Objective: İt is to determine nutrition knowledge related to mentalillness o f the health çare vvorkers in psychiatry Services and the affecting factors.Methods: Planned cross-sectionally, the study was conducted on the health çare vvorkers that work in the same hospitals as researchers do. Ali o f the health çare vvorkers physicians, nurses, dieticians, health officers, psychologists and social vvorkers were included in the study. Age, gender, occupation, economic and marital status, their nutritional habits and their knovvledge on nutrition related to mental health and illness were questioned. Fifty true or false questions ıvere asked in order to assess their nutritional knovvledge and each question was one point. The total score than divided into tertiles and highest group was defined as 'sufficient' vvhere the latter tvvo were defined as 'insufficient'. Data was collected via questionnaire at the clinics. SPSS versioni5.0 used for analysis and p
Amaç: Psikiyatri kliniklerinde çalışan sağlık çalışanlarının ruhsal hastalıklardaki beslenme ile ilgili bilgi düzeylerini ve etkileyen etmenleri saptamaktır.Gereç ve Yöntem: Kesitsel olarak planlanan araştırma araştırmacıların bağlı bulunduğu hastanelerin psikiyatri servislerinde görev yapan sağlık çalışanları üzerinde yürütülmüştür. Örnek seçilmemiş bu servislerde görev yapan tüm sağlık çalışanları hekim, hemşire, sağlık memuru, diyetisyen, psikolog ve sosyal çalışmacı araştırmaya katılmıştır. Değişkenler cinsiyet, yaş, meslek, maddi ve medeni durum, kendi beslenme alışkanlıkları ve ruhsal hastalıklarda beslenme ile ilgili bilgi düzeyidir. Bilgi düzeyinin ölçümü için doğru yanlış şeklinde 50 soru sorulmuş, her soru puan olarak değerlendirilmiştir. Beslenme bilgi puanı üçte birlik dilimlere ayrılmış, en üstteki üçte birlik dilime girenlerin bilgisi yeterli, diğerlerinin bilgisi yetersiz kabul edilmiştir. Veri, anket formu ile kliniklerde toplanmıştır. Analizde SPSS 15.0 yazılımı kullanılmış, p
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Özgün Araştırma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2014 Cilt: 30 Sayı: 2 |