BibTex RIS Kaynak Göster

CREATING INNOVATION CULTURE

Yıl 2016, Cilt: 32 Sayı: 1, 141 - 155, 01.01.2016

Öz

The ability to compete o f institutions is achieved by development new products, processes and services, namely with innovation. Creating and maintaining an innovation culture in which individuals are encouraged for continuous innovation efforts i f organisations want to stay successful is important. A culture that supports innovation is concerned with the behaviours that value to be quick in updating the decision making that instilled creativity, risk-taking, value-lookup, and solution orientation, trust and respect, to be communicative. Innovation culture is defined as "collective belief and value system in which social and cognitive environment o f an institution, the appearance o f a shared reality is reflected consistent among the participant", innovation culture is already described as "a culture in which the new ideas are formed, evaluated and supported". An innovation culture has proved very hard to articulate, harder to achieve and even harder to sustain. There is no guarantee that an innovation culture will lead to innovation, but it certainly is a prerequisite. The innovation itself does not take long for continuous improvement in institution, but the advantages may take longer by systematic innovation culture. Organizations which have a culture can do all sort o f innovations such as regularly breakthroughs, useful proliferating changes and radical new vehicles. Innovation, provides to institution to be successful reputation, in addition to this energized the creative and enthusiastic people to institution which represent the based on o f innovation and development in the future. The development o f innovation culture once start, will be sustained themselves. For creation in an institution innovation culture; creative individuals should be supported, should have got champions o f innovation, must exist appropriate innovation leaders, should be established meaningful action boundary and the staff should be educated about innovation, skill development should be encouraged, error and risk tolerance should be defined, structure o f the institution must make to increase the innovation, responsibilities should be defined, balanced autonomy should be ensure, there should be recognition and necessary support mechanisms, there should be recognition o f the person as special and necessary support mechanisms, time should be created for creative thinking and conduct experiment to staff and integrated socio-technical systems should be established. The aim o f this article is to provide information about arrangement which must made in institution to form the innovation culture. To provide development o f culture depending on innovation in the long term, a powerful innovation must be established. To showing effort o f institutions for forming the innovation culture is recommended

