Restoran İşletmelerinde Rekabet Üstünlüğü Sağlayan Faktörler: Kastamonu’da Bir Uygulama
Yıl 2017,
Cilt: 1 Sayı: 2, 111 - 126, 30.12.2017
Serkan Dilek
,
Selim İnançlı
,
Hayrettin Kesgingöz
,
Ali Konak
Öz
Günümüzde, koşullar firmalar arasındaki
rekabetin giderek sertleşmesine neden olmaktadır. Sanayi toplumundan bilgi
toplumuna geçiş sürecinde hizmet sektörü ve dolayısıyla restoran işletmeleri
giderek ekonomideki payını artırmaktadır. Restoran işletmelerinin kar, büyüme,
varlığını devam ettirebilme gibi amaçlara ulaşabilmesi için rakiplerinden üstün
olan yönlere sahip olması gerekmektedir. Çalışmamızda restoran işletmelerinin
karlılığına etki eden faktörler incelenmiştir. Bu amaçla Kastamonu il
merkezindeki restoran işletmeleri yöneticileri ile birebir görüşme yöntemi ile
anket uygulanmıştır. Çalışmada elde edilen bulgular ilk-orta okul ve Lise
mezunu işletme yöneticilerinin karlılığı etkileyen faktörler hakkında
bilgilendirilmelerinin gerekliliğini ortaya çıkarmıştır.
Kaynakça
- Akal, Mustafa (2015), Mikro Ekonomi, Seçkin Yayınları
- Bahar, Ozan ve Kozak, Metin (2005), “Türkiye Turizminin Akdeniz Ülkeleri ile Rekabet Gücü Açısından Karşılaştırılması”, Anatolia Turizm Araştırmaları Dergisi, 16(2), 139-152.
- Çivi, Emin (2001), “Rekabet Gücü: Literatür Çalışması”, Yönetim ve Ekonomi, 8(2), 21-38.
- Coşar, Yeşim (2008), "Otel İşletmelerinde Rekabet Üstünlüğünü Etkileyen Faktörler: Yöneticiler Üzerine Bir Araştırma." Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 19(1), 45-56.
- Coşkun, Seval; Mesçi, Muammer ve Kılınç, İzzet (2013), “Stratejik Rekabet Üstünlüğü Sağlama Aracı Olarak İnovasyon Stratejileri: Kocaeli Otel İşletmeleri Üzerine Bir Araştırma”, AİBÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 13(2), 101-132
- Didin, Saliha ve Köroğlu, Çağrı (2008), “Konaklama İşletmelerinin Satışlar- Maliyet Bakımından Rekabet Edebilme
Durumu ve Gelecekten Beklentileri”, ZKÜ Sosyal Bilimler Dergisi, 4(7), 111-120.
- Dilek, Serkan (2016), Oyun Teorisi Eşliğinde Sanayi Ekonomisi, Seçkin Yayınları
- Dilek, Serkan and Çolakoğlu, Nurdan (2013), “Barriers To Entry and Two-Sided Markets: A Research In A Shopping Mall in İstanbul”, Asian Economic and Financial Review, 3(4), 544-552
- Dilek, Serkan ve Top, Seyfi (2012), “Is Setting Up Barriers To Entry Always Profitable For Incumbent Firms?”, Procedia Social and Behavioral Sciences, 58, 774-782
- Eren, Erol (2010), Stratejik Yönetim ve İşletme Politikası, Beta Yayınları
- Hatırlı, Selim Adem (2016), MikroEkonomi, Alter Yayınları
- Karacaoğlu, Korhan (2009), “Rekabet Üstünlüğünü Etkileyen Unsurların Yapısal Eşitlik Modeli İle Belirlenmesi: İSO 500 Büyük Sanayi İşletmesi Örneği”, Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 34, Temmuz-Aralık, 165-187.
- Kitapçı, Olgun (2008), “Restoran Hizmetlerinde Müşteri Şikayet Davranışları: Sivas İlinde Bir Uygulama”, Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 31, 111-120.
- Kumral, Neşe (2008), “Bölgesel Rekabet Gücünü Artırmaya Yönelik Politikalar”, Ege University Working Papers In Economics, 08/02, February
- Küçük, Orhan (2016), Bilimsel Araştırma Yöntemleri, Ekin Yayınevi
- Küçük, Orhan ve Ecer, Fatih (2007), “Bulanık TOPSİS Kullanılarak Tedarikçilerin Değerlendirilmesi ve Erzurum’da Bir Uygulama”, Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 3(3), 45-65
- Özsağır, Arif ve Akın, Aliye (2012), “Hizmetler Sektörü İçinde Hizmet Ticaretinin Yeri ve Karşılaştırmalı Bir Analizi”, Electronic Journal of Social Sciences, 11(41), 311-331.
- Porter, M.E. (2000), Rekabet Stratejisi Sektör ve Rakip Analizi Teknikleri, Çeviri: Gülün Ulubilgen, Sistem Yayınları, İstanbul.
- Soyer, Ayberk ve Erkut, Haluk (2008), “Organizasyonlar İçin Rekabet Üstünlüğü Modeli Oluşturulması”, İTÜ Sergisi/d Mühendislik, 7(4), 36-47.
- Tunçbilek, Mehmet Murat ve Çetinkaya, Mustafa Burak (2017). “İŞKUR'un Uygulamalı Girişimcilik Eğitimlerinin Etkinliğinin Ölçülmesi: Karabük İli Örneği”. Van YYÜ İİBF Dergisi, 2 (4), 135- 157.
