Bu çalışmada portakal (Citrus
sinensis) kabuğundan elde edilen uçucu yağın farklı konsantrasyonlarda (%1,
%2,5, %5, %7,5 ve %10), bakteriyel balık patojenlerinden; Yersinia ruckeri, Aeromonas
hydrophila, Lactococcus garvieae,
Listonella anguillarum, Vagococcus salmoninarum ve Vibrio alginolyticus’a
karşı in vitro antibakteriyel etkisi belirlenmiştir. Portakal kabuğundan uçucu yağ eldesi hidro distilasyon yöntemiyle,
uçucu yağın kimyasal içeriği ise gaz kromatografisi-kütle spektrometresi
(GC-MS) ile analiz edilmiştir. Uçucu yağda on beş farklı bileşen tespit edilmiş
ve major bileşen D-limonene (%73) olarak belirlenmiştir. In vitro antibakteriyel
aktivite disk difüzyon ve mikrodilüsyon metodu kullanılarak tespit edilmiştir.
Sonuç olarak, portakal kabuğundan elde edilen uçucu yağın en etkili olduğu
patojenin L. anguillarum olduğu ve sırasıyla Y. ruckeri, V.
alginolyticus, V. salmoninarum, A. hydrophila ve L.
garvieae’ nın takip ettiği tespit edilmiştir. Elde edilen veriler ışığında
portakal kabuğundan elde edilen yağın antibakteriyel özelliğe sahip olduğu ve in
vivo çalışmalarla desteklenmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
The aim of this study is to
determine the effect of different concentrations of orange (Citrus sinensis) peel oil (1%, 2.5%, 5%,
7.5% and 10%), a against bacterial fish pathogens; Yersinia ruckeri, Aeromonas
hydrophila, Lactococcus garvieae,
Listonella anguillarum, Vagococcus salmoninarum and Vibrio alginolyticus. The chemical
composition of the essential oil obtained from the peels, was analyzed by Gas
chromatography–mass spectrometry (GC-MS). Fifteen components were identified in
the steam essential oils and the main major component is D-limonene (73%).
Essential oil derived from orange peel was applied against the bacteria using
the disc diffusion and micro dilution method under in vitro conditions. As a result of this study, the orange peel essential oil significantly
inhibited the growth of L. anguillarum
by followed Y. ruckeri, V. alginolyticus, V. salmoninarum, A.
hydrophila and L. garvieae. The
study results showed that the oil obtained from the orange peel induced
antibacterial properties and it should be supplemented with in vivo work.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Hidrobiyoloji |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Eylül 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 14 Sayı: 3 |