BibTex RIS Kaynak Göster

Türkiye Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Yem Sektörüne Genel Bakış - II

Yıl 2011, Cilt: 7 Sayı: 1, 39 - 49, 04.01.2011

Öz

Türkiye’de su ürünleri yetiştiriciliği ile balık yemi üretimine ilişkin veriler resmi istatistiklere ilk kayıt olarak yakın bir zamanda geçmiştir. Ülkemiz yem sanayinde, “balık yemi” adı altında ilk olarak 1999 yılında 38 415 tonluk üretimle istatistiklere girmiş ve 2010 yılında 184 810 tona ulaşmıştır. Su ürünleri yetiştiriciliğine ilişkin verilerde ilk olarak 1986 yılında 3075 tonluk üretim miktarıyla kayıtlara girmiştir. 2010 yılın da 167 141 tona bir başka ifadeyle toplam su ürünleri üretiminde % 25,59’lik üretim payına ulaşmıştır. Türkiye’de 1999-2010 yıllarında, su ürünleri yetiştiriciliği ile balık yemi üretimi arasında pozitif bir korelasyon (r = % 91,6) olduğu, aynı süreçte balık yetiştiriciliğinin balık yemi üretimine göre regresyonun ise 0,60 olduğu, ayrıca 2007–2010 yıllarında ise bu üretimler yaklaşık olarak baş-başa gitmeye başlamış.

