Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

BORNOVA-YASSITEPE HÖYÜĞÜ 2010-2019 YILI ÇALIŞMALARI

Yıl 2020, Sayı: 25, 1 - 42, 15.12.2020

Öz

Yassıtepe Höyük Bornova Ovası’nın ortasında çok özel bir konuma sahiptir ve Prehistorik Höyüğün yarısı modern binaların altında kalmıştır. 6.30metre yüksekliğindeki höyükte Neolitik Dönem’den Roma Dönemine kadar yerleşilmiştir.
Troya’nın en eski tabakası ile çağdaş Erken Tunç Çağ yerleşmesi, yüksek taş duvarlı, uzun dikdörtgen planlı yapılardan oluşmaktadır. Yeşilova Höyüğü’ndeki Erken Tunç çağ Yerleşimi kalkolitik çağın devamı olarak tanımlanabilir. Mekânların içinde Erken Tunç Çağ I kültürüne ilişkin yüzlerce buluntu ele geçmiştir. Bu kültürel sürece ilişkin mezarlar da yerleşimin dışında ortaya çıkartılmıştır.

Yassıtepe Höyük has a very specific location in the middle of Bornova and the half of the prehistoric mound remained under the modern buildings. The Höyük has a height of 6.50 meter, it was settled from Neolithic to Roman Time.
The Early Bronze Age settlement which became with the oldest layer of Troy is made up of thin, long, rectangular planned structures with high stone walls. The Early Bronze Age settlement in the Yesilova Höyük can be defined as the continuation of the Chalcolithic Age. Hundreds of finds from the Early Bronze Age culture were found inside the rooms. The graveyard related to this cultural process were also discovered outside the settlement.

Destekleyen Kurum

Kültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bornova Belediyesi

Teşekkür

TEŞEKKÜR Yasıstepe Höyüğü çalışmalarının gerçekleştirilmesinde büyük emeği olan arkeolog; Mehmet Akif Erdem (MA.), Şahin Menteşe, Mehmet Yurtsever, Meryem Kızıl, Yağmur Mercan, Mehtap Ergül, Merve Mamikoğlu (MA), Özgen Çelik (MA), Yiğit Ersöz, Hüseyin Mert ve yüsek mimar Müge Cengiz’e teşekkür ederim. Kazı ve araştırma çalışmalarımız için gerekli izni veren, finans ve lojistik destek sağlayan; Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bornova Belediyesi’ne, teşekkür ederim.

Kaynakça

  • ALP 1965: S.Alp, “Güney-batı Anadolu’da bulunan Erken Bronz Çağı’na ait mermer idol’ler”, Belleten 29, 9-14.
  • AYKURT 2004: A.Aykurt, Kocabaştepe Orta Tunç Çağ Seramik Örneklerinin Ege Arkeolojisindeki Yeri ve Önemi, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara, yayınlanmamış doktora tezi.
  • AYKURT 2010: A.Aykurt, “İzmir Bölgesi Orta Tunç Seramiği”, BELLETEN LXXIV, Nisan, sayı269, 1-69.
  • BAYKAL-SEEHER 1996: A.Baykal , J.O.Seeher, “Die Lithischen Kleinfunde” In A. Baykal-Seeher, J. Oblagen-Kauder (Ed.), Demircihöyük IV, Die Kleinfunde: 7-139.
Toplam 4 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Arkeoloji
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Zafer Derin 0000-0002-0282-0593

Yayımlanma Tarihi 15 Aralık 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Sayı: 25

Kaynak Göster

Chicago Derin, Zafer. “BORNOVA-YASSITEPE HÖYÜĞÜ 2010-2019 YILI ÇALIŞMALARI”. Arkeoloji Dergisi, sy. 25 (Aralık 2020): 1-42.