Experiences of women with visual and orthopedic disabilities in obstetrics and gynecology units: A Phenomenological Study
ABSTRACT
Objective: This research was conducted to understand the core/base of the experiences, thoughts, and feelings of women with visual and orthopedic disabilities about health care services related to obstetrics and gynecology units.
Bu araştırmanın amacı, görme ve ortopedik engelli kadınların obstetri ve jinekoloji birimleri ile ilgili yaşadıkları deneyimlerini, düşüncelerini ve hislerini anlamaktır.
Methods: A descriptive phenomenological design was used in this study. This study was conducted with women with 10 visual and 12 orthopedic disabilities registered to physical disability associations in Izmir, western Turkey, between May 2020 and November 2020. Data were collected by in-depth interview method using semi-structured questions. All transcripts were evaluated by two researchers and codes were created. The codes formed the sub-themes in terms of similarities and differences, themes were created as a result of combining sub-themes.
Results: The data obtained consists of two main themes: 1) 'Challenges and Problems' 2) 'Health Professionals'. 'Challenges and Problems' has 10 sub-themes: Social pressure, dependence on others-helplessness, problems with gynecology/obstetrics examination chairs, transportation problems, poor physical conditions, financial problems, procrastination/disregard, obscurity-uneasiness, privacy-shame-hesitate, and discourses in the past. 'Health Professionals' and it has four positive sub-themes and eight negative sub-themes. Positive sub-themes; introducing-describing the physical environment, helping, giving information before the procedure, being understanding and relevant. Negative sub-themes; not taking enough time-disinterest, exclusion- stigma, violence, maltreatment from female healthcare professionals, communication problems, lack of privacy, helplessness, and lack of education/awareness.
Conclusion: In the study, it was concluded that women with visual and orthopedic disabilities experienced problems, negative thoughts and feelings related to the attitudes and behaviors of individual, environmental, social, institutional, economic, information and health professionals related to obstetrics and gynecology units.Therefore, women health policies should concentrate on problems experienced by women with visual and orthopedic disabilities and health professionals in obstetrics and gynecology units.
Keywords: Disability; visual disabilities; orthopedic disabilities; obstetrics and gynecology units; phenomenology.
Financing
All persons listed as authors participated sufficiently in this study to accept public responsibility for the manuscript content. This article did not receive any funding from public or private entities.
Disability visual disabilities orthopedic disabilities obstetrics and gynecology units phenomenology
-
-
We would like to thank the women with disability, who participated to the study.
Görme ve Ortopedik Engelli Kadınların Obstetri ve Jinekoloji Birimlerinde Yaşadıkları Deneyimler: Bir Fenomenolojik Çalışma
ÖZ
Amaç: Bu araştırmanın amacı, görme ve ortopedik engelli kadınların obstetri ve jinekoloji birimleri ile ilgili yaşadıkları deneyimlerini, düşüncelerini ve hislerini anlamaktır.
Yöntem: Bu araştırmada tanımlayıcı fenomenolojik desen kullanılmıştır. Araştırma fiziksel engelli derneklerine kayıtlı 10 görme ve 12 ortopedik engelli kadın ile Türkiye’nin Batısı İzmir’de Mayıs-Kasım 2020 tarihleri arasında yürütülmüştür. Veriler derinlemesine görüşme metodu ile yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak toplanmıştır. Tüm transkriptler iki araştırmacı tarafından değerlendirilmiş ve kodlar oluşturulmuştur. Kodlar benzerlik ve farklılıklar açısından değerlendirilerek alt temaları oluşturmuş, alt temaların birleştirilmesi sonucunda temalar oluşturulmuştur.
Bulgular: Veriler iki ana temadan oluşmaktadır. Bunlar; 1) 'Zorluklar ve Problemler' 2) 'Sağlık Profesyonelleri'dir. 'Zorluklar ve Problemler' temasının 10 alt teması vardır: Sosyal baskı, başkalarına bağımlılık-çaresizlik, jinekoloji/obstetri muayene masaları ile ilgili sorunlar, ulaşım sorunları, fiziksel koşulların kötü olması, finansal sorunlar, erteleme/önemsememe, bilinmezlik-huzursuzluk, mahremiyet-utanma-çekinme ve geçmiş duyumlar. 'Sağlık Profesyonelleri' teması dört olumlu ve sekiz olumsuz alt temadan oluşmaktadır. Olumlu alt temalar; fiziki ortamı tanıtma-betimleme, yardım etme, işlem öncesi bilgi verme ve anlayışlı ve ilgili olma; olumsuz alt temalar; yeterli zaman ayırmama- ilgilenmeme, dışlanma-damgalanma, şiddet, kadın sağlık bakım profesyonellerinden kötü muamele, iletişim problemleri, mahremiyete dikkat etmeme, yardım etmeme ve eğitimsizlik/farkındalık eksikliğidir.
Sonuç: Araştırmada görme ve ortopedik engelli kadınların obstetri ve jinekoloji birimleri ile ilgili bireysel, çevresel, toplumsal, kurumsal, ekonomik, bilgi ve sağlık profesyonellerinin tutum ve davranış ile ilgili problemler, olumsuz düşünceler ve hisler yaşadıkları sonucuna varılmıştır. Bu nedenle kadın sağlığı politikaları, görme ve ortopedik engelli kadınların ve obstetri ve jinekoloji birimlerinde çalışan sağlık profesyonellerinin bu birimlerde yaşadıkları sorunlara odaklanmalıdır.
Anahtar Sözcükler: Engellilik; görme engelliler; ortopedik engelliler; obstetri ve jinekoloji birimleri; fenomenoloji.
Destekleyen kurumlar: Yok.
Engellilik görme engelliler ortopedik engelliler obstetri ve jinekoloji birimleri fenomenoloji.
-
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği |
Bölüm | Özgün Araştırma |
Yazarlar | |
Proje Numarası | - |
Yayımlanma Tarihi | 29 Aralık 2023 |
Gönderilme Tarihi | 24 Temmuz 2023 |
Kabul Tarihi | 22 Ekim 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 39 Sayı: 3 |