Derleme

Pyoderma Gangrenosum Tanı ve Tedavisi

Cilt: 8 Sayı: 2 28 Ağustos 2025
PDF İndir
TR EN

Pyoderma Gangrenosum Tanı ve Tedavisi

Öz

Pyoderma gangrenosum (PG) nadir bir nötrofilik dermatozdur. PG kutanöz lezyonları eritemli papül, püstül, nodül veya bül olarak başlayıp hızlı genişleyen, ağrılı, eritemli altı yenik viyolose kenarlı ülserlere ilerler. Lezyonlar en sık alt ekstremitede yerleşir, paterji pozitifliği karakteristiktir. Hastalığın seyri değişkendir, lezyonlar kendiliğinden gerileyebileceği gibi kronik, tekrarlayıcı seyir gösterebilir. İmmün patogenez komplekstir. İnflamazom yapıları başta olmak üzere doğal (innate) immün sistemin aberan aktivasyonu mevcuttur. Adaptif i mmünitede ise Th1 ve Th17 (STAT1 ve STAT4) yönünde polarizasyon görülür. Olguların ~%50’sinde eşlik eden immün-aracılı hastalık vardır. Bu hastalıklar en sık inflamatuvar bağırsak hastalıkları olmak üzere, inflamatuvar artritler, hematolojik hastalıklar, monoklonal gamopatiler ve solid malignitelerdir. PG’nin farklı klinik varyantları tanımlanmıştır, en sık görülen ülseratif (klasik form) tiptir. Büllöz, püstüler, vejetatif (süperfisiyel granülomatöz), peristomal ve postoperatif formlar diğer klinik varyantlarıdır. PG nadiren ilaç ilişkili olarak da ortaya çıkabilir. PG bir ekartasyon tanısıdır, tanıda diğer ülser nedenlerinin dışlanması gerekir. Tanıda yardımcı diagnostik kriterler tanımlanmıştır. İmmünosupresif tedavi, uygun yara bakımı, eşlik eden komorbiditenin tedavisi, ağrı tedavisi ve psikososyal destek, relapsların önlenmesi, tedavisi tedavi komponentlerini oluşturmaktadır. İmmünosupresif tedavilerden erken dönemde sistemik steroid ve/veya siklosporin gibi hızlı etkili bir ajanla başlanıp sonrasında etkisi daha uzun sürede ortaya çıkan ancak yan etki profili daha güvenli immünosupresiflerden birine (biyolojik ajanlar, azatioprin, mikofenolat mofetil, metotreksat vb.) geçilebilir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. 1. Brocq L, Simon C. Contribution à l’étude du phagédénisme. Bull Soc Méd Hop Paris. 1908: 290-307.
  2. 2. Brocq L. A new contribution to the study of geometric phagedenism, Ann Dermatol Syphiligr. 1916; 9: 39.
  3. 3. Brunsting L, Goeckerman W. O′ leary PA: Pyoderma (Echthyma) Gangrenosum, Arch Dermatol Syph. 1930; 22: 655-680.
  4. 4. Maverakis E, Marzano AV, Le ST, et al. Pyoderma gangrenosum, Nature Reviews Disease Primers. 2020; 6: 81.
  5. 5. Ahronowitz I, Harp J, Shinkai K. Etiology and management of pyoderma gangrenosum: a comprehensive review, American journal of clinical dermatology. 2012; 13: 191- 211.
  6. 6. Krüger S, Breuer C, Schwarz ER, et al. Multiple aseptic pulmonary nodules with central necrosis in association with pyoderma gangrenosum, Chest. 2001; 119: 977-978.
  7. 7. Miserocchi E, Modorati G, Foster CS, et al. Ocular and extracutaneous involvement in pyoderma gangrenosum, Ophthalmology. 2002; 109: 1941-1943.
  8. 8. Vignon-Pennamen MD. The extracutaneous involvement in the neutrophilic dermatoses, Clinics in dermatology. 2000; 18: 339-347.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Klinik Tıp Bilimleri (Diğer)

Bölüm

Derleme

Yayımlanma Tarihi

28 Ağustos 2025

Gönderilme Tarihi

26 Haziran 2025

Kabul Tarihi

16 Temmuz 2025

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2025 Cilt: 8 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Erbağcı, E. (2025). Pyoderma Gangrenosum Tanı ve Tedavisi. Ege Tıp Bilimleri Dergisi, 8(2), 85-89. https://izlik.org/JA55XY89RS
AMA
1.Erbağcı E. Pyoderma Gangrenosum Tanı ve Tedavisi. AEGEAN J MED SCI. 2025;8(2):85-89. https://izlik.org/JA55XY89RS
Chicago
Erbağcı, Ece. 2025. “Pyoderma Gangrenosum Tanı ve Tedavisi”. Ege Tıp Bilimleri Dergisi 8 (2): 85-89. https://izlik.org/JA55XY89RS.
EndNote
Erbağcı E (01 Ağustos 2025) Pyoderma Gangrenosum Tanı ve Tedavisi. Ege Tıp Bilimleri Dergisi 8 2 85–89.
IEEE
[1]E. Erbağcı, “Pyoderma Gangrenosum Tanı ve Tedavisi”, AEGEAN J MED SCI, c. 8, sy 2, ss. 85–89, Ağu. 2025, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA55XY89RS
ISNAD
Erbağcı, Ece. “Pyoderma Gangrenosum Tanı ve Tedavisi”. Ege Tıp Bilimleri Dergisi 8/2 (01 Ağustos 2025): 85-89. https://izlik.org/JA55XY89RS.
JAMA
1.Erbağcı E. Pyoderma Gangrenosum Tanı ve Tedavisi. AEGEAN J MED SCI. 2025;8:85–89.
MLA
Erbağcı, Ece. “Pyoderma Gangrenosum Tanı ve Tedavisi”. Ege Tıp Bilimleri Dergisi, c. 8, sy 2, Ağustos 2025, ss. 85-89, https://izlik.org/JA55XY89RS.
Vancouver
1.Ece Erbağcı. Pyoderma Gangrenosum Tanı ve Tedavisi. AEGEAN J MED SCI [Internet]. 01 Ağustos 2025;8(2):85-9. Erişim adresi: https://izlik.org/JA55XY89RS

Bu dergide yayınlanan makaleler, Creative Commons Atıf-Gayriticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile Lisanslanmıştır.