Al
*
0000-0002-8406-4129
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
30 Haziran 2018
Gönderilme Tarihi
15 Nisan 2018
Kabul Tarihi
25 Nisan 2018
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2018 Cilt: 2 Sayı: 1
Cited By
Yüksek Mahkeme Kararları Işığında 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu Kapsamında Verilen Disiplin Cezalarının Nitel Analizi
Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
https://doi.org/10.51290/dpusbe.1768315

