The Lathyrus genus is in the
legumes family with annual or perennial species number of 160. There are 58
species naturally grown in our country, 18 of them are endemic. In our region, 8 species were identified, 2 of them were endemic. In the world, Lathyrus species are evaluated in the animal feed as green grass,
hay and grain feed, fertilization of soil as a green manure plant and human
nutrition as food grain legume plant. The cultivation of Lathyrus species are very rare in our country and are generally
used in animal feeding and in small quantities in human nutrition. Grass pea (Lathyrus sativus L.) plant is the most
used species in the world and in our country because it is resistant to adverse
soil conditions, drought and flooding. Various tissue culture methods are used
to develop and reproduce this species. Plant tissue culture is being applied
both in the development of new varieties and genetic changes in existing
varieties, and in the production of species which are difficult to reproduce
and protect of the disappearing species. The basic system used in plant tissue
culture processes and genetic improvements is plant regeneration. In this
review, some studies related to the in vitro regeneration techniques of the
grass pea plants have been put together and the techniques used in regeneration
have been evaluated.
Lathyrus cinsi, tek veya
çok yıllık 160 tür sayısı ile baklagiller familyasında yer almaktadır. Türkiye’de
18’i endemik olmak üzere 58 tür doğal olarak yetişmektedir. Rize ilinde ise
2’si endemik olmak üzere 8 tür tespit edilmiştir. Lathyrus türleri dünyada yeşil ot, kuru ot ve tane yem olarak
hayvan beslemede, yeşil gübre bitkisi olarak toprağın yapısını iyileştirmede ve
yemeklik tane baklagil bitkisi olarak insan beslenmesinde değerlendirilmektedir.
Lathyrus türlerinin tarımı ülkemizde
çok az yapılmakta ve genellikle hayvan beslenmesinde ve az miktarda da insan
beslenmesinde kullanılmaktadır. Yaygın mürdümük (Lathyrus sativus L.) bitkisi, olumsuz toprak koşullarına, kuraklığa
ve su basmalarına dayanıklı olması nedeniyle dünyada en fazla yetiştirilen
türdür. Bu türü geliştirmek ve çoğaltmak amacıyla çeşitli doku kültürü
yöntemleri kullanılmaktadır. Bitki doku kültürü, yeni çeşit geliştirmek ve var
olan çeşitlerde genetik değişim oluşturmak, kaybolmakta olan türlerin korunması
ve çoğaltılması zor olan türlerin üretiminde uygulanmaktadır. Bitki doku
kültürü işlemlerinde ve genetik iyileştirmelerde kullanılan temel sistem bitki
rejenerasyonudur. Bu derleme de mürdümük bitkisinin in vitro rejenerasyon teknikleri ile ilgili yapılmış bazı
çalışmalar bir araya getirilmiş ve rejenerasyonda kullanılan teknikler
değerlendirilmiştir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Articles |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 21 Haziran 2018 |
Gönderilme Tarihi | 16 Mayıs 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 |
E-mail: Hbarist@gmail.com
ISSN: 2147-7493
Eurasian Journal of Forest Science © 2013 is licensed under CC BY 4.0