BibTex RIS Kaynak Göster

TONGA’DA HEPATİT-B VİRÜS İNFEKSİYON PREVALANSI HEPATİT-B AŞISI İLE BAĞIŞIKLAMAK İÇİN YÜKSEK RİSK GRUPLARININ TEŞHİS EDİLMESİ

Yıl 1989, Cilt: 5 Sayı: 2, 103 - 103, 01.06.1989

Öz

Tonga Krallığı, Güney Pasifikle 173° -176° Batı boylamı, 15° -23° Güney boylamı arasında lokalize. 169 adadan oluşmuştur. Tonga Halkı Polinezya'dır. ve 1982 de tahmin edilen populasyon 100.069'dur. Sağlık bakımı, Bölge Sağlık Merkezi ve hastaneler Sistemi yoluyla tamamen hükümet tarafından sağlanmıştır. Batı Pasifik ve güneydeki ada populasyonunda HPV Hepatit-B virı:ıs irıfeksiyonunun öteden beri çok yüksek prevalans olduğu söylen - miştir. %26 kadar yüksek prevalans oranıyla beraber bazı ada toplu - luklannda %89'un üzerinde bulunmuştur. Fakat çouklar için serolojik yerlerin eksikliği, bu topluluklarda meydana gelen HBV infekslyonu - nun hangi yaşlara saldırdığmın saptanması, hangi yaş gruplarında ko - ruyucu ölçümlerin yapılıp özel aşılama uygulanması gerektiği konu - sunda güçlük yaratmaktaydı. Bu konudaki bazı kısa raporlarda. Tonga'da HBV infeksiyon prevalansının görünüşte yüksek olduğu söylenmiş, Karaciğer hastalıkları ve primer hepatocellüler Karsino - mun Tongatiılar arasında mortalite ve mobidite nedenlerinde önem taşıdığı ileri sürülmüştür. Nitekim 1981'de Tongahlar arasında HBV'ne karşı bağşıklarna programının gelişitirilmesi için, HBV serolojik bulgulannın yaşa özel prevalansının saptanmasında önemli bir araştırma planlanmıştır. Genel populasyondan 414 birey, ayrıca 137 gebe kadın alınmıştır. Genel populasyonun %20'sinde HBsAg Hepatit-B surface antijen , %881nde bir veya daha çok HBV infeksiyonımun serolojik bulgulan, 5-9 yaş grubundaki çocukların %80'inde bir veya daha çok HBV bulunmuştur. 10-19 yaş grubundaki prevalans %96.4'dfir. Tonga'lılarda HBV'ünün pek çok geçişi, gençlerden oluşan gruplarda olduğu gösterilmiştir. incelenen gebe kadınlann %net pozitif HB, Ag'ni bulunmuştur. Elde edilen verilerle Tonga'da oluşan HBV infeksiyonunun çok cid di sekelleri oldugu ileri sürülmüştür. Bebek ve çocuklarınbağışık - lanması. Tonga gibi gelişmekte olan ülkelerde F1BV infeksiyonu sekellerinin elimine edilmesinde etkili bir stratejidir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Özgün Araştırma
Yazarlar

Süheyla Altuğ Özsoy Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 1989
Yayımlandığı Sayı Yıl 1989 Cilt: 5 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Altuğ Özsoy, S. (1989). TONGA’DA HEPATİT-B VİRÜS İNFEKSİYON PREVALANSI HEPATİT-B AŞISI İLE BAĞIŞIKLAMAK İÇİN YÜKSEK RİSK GRUPLARININ TEŞHİS EDİLMESİ. Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dergisi, 5(2), 103-103.