Kaynakça

  • Ahmed PK. Culture and climate for innovation. European Journal of Innovation Management 1998; 1(1): 30-43.
  • Altuğ Özsoy S, Ergül Ş, Bayık A. Bir Yükskekokul Çalışanlarının Kuruma Bağlılık Durumlarının İncelenmesi. Ege Üniveristesi Hemşirelik Yüksek Okulu Dergisi 2001; 17 (1-3): 1-6.
  • Angel R. Putting an innovation culture into practice. Ivey Business Journal Online January/February 2006; 1-5.
  • Apekey TA , McSorley G, Tilling M, Siriwardena N. Room for improvement? Leadership, innovation culture and uptake of quality improvement methods in general practice. Journal of Evaluation in Clinical Practice 2011; 17: 311-318.
  • Ben-Zur H, Yagil D, Spitzer A. Evaluation of an Innovative Curriculum: Nursing Education In The Next Century, Journal of Advanced Nursing, _ 1999: 30(6): 1432-1440.
  • Bournes DA. Cultivating a Spirit of Inquiry using a Nursing Leading-Following Model. Nursing Science Quarterly 2013; 26(2): 182-188
  • Billings L, Allen P, Armstrong M & et al Creating And Launching Innovative Nursing Education Programs: Perils And Pearls. Nurs Educ Perspect 2012: 33(5):292-6.
  • Bulut Ç, Arbak H. Inovasyon, Direnç ve İletişim: Kavramsal Bir Tartışma, (Editör Selçuk Karaata), Yenilik - Yenileşim - İnovasyon Dünyasına Bir Yolculuk, EfeGenç İşadamları Derneği, 26 Kasım 2012.
  • Coonan PR. Educational Innovation: Nursing's Leadership Challenge. Nurs Econ 2008; 26(2): 117-121.
  • Didero M, Gareis K, Marques P, & Ratzke M. (with contributions from other project partners) Differences in Innovation Culture Across Europe - A Discussion Paper Duration: 30 Months, Project Co­ ordinator: empirica (Germany), Partners: The University of Newcastle upon Tyne (U.K.), European Regional Information Society Association (Belgium), Queen Mary and WestfieldCollege, University of London (U.K.). -1st January 2006, Report Preparation Date: February, 2008.
  • Dil S, Uzun M, Aykanat B. Hemşirelik Eğitiminde İnovasyon. International Journal of Human Sciences [Online]. 2012: 9(2); 1217-1228
  • Dobni CB. Measuring innovation culture in organizations The development of a generalized innovation culture construct using exploratory factor. Analysis, European Journal of Innovation Management, 2008; 11(4): 539-59.
  • Elçi Ş. Yenilik - Yenileşim - İnovasyon Dünyasına Bir Yolculuk, İnovasyon Rehberi: Kârlılık ve Rekabetin Elkitabı. (Editör Selçuk Karaata), Efe Genç İşadamları Derneği; 26 Kasım 2012.
  • Gilmartin MJ. Creativity: The Fuel of Innovation. Nurs Admin Q 1999; 23(2): 1-8.
  • Glasgow ME, Dunphy LM, Mainous RO. Innovative nursing educational curriculum for the 21st century. Nurs Educ Perspect 2010; 31(6): 355-7.
  • Morris L. Creating the Innovation Culture: Geniuses, Champions, and Leaders. An InnovationLabs White Paper 200; 7-20.
  • Leavy B. A leader’s guide to creating an innovation culture. Strategy & Leadership 2005; 33(4): 38-45.
  • Losane L. Innovation Culture-Determinant of Firms’ Sustainability. International Journal of Social, Management, Economics and Business Engineering 2013; 7(10): 1491-1496.
  • Martín-de Castro G, Delgado-Verde M, Navas-López JE & et al. The moderating role of innovation culture in the relationship between knowledge assets and product innovation. Technological Forecasting & Social Change 2013: 80: 351-63.
  • Martins EC & Terblanche F. Building organisational culture that stimulates creativity and nnovation. European Journal of Innovation Management 2003: 6(1): 64-74.
  • Melnyk BM & Davidson S. Creating a culture of innovation in nursing education through shared vision, leadership, interdisciplinary partnerships, and positive deviance._Nurs Adm Q 2009; 33(4): 288-95.
  • Onaral B & İzzetoğlu K. Yenileşim Seferberliği ve Küresel Beyin Gücümüz. Savunma Sanayii Gündemi 2009; Ekim: 12-20.
  • Öztemel E. Yükseköğretim Kurumlarında Araştırma ve İnovasyon Kültürünün Oluşturulması. Uluslararası Yükseköğretim Kongresi: Yeni Yönelişler ve Sorunlar Kitabı, 27-29 Mayıs 2011, İstanbul, 834-842.
  • Shalini K, Marianne WL, Kenneth KB. Innovation-supportive culture: The impact of organizational values on process innovation. Journal of Operations Management 2007; 25: 871-84.
  • Steele J & Murray M. Creating, Supporting and Sustaining A Culture of Innovation. Engineering, Construction and Architectural Management 2004; 11(5): 316-22.
  • Timmermans O, Van Lingeb R, Van Petegemc P, Van Rompaeyd B, Denekense J. Team learning and Innovation in Nursing, a Review of the Literature. Nurse Education Today 2012; 32(1): 65-70.

