The present study aims to determine the role of Theme and Rheme in thematic progression patterns in Turkish EFL students’ argumentative essays in relation to their language education background. The data in this study were collected from two groups of students who study in English Language Teaching (ELT) and Psychological Counselling and Guidance (PCG) departments in a private university in Turkey. In order to analyze the data, first, the use and flow of Theme and Rheme were examined at the clause level based on Danes’ (1974) progression model. The results revealed that although students from both of the departments used similar types of thematic progression patterns in their essays, ELT students used higher numbers of thematic progression patterns than PCG students. In addition, problem areas that arise from misuse of Theme and Rheme, Thematic progression or both are described to understand the role of Theme and Rheme in thematic progression in argumentative essays. In general, ELT group in this study were found to be more successful in managing Theme and Rheme patterns to support the flow of their arguments because of their English education background. The results showed that studying Theme and Rheme relationships in EFL students’ texts is important to understand writing development even at the advanced levels, because when the writers cannot succeed in the flow of information, their texts become difficult for readers to follow an idea or argument. Therefore, this study argues for the necessity of teaching Theme and Rheme relationships explicitly in advanced writing classes to support EFL students’ writing development.
Theme- Rheme Thematic Progression Patterns Argumentative Essay
Bu çalışma İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen Türk öğrencilerin yabancı dil sınıfı geçmişlerini dikkate alarak tartışmacı metinlerindeki tematik ilerleme örüntülerini belirlemeyi amaçlamaktadır. Bu çalışmadaki veriler Türkiye’de özel bir üniversitede İngilizce Öğretmenliği (İÖ) ve Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik (PDR) bölümlerinde okuyan öğrencilerden alınmıştır. Bu çalışmanın verileri cümleleri tümceciklere bölünmüş ve tematik ilerleme örüntüleri Danes (1974) tarafından önerilen model temel alınarak incelenmiştir. Sonuçlar, her iki bölümden öğrencilerin makalelerinde benzer türde tematik ilerleme kalıpları kullanmalarına rağmen, İÖ öğrencilerinin PDR öğrencilerinden daha fazla sayıda tematik ilerleme örüntüsü kullandıklarını ortaya koymuştur. Ayrıca, tartışmalı denemelerde tematik ilerlemede verilen bilgi ve yeni bilginin rolünü anlamak için verilen bilgi ve yeni bilgi, tematik ilerleme veya her ikisinin yanlış kullanımından kaynaklanan problemler bulunmuştur. Genel olarak, bu çalışmadaki İÖ grubunun, İngilizce eğitim geçmişleri nedeniyle argümanlarının akışını desteklemek için verilen bilgi ve yeni bilgi kalıplarını yönetmede daha başarılı olduğu görülmüştür. Sonuçlar, EFL öğrencilerinin metinlerindeki verilen bilgi ve yeni bilgi ilişkilerini incelemenin, ileri düzeylerde bile yazma gelişimini anlamak için önemli olduğunu gösterdi, çünkü yazarlar bilgi akışında başarılı olamadıklarında, metinleri okuyucuların bir fikri veya argümanı takip etmeleri için zorlaştırıyor. Bu nedenle, bu çalışma, EFL öğrencilerinin yazma gelişimini desteklemek için ileri düzey yazma derslerinde verilen bilgi ve yeni bilgi ilişkilerini açıkça öğretmenin gerekliliğini savunmaktadır.
Verilen Bilgi/ Yeni Bilgi Tematik İlerleme Örüntüleri Tartışmacı Metin
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Eğitim Üzerine Çalışmalar |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 10 Sayı: 12 |
EDU7 dergisinde araştırma makaleleri, düşünce yazıları ve kitap analiz olmak üzere üç bölüm yer almaktadır.
Gizlilik
EDU7 dergi yönetim sistemine girilen isim ve elektronik posta adresleri gibi kişisel bilgiler, yalnızca bu derginin amaçları doğrultusunda kullanılacaktır. Bu bilgiler başka bir amaç için kullanılmayacak olup, üçüncü taraflarla paylaşılmayacaktır.
Arşivleme
EDU7 dergisinde yayınlan
tüm makalelere ait üst veriler ve tam metinler TÜBİTAK ULAKBİM Sosyal Bilimler
Veritabanı aracılığıyla ULAKBİM sunucularında saklanmakta ve sunulmaktadır.