Araştırma Makalesi

Töre Süleyman’ın eserleri örneğinde çağdaş özbek edebiyatında folklorizmler

Cilt: 19 Sayı: 2 20 Aralık 2019
PDF İndir

Töre Süleyman’ın eserleri örneğinde çağdaş özbek edebiyatında folklorizmler

Öz

Bilindiği üzere, yazılı edebiyatın iptidası fokklordur. Dünya halklarının kültürü, maneviyatı ve insanlığına tehdit oluşturan “kitlesel kültür” düzen ve taleplerinin gittikçe arttığı ve onun peşine binlerce gencin takıldığı günümüzde milli edebiyatın ulusların benliğini koruması adına daha fazla sorumluluğu üstlenmesi gerekmektedir. Bu yüzden günümüz edebiyatında efsane, rivayet ve mitlerin içinde bulunan asıl değerleri, tarihî gelenekleri ifade etmek, folklora dönüş bir âdet haline dönüşmüştür. Diğer bir ifade ile edebiyatta neomitoloji dönemi başlamıştır.

Yazılı edebiyatta folklor örneklerinin ayrı ayrı sanatçılar tarafından kullanılması edebiyatta folklorizm hadisesi olarak bilinir. Araştırmalarda, özellikle belli bir sanatçının eserlerinde atasözlerinin aynen veya kısmen değiştirilmiş şekliyle kullanılması neticesinde asıl basit ve yeniden işlenmiş basit folklorizmlerin meydana geldiği kaydedilir. Makalede söz konusu görüşe devam ederek Kaşgarlı Mahmud’un Divanü Lügat-it Türk adlı eserinde kaydı geçen atasözlerinin Özbekistan Halk Şairi Töre Süleyman’ın sanatında işlenişi konusunu tartışacağız. Zira, Divanü Lügat-it Türk’te bulunan folklor örneklerinin herhangi bir sanatçının eserlerinde kullanılışıyla ilgili mesele tam olarak araştırılmış değildir. Meseleye bu açıdan bakmak, ilk önce eski atasözlerinin günümüze kadar ulaşana kadar yaşadığı değişimleri tespit etme, ayrıca folklorizm hadisesinin yazılı edebiyattaki önemini vurgulama ve folklor örneklerinden yararlanırken sanatçının maharetinin değerlendirme imkanı doğar.

Makalede; folklor ile yazılı edebiyat arasındaki ilişki, “Karasaç” destanında basit ve karışık folklorizm, halka yakın, milli ve genel Türk yapıtlarının destanlardaki yeri, Töre Süleyman’ın folklorizmler yararlanma yolları ve teknikleri, maharet, folklor geleneklerinin sanatçıya etkisi gibi konular ele alınmıştır.

Ayrıca makalede edebi ve sosyo-politik eserlerde folklorizm hadisesi, halk koşuklarının hazırcevap bir tür olarak gelişmesi, karakterler sisteminin oluşması, muhtelif halkların sözlü ve yazılı edebiyatı için özgü olan semboller, milli imgeler, halk koşuklarının yaygın oluşunun nedenleri, sözlü geleneğe ait sembollerin yazılı edebiyata geçişi gibi meseleler üzerinde durulmuştur.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Bilindiği üzere, yazılı edebiyatın iptidası fokklordur. Dünya halklarının kültürü, maneviyatı ve insanlığına tehdit oluşturan “kitlesel kültür” düzen ve taleplerinin gittikçe arttığı ve onun peşine binlerce gencin takıldığı günümüzde milli edebiyatın ulusların benliğini koruması adına daha fazla sorumluluğu üstlenmesi gerekmektedir. Bu yüzden günümüz edebiyatında efsane, rivayet ve mitlerin içinde bulunan asıl değerleri, tarihî gelenekleri ifade etmek, folklora dönüş bir âdet haline dönüşmüştür. Diğer bir ifade ile edebiyatta neomitoloji dönemi başlamıştır. Yazılı edebiyatta folklor örneklerinin ayrı ayrı sanatçılar tarafından kullanılması edebiyatta folklorizm hadisesi olarak bilinir. Araştırmalarda, özellikle belli bir sanatçının eserlerinde atasözlerinin aynen veya kısmen değiştirilmiş şekliyle kullanılması neticesinde asıl basit ve yeniden işlenmiş basit folklorizmlerin meydana geldiği kaydedilir. Makalede söz konusu görüşe devam ederek Kaşgarlı Mahmud’un Divanü Lügat-it Türk adlı eserinde kaydı geçen atasözlerinin Özbekistan Halk Şairi Töre Süleyman’ın sanatında işlenişi konusunu tartışacağız. Zira, Divanü Lügat-it Türk’te bulunan folklor örneklerinin herhangi bir sanatçının eserlerinde kullanılışıyla ilgili mesele tam olarak araştırılmış değildir. Meseleye bu açıdan bakmak, ilk önce eski atasözlerinin günümüze kadar ulaşana kadar yaşadığı değişimleri tespit etme, ayrıca folklorizm hadisesinin yazılı edebiyattaki önemini vurgulama ve folklor örneklerinden yararlanırken sanatçının maharetinin değerlendirme imkanı doğar.
  2. Makalede; folklor ile yazılı edebiyat arasındaki ilişki, “Karasaç” destanında basit ve karışık folklorizm, halka yakın, milli ve genel Türk yapıtlarının destanlardaki yeri, Töre Süleyman’ın folklorizmler yararlanma yolları ve teknikleri, maharet, folklor geleneklerinin sanatçıya etkisi gibi konular ele alınmıştır.Ayrıca makalede edebi ve sosyo-politik eserlerde folklorizm hadisesi, halk koşuklarının hazırcevap bir tür olarak gelişmesi, karakterler sisteminin oluşması, muhtelif halkların sözlü ve yazılı edebiyatı için özgü olan semboller, milli imgeler, halk koşuklarının yaygın oluşunun nedenleri, sözlü geleneğe ait sembollerin yazılı edebiyata geçişi gibi meseleler üzerinde durulmuştur.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Türk Halk Bilimi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