YENİLEŞİM KÜLTÜRÜ OLUŞTURMA

Yıl 2016, Cilt: 32 Sayı: 1, 141 - 155, 01.01.2016

Öz

Kurumların rekabet edebilmeleri, yeni ürünler, süreçler ve hizmetler geliştirilmesiyle, yani yenileşim ile başarılır. Kurumların, eğer başarılı olarak kalmak istiyorlarsa kurumda çalışan bireylerin sürekli yenileşim konusunda çaba harcamaları için teşvik edildiği bir yenileşim kültürünü oluşturmaları ve sürdürmeleri önemlidir. Yenileşimi destekleyen bir kültür, yaratıcılık, risk alma, değer arama ve çözüm oryantasyonu, iletişimsel, güven ve saygı aşılayan ve karar vermeyi güncellemede hızlı olmaya değer veren davranışlar ile uğraşır. Yenileşim kültürü katılımcılar arasında tutarlı olarak yansıtan kollektif inanç ve değer sistemi" olarak tanımlanır. Yenileşim kültürü, "yeni fikirlerin oluştuğu, değerlendirildiği ve desteklendiği kültür" olarak da tanımlanmıştır. Yenileşim kültürünün açıkça ifade edilmesinin, başarılmasının ve sürdürülmesinin zor olduğu kanıtlanmıştır. Yenileşim kültürünün yenileşime yol açacağı kesin değildir, fakat kesinlikle bir önkoşuldur. Kurumlarda sürekli iyileşme için yenileşimin kendisi uzun sürmez, fakat sistematik yenileşim kültürü vasıtasıyla yararlılıkları uzun sürebilir. Böyle bir kültüre sahip organizasyonlar düzenli olarak atılımlar, yararlı çoğalan değişimler ve yeni radikal araçlar gibi her çeşit yenileşimi yapabilirler. Yenileşim, kuruma başarılı olma itibarı sağlar, bunun yanı sıra gelecekte yenileşimin ve gelişmenin temelini temsil edecek olan yaratıcı ve hevesli insanları kuruma çeker. Bir yenileşim kültürünün gelişmesi bir kez başladığında, kendi kendini devam ettirecektir. Bir kurumda yenileşim kültürünün oluşturulması için; yaratıcı bireyler desteklenmelidir, yenileşim şampiyonları var olmalıdır, uygun yenileşim liderleri var olmalı, anlamlı eylem sınırı oluşturulmalı ve çalışanlar yenileşim konusunda eğitilmeli, beceri gelişimi teşvik edilmeli, hata ve risk toleransı tanımlanmalı, kurumun yapısı yenileşimi arttıracak özellikte olmalı, sorumluluklar tanımlanmalı, dengeli otonomi sağlanmalı, kişiye özel olarak tanıma ve gerekli destek mekanizmaları var olmalı, çalışanlara yaratıcı düşünmeleri ve deney yapmaları için zaman yaratılmalı ve entegre sosyo-teknik sistem oluşturulmalıdır. Bumakalenin amacı yenileşim kültürünün oluşturulması için bir kurumda yapılması gereken düzenlemeler hakkında bilgi vermektir. Uzun dönemde yenileşime bağlı gelişim sağlayabilmek için güçlü bir yenileşim kültürünün oluşturulması gerekmektedir. Kurumların yenileşim kültürü oluşturmaya yönelik çaba göstermeleri önerilmektedir

