Sanat ve Edebiyat

Tiyatro Estetiği Bağlamında Sophokles’in Antigone’u ile Anton Çehov’un Kısa Oyunları Üzerine Bir Değerlendirme

Cilt: 9 Sayı: 11 30 Aralık 2020
PDF İndir

Tiyatro Estetiği Bağlamında Sophokles’in Antigone’u ile Anton Çehov’un Kısa Oyunları Üzerine Bir Değerlendirme

Öz

Kültür ögesi olarak ele alınabilecek “oyun” kavramı, farklı bağlamlarda pek çok anlamı bünyesinde barındırır. Oyuna ilişkin geçmişten bugüne farklı retorik yaklaşımlar sunulmaktadır. Oyun eğlence, yarışma, hile gibi anlamlarda kullanılabildiği gibi dramatik bir öge olarak da ele alınabilir ve sahnede oynanmak üzere hazırlanmış eserleri tanımlarken kullanılır. Bu makalede ise oyun, Roger Caillois’in oyun sınıflandırmasında belirttiği ‘ludus’ (kural yapıları daha net olan oyunlar) ögesine bağlı olarak tiyatro oyunları anlamında ele alınmıştır. Seyirlik oyunlar da diğer sanat eserleri gibi estetik bir düzen içerisinde sanatseverlere sunulur. Güzele ulaşma ereğinin bir sonucu olarak oyun metinlerinde estetik dengenin sağlanmasına ilişkin görüşler, tiyatronun gelişim seyrine paralel olarak değişip dönüşmektedir. Antik Yunan yazarlarından Sophokles’in Antigone’undan ve 19. yüzyıl yazarlarından Anton Çehov’un Ayı, Düğün, Evlenme Teklifi, Tütünün Zararları, Yazlıkçının Yaşamı, Tatyana Repina, Anayolda, Kuğunun Şarkısı, Yıldönümü Kutlaması, Duruşmadan Önceki Gece başlıklarıyla bilinen kısa oyunlarından hareketle farklı toplumsal yapılarda, değişik oyun metinlerinde, süreç içerisinde estetik dengeye yönelik bakış açılarının hangi aşamalardan geçtiğinin ve nasıl farklılaştığının sorgulanması bu makalenin temel çıkış noktasını oluşturur. Oyunlardaki başlangıç durumları, olay dizileri, kişileştirme teknikleri ve konuşma örgüleri bu çerçevede irdelenir. Ortaya çıkan bulgular oyun kuramları ile ilişkilendirilir. Gerek Yunan gerekse Rus oyun yazarlarını estetik denge bağlamında birleştiren evrensel bakış açıları bulunmaktadır.

Anahtar Kelimeler

Destekleyen Kurum

Bu makale, Yeditepe Üniversitesi Edebiyatta Buluşma X: Edebiyatımızda Oyun Sempozyumu kapsamında Mayıs 2019 tarihinde sözlü bildiri olarak sunulmuştur.

Kaynakça

  1. Bateson, P. , Martin, P. (2014). Oyun, Oyunbazlık, Yaratıcılık ve İnovasyon. (S. Kırgezen, Çev.). İstanbul: Ayrıntı.
  2. Brecht, B. (2011). Oyun Sanatı ve Dekor. (K. Şipal, Çev.). İstanbul: Agora Kitaplığı.
  3. Çehov, A. (2017). Kısa Oyunları. (T. Y. Öğüt, E. Kandemirli, Çev.). İstanbul: Mitos-Boyut.
  4. Çetişli, İ. (2013). Batı Edebiyatında Edebî Akımlar. Ankara: Akçağ.
  5. Enginün, İ. (2016). Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı. İstanbul: Dergâh.
  6. Eyüboğlu, İ. Z. (2004). Türk Dilinin Etimoloji Sözlüğü. İstanbul: Sosyal Yayınlar.
  7. Genceli, H. (2011). Yönetmen ve Oyun. İstanbul: Özener Matbaası.
  8. Gerrig, R. , Zimbardo, P. (2013). Psikoloji ve Yaşam. (G. Sart, Çev.). Ankara: Nobel.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Sanat ve Edebiyat

