Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster
Yıl 2021, Cilt: 9 Sayı: 3, 234 - 245, 29.09.2021

Öz

Kaynakça

  • Anonim 2020. Tarım ve Orman Bakanlığı. Organik Tarım İstatistikleri, Tarım ve Orman Bakanlığı, (http://www.tarim.gov.tr) (10.02.2020)
  • Atasay, A., (2006). Bitkisel Üretimde Organik Tarım. Eğridir Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Dergisi, Yayın No 1: 1-3, Isparta.
  • Başak, H., Özcan, S. & Yılmaz, V. (2015). Manisa İli Demirci İlçesinde Organik Tarım Hakkında Üreticilerin Bilgi Düzeylerinin ve Beklentilerinin Belirlenmesi. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi 2(4): 324–331, 2015.
  • Başpınar, H. Apak, F. 2014. Zeytin Sineği (Bactrocera oleae GMEL.) (Diptera, Tephritidae ile Mücadelede Kitlesel Tuzaklama Çalışmaları. I. Bitki Koruma Ürünleri ve Makineleri Kongresi. 3-5 Nisan 2014. Antalya.
  • Caleca, V. & Rizzo, R. (2007). Tests on the effectiveness of kaolin and copper hydroxide in the control of Bactrocera oleae (Gmelin). Organic eprints [http://orgprints.org/7968/]
  • Haniotakis, G., Kozyrakis, M., Fitsakis, T. & Antonidaki, A. (1991). An effective mass trapping method for the control of Dacus oleae (Diptera; Tephritidae). J. Econ. Entomol., 84(2): 564-569.
  • Hekimoğlu, B. & Altındeğer, M. (2006). Organik Tarım ve Bitki Koruma Açısından Organik Tarımda Kullanılacak Yöntemler. Samsun Valiliği, Gıda Tarım Ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Yayınları. 2006.
  • Kaplan, C., Büyük, M. & Eren, S. (2004). GAP Bölgesi’nde Zeytin Ağaçlarında Zarar Yapan Zeytin güvesi [Prays oleae (Bern.)] (Lepidoptera: Hyponomeutidae)’nin Popülasyon Değişimi ve Bulaşma Oranı Üzerinde Çalışmalar. Türkiye 1. Bitki Koruma Kongresi, 8-10 Eylül, Samsun, s. 75.

Kilis ili Organik Zeytin Üreticilerinin Gübreleme, Bakım, Hastalık ve Zararlılar Konusunda Sorunları ve Beklentilerinin Değerlendirilmesi

Yıl 2021, Cilt: 9 Sayı: 3, 234 - 245, 29.09.2021

Öz

Organik tarım, doğal dengeyi bozmadan, insan sağlığı açısından zararsız, tarımsal üretimde hastalık ve zararlılara karşı mücadele edilebilen faydalı bir üretim şeklidir. Kilis ili zeytin tarımı açısından önemli bir yere sahiptir. Kilis’te 29.330 ha’lık alanda 52.500 ton zeytin üretimi gerçekleştirilmektedir. Bu varlığın 2.656 ha ‘lık alanını sofralık zeytin, 26.673 ha’lık alanını ise yağlık zeytin üretimi oluşturmaktadır. Kilis’in zeytin ağaç varlığı toplam 4.751.500 adet olup bunlardan 414.694 adedi sofralık, 4.336.806 adedi ise yağlık zeytindir. İlimizde organik zeytin üretiminin devamı için, toprağımızın verimliliğini korumak ve üretimde sürdürülebilirliği sağlamak gerekmektedir. Bu çalışmada, Kilis ilinde 100 organik zeytin üreticisi ile anket yapılmıştır. Üreticilerin organik tarımda özellikle gübreleme, hastalık ve zararlılar konusunda sıkıntılar yaşadıkları ve bu durumun verim düşüklüğüne sebep olduğu belirlenmiştir. Bu çalışmada organik zeytin üreticilerinin bitki bakım işlemlerini nasıl gerçekleştirdikleri, hastalık ve zararlılarla mücadelede uyguladıkları yöntemler ve bunların etkinliği incelenmiştir. Çalışma sonucunda, organik zeytin üreticilerinin %74’ünün toprak analizi yaptırmadığı, %28,25’inin kendi tecrübesine göre gübrelemeye karar verdiği, %42,20’sinin küçükbaş hayvan gübresi kullandığı, %84’ünün ise su analizi yaptırmadığı belirlenmiştir. Üreticilerin %61’i zeytin dal kanserinin%54’ü verticilium solgunluğunun, %54’ü halkalı leke hastalığının %58’i antraknoz hastalığının zeytinliklerde görülmesinin çok önemli olduğunu ve verimi düşürdüğünü bildirmiştir. Zeytin üreticilerinin %66’sı zeytin sineğinin, %52’si zeytin güvesinin ve zeytin kabuklu bitinin, % 51’i zeytin kara koşnilinin, %32’si zeytin fidan tırtılının, %36’sı zeytin pamuklu koşnili zararlısının zeytinliklerde verim düşüklüğüne neden olduğunu belirtmiştir. Hastalık ve zararlılardan fazla etkilenmiş ve zeytinde verim kaybı yaşamışlardır. Üreticiler zeytin yetiştiriciliğinde gübreleme, bakım ile hastalık ve zararlılarla mücadelede, devlet desteği ve eğitim faaliyetlerinin artırılmasını talep etmişlerdir.