Kaynakça

  • Anonim, 2007. http://www.tugem.gov.tr/tugemweb/suurunyet-bolge.html, 2/04/2007.
  • Anonim, 2008. World Feed Panorama: Growth Areas in Global Feed Production, http://www.wattagnet.com/3361.html, 2008-01-15.
  • Anonim, 2009. Su Ürünleri İstatistikleri, TÜİK, 1-73. www.tuik.gov.tr, 5 Haziran 2011
  • Anonim, 2010a. Türkiye Tarım Sektörü Raporu. TC Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı. http://www.invest.gov.tr/tr-TR/infocenter/publications/Documents/TARIM.SEKTORU.PDF, 12 Temmuz 2011.
  • Anonim, 2010b. 1996-2010 Yılları Yem Cinslerine Göre Karma Yem Üretimleri Değişimleri www.turkiyeyembir.org.tr, 5 Haziran 2011. Anonim, 2012. http://www.tugem.gov.tr/UploadDocument/D20090908120600.36611.html, 15.02.2012,
  • Atay, D. 1995. Balık Üretim Tesisleri ve Planlaması. A.Ü. Ziraat Fak. Yayınları 1415, II. Baskı, Ankara. 247s.
  • Bilgüven, M., 2002. Yemler Bilgisi, Yem Teknolojisi ve Balık Besleme. Akademisyen YayıneviRize 446s.
  • Bostock, J., 2011. Foresight Project on Global Food and Farming Futurs, The Application of Science and Technology Development in Shaping Current and Future Aquaculture Production Systems, Journal of Agricultural Science, 149, 133–141.
  • Gatlin, D.M., Barrows, F.T., Brown, P., Dabrowski, K., Gaylord, T.G., Hardy, R.W., Herman, E., Hu, G., Krogdahl, Ǻ., Nelson, R., Overturf, K.., Rust, M., Sealey, W., Skonberg, D., Souza, E.J., Stone, D., Wilson, R., Wurtele. E. (2007). Expanding the utilization of sustainable plant products in aquafeeds – a review. Aquaculture Res., 38:551-579.
  • Demir, O. 2008. Türkiye Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Yem Sektörüne Genel Bakış. Journal of Fisheries Sciences 2(5): 704-710.
  • Deutscha, L., Graslunda, S., Folkea, C., Troellc, M., Huitricb, M., Kautskya, N., Lebeld. L., 2007. Feeding Aquaculture Growth Through Globalization: Exploitation of Marine Ecosystems for Fishmeal. Global Environmental Change 17, 238–249
  • Ergun, A. Çolpan, İ., Yıldız, G., Tuncer, Ş.D., Küçükersan, M.K., Şehu, A. 2004. Yemler Yem Hijyeni ve Teknolojisi. Ankara, 440s.
  • Fao. 2007. Study and Analysis of Feeds and Fertilizers for Sustainable Aquaculture Development. FAO FISHERIES TECHNICAL PAPER 497. (Edited by Mohammad R. Hasan, Thomas Hecht, Sena S. De Silva, Albert G.J. Tacon)
  • Fao. 2008. Fishery and Aquaculture Statistics, www.fao.org/fishery Fao. 2010. Fishery and Aquaculture Statistics, 2008 Yearbook, Fisheries and Aquaculture Department, Rome, www.fao.org/fishery. Fao. 2012. Yearbook of Fishery Statistics Summary tables Fisheries and Aquaculture Department, Rome, http://www.fao.org/fishery/statistics/en, 08.02.2012.
  • Gillund, F., Myhr, A.I. 2010. Perspectives on Salmon Feed: A Deliberative Assessment of Several Alternative Feed Resources: J. Agric. Environ. Ethics. (2010) 23:527–550
  • Le Curieux-Belfond, O., Vandelac, L., Caron, J., Se´ralini, G.-E. 2009. Factors to Consider Before Production and Commercialization of Aquatic Genetically Modified Organisms: the Case of Transgenic Salmon. Environmental science & policy 12, 170–18
  • Miller, M.R., Nichols, P.D., Carter, C.G. 2008. n-3 Oil Sources for Use in Aquaculture - Alternatives to the Unsustainable Harvest of Wild Fish. Nutr. Research Reviews, 21, 85–96
  • Özden, O., Fırat, K., Büke, E., Saka, Ş. 2005. Fangri Balığı (Pagrus pagrus) Yetiştiriciliği. T.C. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müd., 239s. Öziş Matba-Ankara
  • Sabaut, J.J. 2007. Feeding Farmed Fish. 1-9. http://www.feap.info/production/feeds/sabatcipaen. asp, 13/3/2007,
  • Silver, R.W. 2011. The Current State of Aquafeeds: The Use of Fish Meal and Fish Oil, Vegetable and Plant Food Replacements, and Nutritional Supplements in Aquaculture Feeds. http://rsilver22.typepad.com/blog/2011/05/the-current-state-of-aquafeeds-the-use-of-fishmeal-and-fish-oil-vegetable-and-plant-food replacemen.html
  • Stone, D.J.D. 2003. Dietary Carbohydrate Utilization by Fish. Reviews in Fisheries Science, 11(4):337-369
  • Tacon, A.G.J., Metian, M. 2008. Global Overview on the Use of Fish Meal and Fish Oil in Industrially Compounded Aquafeeds: Trends and Future Prospects. Aquaculture 285, 146- 158.
  • Yavuzcan, H., Pulatsü, S., Demir, N., Kırkağaç, M., Bekcan, S., Topçu, A., Doğankaya, L., Başçınar, N. 2010. Türkiye’de Sürdürülebilir Su Ürünleri Yetiştiriciliği. TMMOB Ziraat Mühendisliği VII. Teknik Kongresi, Bildiriler Kitabı-2, 767-789.
  • Yıldırım, Ş., Alpbaz, A. 2005. Türkiye Denizlerinde 100ton/yıl ve Üstü Üretim Kapasitesi Olan Balık Çiftliklerinin Üretim Faaliyeti Özellikleri Üzerine Bir Araştırma, Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 22 (3-4), 251-255.

Aquaculture and Fish Feed Sectors of Turkey General View - II

Yıl 2011, Cilt: 7 Sayı: 1, 39 - 49, 04.01.2011

Öz

As the first record in official statistics of Turkey, data on aquaculture production and fish feed of have been recorded lately. Firstly, in 1999 name of “fish feed” was recorded in statistics of Turkey (38425 tons) and quantity of fish feed was increased 184 810 tons in 2010. Knowledge of aquaculture was recorded to the first time in 1986 and quantity of production was 3075 tons. Aquaculture was increased 167 141 tons in 2010, in other words total production of Turkey was reached share 25 %. Turkey, aquaculture and production of fish feed is a positive correlation (r = 91,6%) in 1999 -2010 years amoung, in addition to according to the production of fish feed with aquaculture in the regression is 0.60 at same time. Also in the years 2007-2010 as about aquaculture and fish feed production started to go head to head.