20 Aralık 2019

Gönderilme Tarihi

16 Ağustos 2019

Kabul Tarihi

14 Kasım 2019

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2019 Cilt: 19 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Jurakuziyev, N., & Turdiyev, A. (2019). Töre Süleyman’ın eserleri örneğinde çağdaş özbek edebiyatında folklorizmler. Türk Dünyası İncelemeleri Dergisi, 19(2), 421-439. https://doi.org/10.32449/egetdid.605632
AMA
1.Jurakuziyev N, Turdiyev A. Töre Süleyman’ın eserleri örneğinde çağdaş özbek edebiyatında folklorizmler. TDİD. 2019;19(2):421-439. doi:10.32449/egetdid.605632
Chicago
Jurakuziyev, Nodirbek, ve Azizbek Turdiyev. 2019. “Töre Süleyman’ın eserleri örneğinde çağdaş özbek edebiyatında folklorizmler”. Türk Dünyası İncelemeleri Dergisi 19 (2): 421-39. https://doi.org/10.32449/egetdid.605632.
EndNote
Jurakuziyev N, Turdiyev A (01 Aralık 2019) Töre Süleyman’ın eserleri örneğinde çağdaş özbek edebiyatında folklorizmler. Türk Dünyası İncelemeleri Dergisi 19 2 421–439.
IEEE
[1]N. Jurakuziyev ve A. Turdiyev, “Töre Süleyman’ın eserleri örneğinde çağdaş özbek edebiyatında folklorizmler”, TDİD, c. 19, sy 2, ss. 421–439, Ara. 2019, doi: 10.32449/egetdid.605632.
ISNAD
Jurakuziyev, Nodirbek - Turdiyev, Azizbek. “Töre Süleyman’ın eserleri örneğinde çağdaş özbek edebiyatında folklorizmler”. Türk Dünyası İncelemeleri Dergisi 19/2 (01 Aralık 2019): 421-439. https://doi.org/10.32449/egetdid.605632.
JAMA
1.Jurakuziyev N, Turdiyev A. Töre Süleyman’ın eserleri örneğinde çağdaş özbek edebiyatında folklorizmler. TDİD. 2019;19:421–439.
MLA
Jurakuziyev, Nodirbek, ve Azizbek Turdiyev. “Töre Süleyman’ın eserleri örneğinde çağdaş özbek edebiyatında folklorizmler”. Türk Dünyası İncelemeleri Dergisi, c. 19, sy 2, Aralık 2019, ss. 421-39, doi:10.32449/egetdid.605632.
Vancouver
1.Nodirbek Jurakuziyev, Azizbek Turdiyev. Töre Süleyman’ın eserleri örneğinde çağdaş özbek edebiyatında folklorizmler. TDİD. 01 Aralık 2019;19(2):421-39. doi:10.32449/egetdid.605632

by-nc.png  Türk Dünyası İncelemeleri Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.