Araştırma Makalesi

İDEALİST VE REALİST EĞİTİM FELSEFELERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME

Cilt: 10 Sayı: 19 14 Haziran 2021
PDF İndir

İDEALİST VE REALİST EĞİTİM FELSEFELERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME

Öz

Eğitim, felsefi akımlarla yakın ilişki ve etkileşim içindedir. Felsefeler, eğitimi hem program hem de yönetimi bağlamlarında etkiler. Eğitim felsefesini etkileyen akımlar vardır. Bu akımlardan en önemlileri arasında idealizm ve realizm yer almaktadır. İdealist ve realist felsefenin en önemli temsilcileri, Antik Yunan’da yaşamış iki büyük filozof olan Platon ve Aristoteles’tir. Çalışmada idealist ve realist felsefelerin eğitimle ilgili benzerlik ve farklılıkları tartışılmıştır. Bu amaçla iki felsefenin tarihsel geçmişlerine yer verilmiş; ardından benzerlik ve farklılıkları ortaya konulmuştur. Çalışma alanyazın taramasına dayalı bir çalışmadır. İdealist felsefeye göre bilgi insan zihnindedir. Eğitim bireyi ideale ulaştırmalıdır. İnsanı olması gerektiği gibi eğitmeyi amaçlar. Bilgi doğuştan gelir. Realist eğitim felsefesi ise nesnel bir eğitimi savunur. Araştırma, gözlem, deney gibi yöntemlere yer verilmelidir. İki felsefenin ortak kimi nitelikleri ise şu biçimde özetlenebilir: Toplumun eğitimi önceliklidir. Öğretmen merkezlidir. Çalışmada, İdealist ve realist felsefelerin öğretim programının ögeleri amaç, içerik, öğretim süreci ve ölçme ve değerlendirme boyutlarında daha detaylı irdeleneceği araştırmalar önerilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Teşekkür

Teşekkür ederim.

Kaynakça

  1. Akto, Akif, (2020), “Sokrates Felsefesinin Dinamikleri”, Sosyal ve Beşeri Bilimlerde Teori ve Araştırmalar II, (Editör: Serdar Özgürk), Gece Kitaplığı, Ankara, s 1-18.
  2. Aristoteles, (1975), Politika, (Çev. Mete Tuncay),Remzi Kitabevi, İstanbul.
  3. Aristoteles, (2017), Metafizik, (Çev. Y. Gurur Sev),Pinhan Yayıncılık, İstanbul.
  4. Aytaç, Kemal (2012), Avrupa Eğitim Tarihi, Phoenix Yayınevi, Ankara.
  5. Bayoğlu, Erol, (2012), Platon Ve Aristoteles'in Devlet Anlayışlarının Karşılaştırılması, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Erzurum.
  6. Bayraklı, Bayraktar (1986), “Eğitim Felsefesinde İdealizm”, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, S. 4, s.184-217
  7. Bayraklı, Bayraktar (1995), “İslam Ve Batı Eğitim Felsefesinde Realism”, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, s.113-153
  8. Bowen, Glenn A. (2009), "Document Analysis as a Qualitative Research Method", Qualitative Research Journal, Cilt:9, S.2, s. 27-40, doi: 10.3316 / QRJ0902027

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

14 Haziran 2021

Gönderilme Tarihi

16 Mart 2021

Kabul Tarihi

11 Haziran 2021

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Cilt: 10 Sayı: 19

Kaynak Göster

APA
Küçükaslan, A., Akto, A., Erkılıç, T. A., & Ulu, H. (2021). İDEALİST VE REALİST EĞİTİM FELSEFELERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME. Elektronik Eğitim Bilimleri Dergisi, 10(19), 118-137. https://izlik.org/JA85ZW83SB
AMA
1.Küçükaslan A, Akto A, Erkılıç TA, Ulu H. İDEALİST VE REALİST EĞİTİM FELSEFELERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME. EJEDUS. 2021;10(19):118-137. https://izlik.org/JA85ZW83SB
Chicago
Küçükaslan, Alaattin, Akif Akto, Turan Akman Erkılıç, ve Hicret Ulu. 2021. “İDEALİST VE REALİST EĞİTİM FELSEFELERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME”. Elektronik Eğitim Bilimleri Dergisi 10 (19): 118-37. https://izlik.org/JA85ZW83SB.
EndNote
Küçükaslan A, Akto A, Erkılıç TA, Ulu H (01 Haziran 2021) İDEALİST VE REALİST EĞİTİM FELSEFELERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME. Elektronik Eğitim Bilimleri Dergisi 10 19 118–137.
IEEE
[1]A. Küçükaslan, A. Akto, T. A. Erkılıç, ve H. Ulu, “İDEALİST VE REALİST EĞİTİM FELSEFELERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME”, EJEDUS, c. 10, sy 19, ss. 118–137, Haz. 2021, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA85ZW83SB
ISNAD
Küçükaslan, Alaattin - Akto, Akif - Erkılıç, Turan Akman - Ulu, Hicret. “İDEALİST VE REALİST EĞİTİM FELSEFELERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME”. Elektronik Eğitim Bilimleri Dergisi 10/19 (01 Haziran 2021): 118-137. https://izlik.org/JA85ZW83SB.
JAMA
1.Küçükaslan A, Akto A, Erkılıç TA, Ulu H. İDEALİST VE REALİST EĞİTİM FELSEFELERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME. EJEDUS. 2021;10:118–137.
MLA
Küçükaslan, Alaattin, vd. “İDEALİST VE REALİST EĞİTİM FELSEFELERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME”. Elektronik Eğitim Bilimleri Dergisi, c. 10, sy 19, Haziran 2021, ss. 118-37, https://izlik.org/JA85ZW83SB.
Vancouver
1.Alaattin Küçükaslan, Akif Akto, Turan Akman Erkılıç, Hicret Ulu. İDEALİST VE REALİST EĞİTİM FELSEFELERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME. EJEDUS [Internet]. 01 Haziran 2021;10(19):118-37. Erişim adresi: https://izlik.org/JA85ZW83SB