Kaynakça

  • Anonim, 2007. http://www.tugem.gov.tr/tugemweb/suurunyet-bolge.html, 2/04/2007.
  • Anonim, 2008. World Feed Panorama: Growth Areas in Global Feed Production, http://www.wattagnet.com/3361.html, 2008-01-15.
  • Anonim, 2009. Su Ürünleri İstatistikleri, TÜİK, 1-73. www.tuik.gov.tr, 5 Haziran 2011
  • Anonim, 2010a. Türkiye Tarım Sektörü Raporu. TC Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı. http://www.invest.gov.tr/tr-TR/infocenter/publications/Documents/TARIM.SEKTORU.PDF, 12 Temmuz 2011.
  • Anonim, 2010b. 1996-2010 Yılları Yem Cinslerine Göre Karma Yem Üretimleri Değişimleri www.turkiyeyembir.org.tr, 5 Haziran 2011. Anonim, 2012. http://www.tugem.gov.tr/UploadDocument/D20090908120600.36611.html, 15.02.2012,
  • Atay, D. 1995. Balık Üretim Tesisleri ve Planlaması. A.Ü. Ziraat Fak. Yayınları 1415, II. Baskı, Ankara. 247s.
  • Bilgüven, M., 2002. Yemler Bilgisi, Yem Teknolojisi ve Balık Besleme. Akademisyen YayıneviRize 446s.
  • Bostock, J., 2011. Foresight Project on Global Food and Farming Futurs, The Application of Science and Technology Development in Shaping Current and Future Aquaculture Production Systems, Journal of Agricultural Science, 149, 133–141.
  • Gatlin, D.M., Barrows, F.T., Brown, P., Dabrowski, K., Gaylord, T.G., Hardy, R.W., Herman, E., Hu, G., Krogdahl, Ǻ., Nelson, R., Overturf, K.., Rust, M., Sealey, W., Skonberg, D., Souza, E.J., Stone, D., Wilson, R., Wurtele. E. (2007). Expanding the utilization of sustainable plant products in aquafeeds – a review. Aquaculture Res., 38:551-579.
  • Demir, O. 2008. Türkiye Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Yem Sektörüne Genel Bakış. Journal of Fisheries Sciences 2(5): 704-710.
  • Deutscha, L., Graslunda, S., Folkea, C., Troellc, M., Huitricb, M., Kautskya, N., Lebeld. L., 2007. Feeding Aquaculture Growth Through Globalization: Exploitation of Marine Ecosystems for Fishmeal. Global Environmental Change 17, 238–249
  • Ergun, A. Çolpan, İ., Yıldız, G., Tuncer, Ş.D., Küçükersan, M.K., Şehu, A. 2004. Yemler Yem Hijyeni ve Teknolojisi. Ankara, 440s.
  • Fao. 2007. Study and Analysis of Feeds and Fertilizers for Sustainable Aquaculture Development. FAO FISHERIES TECHNICAL PAPER 497. (Edited by Mohammad R. Hasan, Thomas Hecht, Sena S. De Silva, Albert G.J. Tacon)
  • Fao. 2008. Fishery and Aquaculture Statistics, www.fao.org/fishery Fao. 2010. Fishery and Aquaculture Statistics, 2008 Yearbook, Fisheries and Aquaculture Department, Rome, www.fao.org/fishery. Fao. 2012. Yearbook of Fishery Statistics Summary tables Fisheries and Aquaculture Department, Rome, http://www.fao.org/fishery/statistics/en, 08.02.2012.
  • Gillund, F., Myhr, A.I. 2010. Perspectives on Salmon Feed: A Deliberative Assessment of Several Alternative Feed Resources: J. Agric. Environ. Ethics. (2010) 23:527–550
  • Le Curieux-Belfond, O., Vandelac, L., Caron, J., Se´ralini, G.-E. 2009. Factors to Consider Before Production and Commercialization of Aquatic Genetically Modified Organisms: the Case of Transgenic Salmon. Environmental science & policy 12, 170–18
  • Miller, M.R., Nichols, P.D., Carter, C.G. 2008. n-3 Oil Sources for Use in Aquaculture - Alternatives to the Unsustainable Harvest of Wild Fish. Nutr. Research Reviews, 21, 85–96
