In this study, the effects of combination of use of chitosan on the quality of frozen sardine fillets were investigated in terms of sensory, biochemical (thiobarbituric acid-TBA, total volatile basic nitrogen-TVB-N) and microbiological analyses (total viable count-TVC). Fish were filleted and diveded into threes groups. The first group was used as the control, the second group was treated with 1% asetic acid and the third was treated with 1% chitosan. Tüm gruplar -18±1oC over the storage period of 6 months. The results obtanied from this study showed that the combination of asetic acid, chitosan, and frozen storage resulted in significant reduction of bacterial growth and stabilised the biochemical characteristics.
Bu çalışmada, %1 kitosan ve %1 asetik asit çözeltisi uygulamalarının, dondurularak depolanan sardalya filetolarına etkileri araştırılmıştır. Çalışmada balıklar fileto edilerek üç gruba bölünmüş ve ilk grup kontrol olarak belirlenmiştir. İkinci gruba %1 asetik asit çözeltisi, üçüncü gruba ise kitosanın %1’lik çözeltisi fileto yüzeyine püskürtme metoduyla uygulanmıştır. Tüm gruplar altı ay süresince -18±1oC’de depolanmıştır. Bu çalışmada elde edilen sonuçlar, asetik asit, kitosan ve dondurarak depolamanın birlikte etkisinin, bakteri içeriğinde önemli düzeyde azalma ve kimyasal aktivitelerde ise stabilizasyon gerçekleştirdiğini göstermiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Diğer ID | JA53SU77BK |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 8 Ocak 2011 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2011 Cilt: 7 Sayı: 2 |