Tatlı su istakozu (Astacus leptodactylus) ülkemiz iç sularında doğal olarak yayılış gösteren ve ekonomik değeri yüksek olan Astacidae familyasına ait bir kabuklu su ürünüdür. Türkiye’de kerevit üretimi doğal su kaynakları, baraj gölleri ve göletlerden yapılan avcılığa dayanmaktadır. Günümüzde doğal suların restorasyonu ve stokların takviyesi gibi amaçlar için yavru kerevit üretimi yapılmaktadır. Kerevit yetiştiriciliğinde agresif davranış, kanibalizm, stok yoğunluğu, su sıcaklığı, besin yetersizliği ve yapay sığınakların az olması gibi sebepler karşı karşıya kalınan muhtemel ölüm unsurlarıdır. Bu derlemenin amacı, karşılaşılan bu problemler incelenerek tatlı su istakozlarının yetiştiricilik olanaklarının geliştirilmesidir
Kerevit A. leptodactylus kerevit yavrusu yetiştiricilik kanibalizm ölüm
Crayfish is naturally distributed in fresh waters and is a crustacea that belongs to Astacidae family which has high economic value. Crayfish production in Turkey based on harvesting from the natural water resources, dam lakes and ponds Nowadays, the purpose of the freshwater crayfish juvenile rearing is restoration of natural water resources and the reinforcement of freshwater crayfish stocks. In crayfish aquaculture, the possible mortality factors are caused by cannibalism, agressive behavior, stock density, water temperature, lack of nutritition and artificial shelters. The purpose of this review is the development of the possibilities for freshwater crayfish farming by investigating these problems.
Crayfish A.leptodactylus juvenile culture cannibalism mortality
Diğer ID | JA53TM98MC |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 8 Ocak 2010 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2010 Cilt: 6 Sayı: 2 |