TR
EN
COVID 19 PANDEMİSİNİN NEDEN OLDUĞU KRİZ ORTAMININ ÇALIŞAN BİREYLERE ETKİLERİNİN DEMOGRAFİK ÖZELLİKLERİNE GÖRE FARKLILIĞININ TESPİTİNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA
Öz
COVID-19 pandemisi ile başlayan süreç, insanlığı sadece sağlık alanında değil başta ekonomik, psikolojik, sosyal ve siyasal olmak üzere her alanda tehdit etmeye devam etmektedir. Pandemi kapsamında alınan önlemler ise küresel ekonominin tüm faaliyetlerini durma noktasına getirmiştir. Pandemi krizinin daha önce yaşanan küresel mali krizlerden farklıda bu noktada başlamaktadır. Sürecin yıkıcı etkilerinden şiddetli bir şekilde etkilenen işgücü piyasası, devletler tarafından desteklenmesine rağmen bireylerin maddi ve manevi kayıplarını telafi etmeye yetmemiştir. Öte yandan Covıd-19 pandemisi tüm insanlığı tehdit eden bir sorun olsa da sebep olduğu kriz ortamından herkes aynı şekil ve düzeyde etkilenmemektedir. Ekonomide yaşanan daralmaya bağlı olarak gelişen iş, işyeri, gelir ve hak kayıpları bireylerin psiko-sosyal yaşantılarını olumsuz yönde etkilerken, onları gelecek kaygısı ile baskılamaktadır. Bu çalışma ile Covid-19 pandemi krizinin, işgörenler üzerindeki finansal etkisinin değerlendirilerek, söz konusu etkinin bireylerin bazı demografik özelliklerine göre farklılığının tespiti amaçlanmaktadır. Bu doğrultuda geliştirilen ölçek yardımıyla, 910 çalışan veya pandemi öncesine kadar çalışmakta olan bireyden toplanan veriler analiz edilmiştir. Analiz soncunda, işgörenlerin büyük çoğunluğunun iş veya işyeri değiştirmek zorunda kaldığı, ücretlerinin ciddi oranda düştüğü, kredi kullanmak durumunda kaldığı ve dijital finansal işlemleri kullanım oranının arttığı tespit edilmiştir. Ayrıca işgücü piyasasının dezavantajlı gruplarından olan kadınların pandemi krizinden de en fazla etkilendiği sonucuna ulaşılmıştır. Öte yandan aylık gelir düzeyi asgari ücret seviyelerinde olan işgörenlerin yine söz konusu kriz ortamında daha fazla etkilendiği görülmektedir. Krizden olumsuz yönde etkilenen her iki grubun da ciddi geçim stresi ve gelecek kaygısı içerisinde olduğu görülmektedir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Aydoğdu Boğa Ş., (2021). 17 Ekim Dünya Yoksullukla Mücadele Günü, HÜTF Halk Sağlığı AD Toplum İçin Bilgilendirme Serisi (2021/2022-9), http://www.halksagligi.hacettepe.edu.tr/. adresinden alınmıştır.
- Bulinska Stangecka H., Bagienska A. ve İddagoda A. (2021). COVID-19 Pandemisi ve Uzaktan Çalışma Sırasında İş-Yaşam Dengesi: Sistematik Bir Literatür Taraması, Akkaya B., Jermsıttıparsert K., Malık, A. M. ve Kocyıgıt, Y. (Ed.) Covid-19 Sırasında ve Ötesinde Endüstri 4.0'da ve Stratejilerde Ortaya Çıkan Eğilimler (59-80), Sciendo, Germany.
- Bozkurt V. (2020). Pandemi Döneminde Çalışma: Ekonomik Kaygılar, Dijitalleşme ve Verimlilik, D. Demirbaş, V. Bozkurt ve S. Yorğun (Ed.) Covıd-19 pandemisinin ekonomik, toplumsal ve siyasal etkileri (115-136), İstanbul Üniversitesi Yayınevi, İstanbul.
- Erdem Z. (2020). İşgücü Piyasası, Covıd-19 Pandemisinin Ekonomik, Toplumsal ve Siyasal Etkileri, D. Demirbaş, V. Bozkurt ve S. Yorğun (Ed.) Covıd-19 pandemisinin ekonomik, toplumsal ve siyasal etkileri (137-156), İstanbul Üniversitesi Yayınevi, İstanbul.
- Eroğlu, E. ve Mustafa D. (2020). Koronavirüs Pandemisi Sonrasında İşsizinci Dönük Bir Politika Önerisi: Garantili İstihdam Programları . Memleket Siyaset Yönetim Dergisi, 15(34):403-444
- Fernandes, N. (2020). Economic Effects Of Coronavirus Outbreak (Covıd-19) On The World Economy.