Kaynakça

  • Anonim 2020. Tarım ve Orman Bakanlığı. Organik Tarım İstatistikleri, Tarım ve Orman Bakanlığı, (http://www.tarim.gov.tr) (10.02.2020)
  • Atasay, A., (2006). Bitkisel Üretimde Organik Tarım. Eğridir Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Dergisi, Yayın No 1: 1-3, Isparta.
  • Başak, H., Özcan, S. & Yılmaz, V. (2015). Manisa İli Demirci İlçesinde Organik Tarım Hakkında Üreticilerin Bilgi Düzeylerinin ve Beklentilerinin Belirlenmesi. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi 2(4): 324–331, 2015.
  • Başpınar, H. Apak, F. 2014. Zeytin Sineği (Bactrocera oleae GMEL.) (Diptera, Tephritidae ile Mücadelede Kitlesel Tuzaklama Çalışmaları. I. Bitki Koruma Ürünleri ve Makineleri Kongresi. 3-5 Nisan 2014. Antalya.
  • Caleca, V. & Rizzo, R. (2007). Tests on the effectiveness of kaolin and copper hydroxide in the control of Bactrocera oleae (Gmelin). Organic eprints [http://orgprints.org/7968/]
  • Haniotakis, G., Kozyrakis, M., Fitsakis, T. & Antonidaki, A. (1991). An effective mass trapping method for the control of Dacus oleae (Diptera; Tephritidae). J. Econ. Entomol., 84(2): 564-569.
  • Hekimoğlu, B. & Altındeğer, M. (2006). Organik Tarım ve Bitki Koruma Açısından Organik Tarımda Kullanılacak Yöntemler. Samsun Valiliği, Gıda Tarım Ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Yayınları. 2006.
  • Kaplan, C., Büyük, M. & Eren, S. (2004). GAP Bölgesi’nde Zeytin Ağaçlarında Zarar Yapan Zeytin güvesi [Prays oleae (Bern.)] (Lepidoptera: Hyponomeutidae)’nin Popülasyon Değişimi ve Bulaşma Oranı Üzerinde Çalışmalar. Türkiye 1. Bitki Koruma Kongresi, 8-10 Eylül, Samsun, s. 75.
Toplam 8 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Orman Endüstri Mühendisliği
Bölüm Articles
Yazarlar

Hanifi Can Bu kişi benim

Meryem Kuzucu 0000-0003-1424-0614

Erken Görünüm Tarihi 30 Eylül 2021
Yayımlanma Tarihi 29 Eylül 2021
Gönderilme Tarihi 10 Eylül 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 9 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Can, H., & Kuzucu, M. (2021). Kilis ili Organik Zeytin Üreticilerinin Gübreleme, Bakım, Hastalık ve Zararlılar Konusunda Sorunları ve Beklentilerinin Değerlendirilmesi. Eurasian Journal of Forest Science, 9(3), 234-245.

 

E-posta: hbarist@gmail.com 

 

Eurasian Journal of Forest Science © 2013 is licensed under CC BY 4.0cc.svg?ref=chooser-v1by.svg?ref=chooser-v1