Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Unutma Bahçesi ve “Olvido” Çerçevesinden Bir Bakış: Kurtarıcı Olarak Unutuş

Yıl 2021, Cilt: 11 Sayı: 13, 70 - 81, 30.09.2022

Öz

Unutuş, gerek şiirde gerekse düz yazıda pek çok sanatçı tarafından işlenmekte olan bir kavramdır. Bu kavramın işlendiği çarpıcı metinlerden biri olan Unutma Bahçesi, Latife Tekin’in 2004 yılında kaleme aldığı eseridir. Eser başından sonuna dek unutuşu sorgular. Ahmet Muhip Dıranas ise unutuşu, şiir bağlamında estetik bir şekilde ele alır ve ortaya “Olvido” çıkar. Unutmak ve hatırlamak arasında kalan birey, tezatlı ruh durumlarıyla karşı karşıya kalabilmektedir. Bu durum, kişiden kişiye değişmekte ve insanda olumlu ya da olumsuz bir benlik algısının şekillenmesine zemin hazırlamaktadır. Yazar ve şairin biyografilerinin de incelenmesiyle sanatçıların kişiliklerinin, eserlerinde ortaya koydukları bakış açılarını nasıl farklılaştırdığı ortaya çıkarılmış olur. İki esere dair pek çok müstakil çalışma olmakla beraber, bu iki eserin beraber ele alındığı bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu çalışmada unutma, evrensel bir kavram olarak ele alınmıştır. Sanatçıların unutmaya ilişkin bakış açılarında benzer ve farklı taraflar ortaya konmuş, unutmanın bir kurtarıcı olarak görüldüğü bu iki metin, metinlerarası ilişkiler bağlamında da incelenmiş ve sanatçıların biyografik yapılarına da temas edilmiştir. Sözü edilen çalışmada, şiir ve roman türlerinin estetik sınırları çerçevesinde, aynı konunun farklı edebî türlerde nasıl ele alındığı vurgulanmıştır.

Destekleyen Kurum

Yeditepe Üniversitesi

Teşekkür

Bu makale, Yeditepe Üniversitesi Edebiyatta Buluşma IX: Edebiyatımızda Kimlik ve Benlik Sempozyumu kapsamında 25 Nisan 2018 tarihinde sözlü bildiri olarak sunulmuştur.

Kaynakça

  • Atik, Ş. (2012). Türk Edebiyatında Postmodernist Süreç ve Latife Tekin. İstanbul: Bilge Kültür Sanat.
  • Atilla, A. (2010). Latife Tekin’in Unutma Bahçesi Romanında Unutma-Bellek-Kimlik Bağlantısı. Dil ve Edebiyat Dergisi, 7(1), 19-28.
  • Balık, M. (2013). Latife Tekin’in Romancılığı. Ankara: Akçağ Yayınları.
  • Caner, F. (2013). Dıranas’ın Şiirlerinde Kendinden Geçmenin Rolü ve İşlevi. Bahriye Çeri (Edt.), Ahmet Muhip Dıranas (S.259-269). Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü.
  • Cansever, E. (1998). Gül Dönüyor Avucumda. İstanbul: Adam Yayınları.
  • Dıranas, A. M. (1988). Şiirler. Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları.
  • Eyüboğlu, İ. Z. (2004). Türk Dilinin Etimoloji Sözlüğü. İstanbul: Sosyal Yayınlar.
  • Gerrig, R. , Zimbardo, P. (2013). Psikoloji ve Yaşam (G. Sart, Çev.). Ankara: Nobel Yayınları.
  • Kırcı, M. (1988). Ahmet Muhip Dıranas’ın Fikir ve His Dünyası (Yüksek Lisans Tezi). Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Samsun.
  • Özer, P. (2005). Latife Tekin Kitabı. İstanbul: Everest.
  • Savaşır, İ. (2001). Unutmak. Kelimelerin Anayurdu ve Tarihi. İstanbul: Metis Yayınları.
  • Tekin, L. (2008). Unutma Bahçesi. İstanbul: Everest Yayınları.
Toplam 12 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Sanat ve Edebiyat
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Münevver Eroğlu 0000-0003-0675-8683

Erken Görünüm Tarihi 31 Aralık 2021
Yayımlanma Tarihi 30 Eylül 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 11 Sayı: 13

Kaynak Göster

APA Eroğlu, M. (2022). Unutma Bahçesi ve “Olvido” Çerçevesinden Bir Bakış: Kurtarıcı Olarak Unutuş. Edu 7: Yeditepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 11(13), 70-81.

EDU7 dergisinde araştırma makaleleri, düşünce yazıları ve kitap analiz olmak üzere üç bölüm yer almaktadır.

Gizlilik

EDU7 dergi yönetim sistemine girilen isim ve elektronik posta adresleri gibi kişisel bilgiler, yalnızca bu derginin amaçları doğrultusunda kullanılacaktır. Bu bilgiler başka bir amaç için kullanılmayacak olup, üçüncü taraflarla paylaşılmayacaktır.

Arşivleme

EDU7 dergisinde yayınlan tüm makalelere ait üst veriler ve tam metinler TÜBİTAK ULAKBİM Sosyal Bilimler Veritabanı aracılığıyla ULAKBİM sunucularında saklanmakta ve sunulmaktadır.