- International Labour Organization (29 Nisan 2020 ). ILO Monitor: COVID-19 and the World of Work. Third edition. https://www.ilo.org/wcmsp5/groups/public/@dgreports/@dcomm/documents/briefingnot e/wcms_743146.pdf adresinden edinilmiştir.
- International Labour Organization (07 Nisan 2020 ). ILO Monitor: COVID-19 and the World of Work. Second edition. wcms_740877.pdf (ilo.org), adresinden edinilmiştir.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Ekonomi
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Yayımlanma Tarihi
30 Ocak 2022
Gönderilme Tarihi
10 Aralık 2021
Kabul Tarihi
5 Ocak 2022
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2022 Cilt: 6 Sayı: 9
APA
Aba Şenbayram, E. (2022). COVID 19 PANDEMİSİNİN NEDEN OLDUĞU KRİZ ORTAMININ ÇALIŞAN BİREYLERE ETKİLERİNİN DEMOGRAFİK ÖZELLİKLERİNE GÖRE FARKLILIĞININ TESPİTİNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA. Econharran, 6(9), 12-25. https://izlik.org/JA27WR47BY
AMA
1.Aba Şenbayram E. COVID 19 PANDEMİSİNİN NEDEN OLDUĞU KRİZ ORTAMININ ÇALIŞAN BİREYLERE ETKİLERİNİN DEMOGRAFİK ÖZELLİKLERİNE GÖRE FARKLILIĞININ TESPİTİNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA. Econharran. 2022;6(9):12-25. https://izlik.org/JA27WR47BY
Chicago
Aba Şenbayram, Emel. 2022. “COVID 19 PANDEMİSİNİN NEDEN OLDUĞU KRİZ ORTAMININ ÇALIŞAN BİREYLERE ETKİLERİNİN DEMOGRAFİK ÖZELLİKLERİNE GÖRE FARKLILIĞININ TESPİTİNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA”. Econharran 6 (9): 12-25. https://izlik.org/JA27WR47BY.
EndNote
Aba Şenbayram E (01 Ocak 2022) COVID 19 PANDEMİSİNİN NEDEN OLDUĞU KRİZ ORTAMININ ÇALIŞAN BİREYLERE ETKİLERİNİN DEMOGRAFİK ÖZELLİKLERİNE GÖRE FARKLILIĞININ TESPİTİNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA. Econharran 6 9 12–25.
IEEE
[1]E. Aba Şenbayram, “COVID 19 PANDEMİSİNİN NEDEN OLDUĞU KRİZ ORTAMININ ÇALIŞAN BİREYLERE ETKİLERİNİN DEMOGRAFİK ÖZELLİKLERİNE GÖRE FARKLILIĞININ TESPİTİNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA”, Econharran, c. 6, sy 9, ss. 12–25, Oca. 2022, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA27WR47BY
ISNAD
Aba Şenbayram, Emel. “COVID 19 PANDEMİSİNİN NEDEN OLDUĞU KRİZ ORTAMININ ÇALIŞAN BİREYLERE ETKİLERİNİN DEMOGRAFİK ÖZELLİKLERİNE GÖRE FARKLILIĞININ TESPİTİNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA”. Econharran 6/9 (01 Ocak 2022): 12-25. https://izlik.org/JA27WR47BY.
JAMA
1.Aba Şenbayram E. COVID 19 PANDEMİSİNİN NEDEN OLDUĞU KRİZ ORTAMININ ÇALIŞAN BİREYLERE ETKİLERİNİN DEMOGRAFİK ÖZELLİKLERİNE GÖRE FARKLILIĞININ TESPİTİNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA. Econharran. 2022;6:12–25.
MLA
Aba Şenbayram, Emel. “COVID 19 PANDEMİSİNİN NEDEN OLDUĞU KRİZ ORTAMININ ÇALIŞAN BİREYLERE ETKİLERİNİN DEMOGRAFİK ÖZELLİKLERİNE GÖRE FARKLILIĞININ TESPİTİNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA”. Econharran, c. 6, sy 9, Ocak 2022, ss. 12-25, https://izlik.org/JA27WR47BY.
Vancouver
1.Emel Aba Şenbayram. COVID 19 PANDEMİSİNİN NEDEN OLDUĞU KRİZ ORTAMININ ÇALIŞAN BİREYLERE ETKİLERİNİN DEMOGRAFİK ÖZELLİKLERİNE GÖRE FARKLILIĞININ TESPİTİNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA. Econharran [Internet]. 01 Ocak 2022;6(9):12-25. Erişim adresi: https://izlik.org/JA27WR47BY