Bölüm

Sanat ve Edebiyat

Yayımlanma Tarihi

30 Aralık 2020

Gönderilme Tarihi

12 Temmuz 2020

Kabul Tarihi

28 Aralık 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Cilt: 9 Sayı: 11

Kaynak Göster

APA
Eroğlu, M. (2020). Tiyatro Estetiği Bağlamında Sophokles’in Antigone’u ile Anton Çehov’un Kısa Oyunları Üzerine Bir Değerlendirme. Edu 7: Yeditepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 9(11), 58-66. https://izlik.org/JA57FR54BN
AMA
1.Eroğlu M. Tiyatro Estetiği Bağlamında Sophokles’in Antigone’u ile Anton Çehov’un Kısa Oyunları Üzerine Bir Değerlendirme. EDU7. 2020;9(11):58-66. https://izlik.org/JA57FR54BN
Chicago
Eroğlu, Münevver. 2020. “Tiyatro Estetiği Bağlamında Sophokles’in Antigone’u ile Anton Çehov’un Kısa Oyunları Üzerine Bir Değerlendirme”. Edu 7: Yeditepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 9 (11): 58-66. https://izlik.org/JA57FR54BN.
EndNote
Eroğlu M (01 Aralık 2020) Tiyatro Estetiği Bağlamında Sophokles’in Antigone’u ile Anton Çehov’un Kısa Oyunları Üzerine Bir Değerlendirme. Edu 7: Yeditepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 9 11 58–66.
IEEE
[1]M. Eroğlu, “Tiyatro Estetiği Bağlamında Sophokles’in Antigone’u ile Anton Çehov’un Kısa Oyunları Üzerine Bir Değerlendirme”, EDU7, c. 9, sy 11, ss. 58–66, Ara. 2020, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA57FR54BN
ISNAD
Eroğlu, Münevver. “Tiyatro Estetiği Bağlamında Sophokles’in Antigone’u ile Anton Çehov’un Kısa Oyunları Üzerine Bir Değerlendirme”. Edu 7: Yeditepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 9/11 (01 Aralık 2020): 58-66. https://izlik.org/JA57FR54BN.
JAMA
1.Eroğlu M. Tiyatro Estetiği Bağlamında Sophokles’in Antigone’u ile Anton Çehov’un Kısa Oyunları Üzerine Bir Değerlendirme. EDU7. 2020;9:58–66.
MLA
Eroğlu, Münevver. “Tiyatro Estetiği Bağlamında Sophokles’in Antigone’u ile Anton Çehov’un Kısa Oyunları Üzerine Bir Değerlendirme”. Edu 7: Yeditepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, c. 9, sy 11, Aralık 2020, ss. 58-66, https://izlik.org/JA57FR54BN.
Vancouver
1.Münevver Eroğlu. Tiyatro Estetiği Bağlamında Sophokles’in Antigone’u ile Anton Çehov’un Kısa Oyunları Üzerine Bir Değerlendirme. EDU7 [Internet]. 01 Aralık 2020;9(11):58-66. Erişim adresi: https://izlik.org/JA57FR54BN

EDU7 dergisinde araştırma makaleleri, düşünce yazıları ve kitap analiz olmak üzere üç bölüm yer almaktadır.

Gizlilik

EDU7 dergi yönetim sistemine girilen isim ve elektronik posta adresleri gibi kişisel bilgiler, yalnızca bu derginin amaçları doğrultusunda kullanılacaktır. Bu bilgiler başka bir amaç için kullanılmayacak olup, üçüncü taraflarla paylaşılmayacaktır.

Arşivleme

EDU7 dergisinde yayınlan tüm makalelere ait üst veriler ve tam metinler TÜBİTAK ULAKBİM Sosyal Bilimler Veritabanı aracılığıyla ULAKBİM sunucularında saklanmakta ve sunulmaktadır.