Üniversite Öğrencilerinin Karma Öğrenme Ortamındaki Akademik Erteleme Davranışları
Öz
Akademik hayatta yapılan erteleme davranışları öğrencilerin performansını olumsuz etkilemektedir. Buna bağlı olarak bu çalışmada üniversite öğrencilerinin karma öğrenme ortamında yürütülen bir ders sürecinde akademik erteleme ile öz-düzenleme algıları ve tamamlamaları gereken görevleri gönderdikleri zamanlar, sistemlere eklenecek özellik ve müdahaleleri belirlemek için incelenecektir. Araştırmaya bir devlet üniversitesinde Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi bölümünde okuyan altmış beş öğrenci katılmıştır. Çalışmada "Akademik Erteleme Ölçeği" ve "Çevrimiçi Öz-düzenleme Ölçeği" kullanılmıştır. Ayrıca öğrencilerin gönderdikleri ürünlerin gönderim tarihleri Öğrenme Yönetim Sistemi’nin kayıtlarından (log) elde edilmiştir. Öğrencilerin akademik erteleme puanları incelenerek, öğrenciler düşük ve orta düzey erteleme eğilimli şeklinde iki gruba ayrılmıştır. Mann-Whitney U test sonuçlarına göre akademik erteleme eğilimi düşük ve orta düzeyde olan öğrencilerin gönderim sürelerinde istatistiksel olarak bir farklılık olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Ancak akademik erteleme eğilimi farklı olan öğrencilerin çevrimiçi öz-düzenlemenin alt boyutları olan amaç özellikleri, zaman yönetimi, ortamın yapılandırılması, yardım aramalarında istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu ve bu farklılığın düşük erteleme eğilimi düzeyinde olan öğrencilerin lehine olduğu belirlenmiştir. Buradan hareketle, bu çalışma sonuçlarına göre gönderim süresinin akademik erteleme eğilimini belirlemek ve sistemde buna yönelik bir müdahale belirlemek için tek başına ele alınmaması gerektiği söylenebilir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Akinsola, M. K., Tella, A., ve Tella, A. (2007). Correlates of academic procrastination and mathematics achievement of university undergraduate students. Eurasia Journal of Mathematics, Science & Technology Education, 3(4), 363-370.
- Balkıs, M. (2006). Öğretmen adaylarının davranışlarındaki erteleme eğiliminin, karar verme tarzları ile ilişkisi. Yayınlanmamış Doktora Tezi. İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
- Balkıs, M. (2007). Öğretmen adaylarının davranışlarındaki erteleme eğiliminin, karar verme stilleri ile ilişkisi. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 1, 67-83.
- Balkıs, M., ve Duru, E. (2010). Akademik erteleme eğilimi, akademik başarı ilişkisinde genel ve performans benlik saygısının rolü. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 27(27), 159-170.
- Barnard, L., Lan, W. Y., To, Y. M., Paton, V. O., ve Lai, S. L. (2009). Measuring self-regulation in online and blended learning environments. The Internet and Higher Education, 12(1), 1-6.
- Benbunan‐Fich, R., ve Hiltz, S. R. (1999). Educational applications of CMCS: Solving case studies through asynchronous learning networks. Journal of Computer‐Mediated Communication, 4(3). doi:10.1111/j.1083-6101.1999.tb00098.x
- Cerezo, R., Esteban, M., Sánchez-Santillán, M., ve Núñez, J. C. (2017). Procrastinating behavior in computer-based learning environments to predict performance: a case study in Moodle. Frontiers in Psychology, 8, 1403.
- Çakıcı, D. Ç. (2003). Lise ve üniversite öğrencilerinde genel erteleme ve akademik erteleme davranışının incelenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Ankara Üniversitesi, Ankara.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Fatma Bayrak
*
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
29 Aralık 2018
Gönderilme Tarihi
22 Aralık 2017
Kabul Tarihi
16 Nisan 2018
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2018 Cilt: 19 Sayı: 2
Cited By
Metacognition and Academic Procrastination: A Meta-Analytical Examination
Journal of Rational-Emotive & Cognitive-Behavior Therapy
https://doi.org/10.1007/s10942-021-00415-1Türkiye’de Akademik Erteleme Üzerine 2003-2021 Yılları Arasında Yapılan Lisansüstü Tezlerin Analizi
Bartın University Journal of Faculty of Education
https://doi.org/10.14686/buefad.1094919Öğretmen Adaylarının Akademik Erteleme Davranışlarının Farklı Kişisel Değişkenlere Göre İncelenmesi: Ahi Evran Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Örneği
Turkish Academic Research Review - Türk Akademik Araştırmalar Dergisi [TARR]
https://doi.org/10.30622/tarr.1340780İlahiyat Fakültesi Öğrencilerinin Epistemolojik İnançları ve Akademik Erteleme Durumlarının İncelenmesi
ATEBE
https://doi.org/10.51575/atebe.1434197Graduate Students’ Views On the Graduate Education and Their Academic Procrastination Behaviors
Yuksekogretim Dergisi
https://doi.org/10.53478/yuksekogretim.1197281The Effect of Perceived Parental Academic Involvement on Achievement: The Mediating Role of Academic Motivation
Psychology in the Schools
https://doi.org/10.1002/pits.70036İLAHİYAT FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN GELECEK ZAMAN ALGISI İLE AKADEMİK ERTELEME DAVRANIŞI ARASINDAKİ İLİŞKİ: GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ
Gumushane Universitesi Ilahiyat Fakultesi Dergisi (GIFAD)
https://doi.org/10.53683/gifad.874670