Kaynakça

  • Ahmed PK. Culture and climate for innovation. European Journal of Innovation Management 1998; 1(1): 30-43.
  • Altuğ Özsoy S, Ergül Ş, Bayık A. Bir Yükskekokul Çalışanlarının Kuruma Bağlılık Durumlarının İncelenmesi. Ege Üniveristesi Hemşirelik Yüksek Okulu Dergisi 2001; 17 (1-3): 1-6.
  • Angel R. Putting an innovation culture into practice. Ivey Business Journal Online January/February 2006; 1-5.
  • Apekey TA , McSorley G, Tilling M, Siriwardena N. Room for improvement? Leadership, innovation culture and uptake of quality improvement methods in general practice. Journal of Evaluation in Clinical Practice 2011; 17: 311-318.
  • Ben-Zur H, Yagil D, Spitzer A. Evaluation of an Innovative Curriculum: Nursing Education In The Next Century, Journal of Advanced Nursing, _ 1999: 30(6): 1432-1440.
  • Bournes DA. Cultivating a Spirit of Inquiry using a Nursing Leading-Following Model. Nursing Science Quarterly 2013; 26(2): 182-188
  • Billings L, Allen P, Armstrong M & et al Creating And Launching Innovative Nursing Education Programs: Perils And Pearls. Nurs Educ Perspect 2012: 33(5):292-6.
  • Bulut Ç, Arbak H. Inovasyon, Direnç ve İletişim: Kavramsal Bir Tartışma, (Editör Selçuk Karaata), Yenilik - Yenileşim - İnovasyon Dünyasına Bir Yolculuk, EfeGenç İşadamları Derneği, 26 Kasım 2012.
  • Coonan PR. Educational Innovation: Nursing's Leadership Challenge. Nurs Econ 2008; 26(2): 117-121.
  • Didero M, Gareis K, Marques P, & Ratzke M. (with contributions from other project partners) Differences in Innovation Culture Across Europe - A Discussion Paper Duration: 30 Months, Project Co­ ordinator: empirica (Germany), Partners: The University of Newcastle upon Tyne (U.K.), European Regional Information Society Association (Belgium), Queen Mary and WestfieldCollege, University of London (U.K.). -1st January 2006, Report Preparation Date: February, 2008.
  • Dil S, Uzun M, Aykanat B. Hemşirelik Eğitiminde İnovasyon. International Journal of Human Sciences [Online]. 2012: 9(2); 1217-1228
  • Dobni CB. Measuring innovation culture in organizations The development of a generalized innovation culture construct using exploratory factor. Analysis, European Journal of Innovation Management, 2008; 11(4): 539-59.
  • Elçi Ş. Yenilik - Yenileşim - İnovasyon Dünyasına Bir Yolculuk, İnovasyon Rehberi: Kârlılık ve Rekabetin Elkitabı. (Editör Selçuk Karaata), Efe Genç İşadamları Derneği; 26 Kasım 2012.
  • Gilmartin MJ. Creativity: The Fuel of Innovation. Nurs Admin Q 1999; 23(2): 1-8.
  • Glasgow ME, Dunphy LM, Mainous RO. Innovative nursing educational curriculum for the 21st century. Nurs Educ Perspect 2010; 31(6): 355-7.
  • Morris L. Creating the Innovation Culture: Geniuses, Champions, and Leaders. An InnovationLabs White Paper 200; 7-20.
  • Leavy B. A leader’s guide to creating an innovation culture. Strategy & Leadership 2005; 33(4): 38-45.
  • Losane L. Innovation Culture-Determinant of Firms’ Sustainability. International Journal of Social, Management, Economics and Business Engineering 2013; 7(10): 1491-1496.
  • Martín-de Castro G, Delgado-Verde M, Navas-López JE & et al. The moderating role of innovation culture in the relationship between knowledge assets and product innovation. Technological Forecasting & Social Change 2013: 80: 351-63.
  • Martins EC & Terblanche F. Building organisational culture that stimulates creativity and nnovation. European Journal of Innovation Management 2003: 6(1): 64-74.
  • Melnyk BM & Davidson S. Creating a culture of innovation in nursing education through shared vision, leadership, interdisciplinary partnerships, and positive deviance._Nurs Adm Q 2009; 33(4): 288-95.
  • Onaral B & İzzetoğlu K. Yenileşim Seferberliği ve Küresel Beyin Gücümüz. Savunma Sanayii Gündemi 2009; Ekim: 12-20.
  • Öztemel E. Yükseköğretim Kurumlarında Araştırma ve İnovasyon Kültürünün Oluşturulması. Uluslararası Yükseköğretim Kongresi: Yeni Yönelişler ve Sorunlar Kitabı, 27-29 Mayıs 2011, İstanbul, 834-842.
  • Shalini K, Marianne WL, Kenneth KB. Innovation-supportive culture: The impact of organizational values on process innovation. Journal of Operations Management 2007; 25: 871-84.
  • Steele J & Murray M. Creating, Supporting and Sustaining A Culture of Innovation. Engineering, Construction and Architectural Management 2004; 11(5): 316-22.
  • Timmermans O, Van Lingeb R, Van Petegemc P, Van Rompaeyd B, Denekense J. Team learning and Innovation in Nursing, a Review of the Literature. Nurse Education Today 2012; 32(1): 65-70.
Toplam 26 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Özgün Araştırma
Yazarlar

Leyla Khorshtd Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ocak 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 32 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Khorshtd, L. (2016). YENİLEŞİM KÜLTÜRÜ OLUŞTURMA. Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dergisi, 32(1), 141-155.