  • Özden, O., Fırat, K., Büke, E., Saka, Ş. 2005. Fangri Balığı (Pagrus pagrus) Yetiştiriciliği. T.C. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müd., 239s. Öziş Matba-Ankara
  • Sabaut, J.J. 2007. Feeding Farmed Fish. 1-9. http://www.feap.info/production/feeds/sabatcipaen. asp, 13/3/2007,
  • Silver, R.W. 2011. The Current State of Aquafeeds: The Use of Fish Meal and Fish Oil, Vegetable and Plant Food Replacements, and Nutritional Supplements in Aquaculture Feeds. http://rsilver22.typepad.com/blog/2011/05/the-current-state-of-aquafeeds-the-use-of-fishmeal-and-fish-oil-vegetable-and-plant-food replacemen.html
  • Stone, D.J.D. 2003. Dietary Carbohydrate Utilization by Fish. Reviews in Fisheries Science, 11(4):337-369
  • Tacon, A.G.J., Metian, M. 2008. Global Overview on the Use of Fish Meal and Fish Oil in Industrially Compounded Aquafeeds: Trends and Future Prospects. Aquaculture 285, 146- 158.
  • Yavuzcan, H., Pulatsü, S., Demir, N., Kırkağaç, M., Bekcan, S., Topçu, A., Doğankaya, L., Başçınar, N. 2010. Türkiye’de Sürdürülebilir Su Ürünleri Yetiştiriciliği. TMMOB Ziraat Mühendisliği VII. Teknik Kongresi, Bildiriler Kitabı-2, 767-789.
  • Yıldırım, Ş., Alpbaz, A. 2005. Türkiye Denizlerinde 100ton/yıl ve Üstü Üretim Kapasitesi Olan Balık Çiftliklerinin Üretim Faaliyeti Özellikleri Üzerine Bir Araştırma, Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 22 (3-4), 251-255.
Toplam 24 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA53TJ74ZB
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Orhan Demir Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 4 Ocak 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Cilt: 7 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Demir, O. (2011). Türkiye Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Yem Sektörüne Genel Bakış - II. Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, 7(1), 39-49.
AMA Demir O. Türkiye Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Yem Sektörüne Genel Bakış - II. SDU-JEFF. Nisan 2011;7(1):39-49.
Chicago Demir, Orhan. “Türkiye Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ve Yem Sektörüne Genel Bakış - II”. Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi 7, sy. 1 (Nisan 2011): 39-49.
EndNote Demir O (01 Nisan 2011) Türkiye Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Yem Sektörüne Genel Bakış - II. Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi 7 1 39–49.
IEEE O. Demir, “Türkiye Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Yem Sektörüne Genel Bakış - II”, SDU-JEFF, c. 7, sy. 1, ss. 39–49, 2011.
ISNAD Demir, Orhan. “Türkiye Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ve Yem Sektörüne Genel Bakış - II”. Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi 7/1 (Nisan 2011), 39-49.
JAMA Demir O. Türkiye Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Yem Sektörüne Genel Bakış - II. SDU-JEFF. 2011;7:39–49.
MLA Demir, Orhan. “Türkiye Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ve Yem Sektörüne Genel Bakış - II”. Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, c. 7, sy. 1, 2011, ss. 39-49.
Vancouver Demir O. Türkiye Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Yem Sektörüne Genel Bakış - II. SDU-JEFF. 2011;7(1):39-4.