- Türkkan, Erdal (2001), Rekabet Teorisi ve Endüstri İktisadı, Turhan Kitapevi
The Factors That Provide Competition Superiority in Restaurant Enterprises: An Application in Kastamonu
Yıl 2017,
Cilt: 1 Sayı: 2, 111 - 126, 30.12.2017
Serkan Dilek
,
Selim İnançlı
,
Hayrettin Kesgingöz
,
Ali Konak
Öz
Nowadays,
circumstances cause hardening of competition between firms. In the process of
transition from the industrial society to the information society, the service
sector and hence the restaurant business is increasing its share in the
economy. Restaurant enterprises should have superior aspects to achieve their
goals such as realizing higher profits, growth, continuing their presences. In
our study, we analyzed the factors that affect profitability of firms. To this
aim we conducted a survey on managers of restaurant enterprises on
Kastamonu
center by face to face method. Results show that managers who are educated from
Primary-Middle school, Lychees should be more informed about factors which
affect profitability.
Kaynakça
- Akal, Mustafa (2015), Mikro Ekonomi, Seçkin Yayınları
- Bahar, Ozan ve Kozak, Metin (2005), “Türkiye Turizminin Akdeniz Ülkeleri ile Rekabet Gücü Açısından Karşılaştırılması”, Anatolia Turizm Araştırmaları Dergisi, 16(2), 139-152.
- Çivi, Emin (2001), “Rekabet Gücü: Literatür Çalışması”, Yönetim ve Ekonomi, 8(2), 21-38.
- Coşar, Yeşim (2008), "Otel İşletmelerinde Rekabet Üstünlüğünü Etkileyen Faktörler: Yöneticiler Üzerine Bir Araştırma." Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 19(1), 45-56.
- Coşkun, Seval; Mesçi, Muammer ve Kılınç, İzzet (2013), “Stratejik Rekabet Üstünlüğü Sağlama Aracı Olarak İnovasyon Stratejileri: Kocaeli Otel İşletmeleri Üzerine Bir Araştırma”, AİBÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 13(2), 101-132
- Didin, Saliha ve Köroğlu, Çağrı (2008), “Konaklama İşletmelerinin Satışlar- Maliyet Bakımından Rekabet Edebilme
Durumu ve Gelecekten Beklentileri”, ZKÜ Sosyal Bilimler Dergisi, 4(7), 111-120.
- Dilek, Serkan (2016), Oyun Teorisi Eşliğinde Sanayi Ekonomisi, Seçkin Yayınları
- Dilek, Serkan and Çolakoğlu, Nurdan (2013), “Barriers To Entry and Two-Sided Markets: A Research In A Shopping Mall in İstanbul”, Asian Economic and Financial Review, 3(4), 544-552
- Dilek, Serkan ve Top, Seyfi (2012), “Is Setting Up Barriers To Entry Always Profitable For Incumbent Firms?”, Procedia Social and Behavioral Sciences, 58, 774-782
- Eren, Erol (2010), Stratejik Yönetim ve İşletme Politikası, Beta Yayınları
- Hatırlı, Selim Adem (2016), MikroEkonomi, Alter Yayınları
- Karacaoğlu, Korhan (2009), “Rekabet Üstünlüğünü Etkileyen Unsurların Yapısal Eşitlik Modeli İle Belirlenmesi: İSO 500 Büyük Sanayi İşletmesi Örneği”, Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 34, Temmuz-Aralık, 165-187.
- Kitapçı, Olgun (2008), “Restoran Hizmetlerinde Müşteri Şikayet Davranışları: Sivas İlinde Bir Uygulama”, Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 31, 111-120.
- Kumral, Neşe (2008), “Bölgesel Rekabet Gücünü Artırmaya Yönelik Politikalar”, Ege University Working Papers In Economics, 08/02, February
- Küçük, Orhan (2016), Bilimsel Araştırma Yöntemleri, Ekin Yayınevi
- Küçük, Orhan ve Ecer, Fatih (2007), “Bulanık TOPSİS Kullanılarak Tedarikçilerin Değerlendirilmesi ve Erzurum’da Bir Uygulama”, Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 3(3), 45-65
- Özsağır, Arif ve Akın, Aliye (2012), “Hizmetler Sektörü İçinde Hizmet Ticaretinin Yeri ve Karşılaştırmalı Bir Analizi”, Electronic Journal of Social Sciences, 11(41), 311-331.
- Porter, M.E. (2000), Rekabet Stratejisi Sektör ve Rakip Analizi Teknikleri, Çeviri: Gülün Ulubilgen, Sistem Yayınları, İstanbul.
- Soyer, Ayberk ve Erkut, Haluk (2008), “Organizasyonlar İçin Rekabet Üstünlüğü Modeli Oluşturulması”, İTÜ Sergisi/d Mühendislik, 7(4), 36-47.
- Tunçbilek, Mehmet Murat ve Çetinkaya, Mustafa Burak (2017). “İŞKUR'un Uygulamalı Girişimcilik Eğitimlerinin Etkinliğinin Ölçülmesi: Karabük İli Örneği”. Van YYÜ İİBF Dergisi, 2 (4), 135- 157.
- Türkkan, Erdal (2001), Rekabet Teorisi ve Endüstri İktisadı, Turhan Kitapevi