Objective: Abdominal pain, which has etiological diversity, is associated with an increasing number of patients in emergency departments. Early recognition of its life-threatening causes is important. This study aims to evaluate the diagnoses of female patients of reproductive age who presented with non-traumatic abdominal pain.
Material and Methods: A prospective, cross-sectional study was conducted by including demographic and clinical information of women aged 18-50 years who presented to the emergency department of a tertiary hospital between March and September 2020 with non-traumatic abdominal pain.
Results: A total of 167 women with non-traumatic abdominal pain were included in the study. The most common presenting complaint was nausea-vomiting (41.3%), and the average duration of symptoms was 24 hours. Physical examination revealed abdominal tenderness in 74.9% of patients. During diagnosis, blood, urine, and stool tests were requested for 95.2% of patients, and imaging tests such as erect abdominal radiograph, ultrasound, magnetic resonanse, or computed tomography were requested for 61.7% of patients. The most common diagnosis was urinary tract infection, accounting for 24% of cases.
Conclusion: In addition to identifying the pathological condition causing abdominal pain, accompanying comorbidities and history of previous surgery must be investigated. Imaging tests play a crucial role in reaching the correct diagnosis. However, they also seen as a means of reducing emergency department overcrowding, hospitalization, and the need for surgical treatment.
Childbearing age emergency medicine non-traumatic abdominal pain women
Amaç: Etiyolojik olarak çeşitlilik gösteren karın ağrısı, acil servislerde giderek artan hasta sayısı ile ilişkilidir. Yaşamı tehdit eden nedenlerinin erken tanınması önemlidir. Bu çalışmada travmatik olmayan karın ağrısı ile başvuran üreme çağındaki kadın hastaların tanılarının değerlendirilmesi amaçlandı.
Gereç ve Yöntemler: Mart-Eylül 2020 tarihleri arasında üçüncü basamak bir hastanenin acil servisine travmatik olmayan karın ağrısı ile başvuran 18-50 yaş arası kadınların demografik ve klinik bilgileri de dahil edilerek prospektif, kesitsel bir çalışma yapıldı.
Bulgular: Travmatik olmayan karın ağrısı olan toplam 167 kadın çalışmaya dahil edildi. En sık başvuru şikayeti bulantı-kusma (%41.3) olup, semptomların ortalama süresi 24 saatti. Fizik muayenede hastaların %74.9'unda abdominal hassasiyet saptandı. Tanı sırasında hastaların %95,2'sine kan, idrar ve dışkı, %61,7'sine ise ayakta batın grafisi, ultrason, manyetik rezonans veya bilgisayarlı tomografi gibi görüntüleme tetkikleri istendi. En sık tanı idrar yolu enfeksiyonu idi ve vakaların %24'ünü oluşturuyordu.
Sonuç: Karın ağrısına neden olan patolojik durumun belirlenmesine ek olarak, eşlik eden komorbiditeler ve geçirilmiş cerrahi öyküsü araştırılmalıdır. Görüntüleme testleri doğru tanıya ulaşmada çok önemli bir rol oynar. Bununla birlikte, acil servisteki aşırı kalabalığı, hastaneye yatışları ve cerrahi tedavi ihtiyacını azaltmanın bir yolu olarak da görülüyorlar.
Doğurganlık çağı acil tıp travmatik olmayan karın ağrısı kadın
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Acil Tıp |
Bölüm | Original Articles |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Eylül 2025 |
Gönderilme Tarihi | 5 Haziran 2025 |
Kabul Tarihi | 5 Ağustos 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 7 Sayı: 2 |