Araştırma Makalesi

Karma Testlerde İç Tutarlılık Kestirimlerinin Farklı Benzetim Koşullarında İncelenmesi

Cilt: 20 Sayı: 87 20 Mayıs 2020
  • Hatice Gurdıl Ege
  • Ergul Demır
PDF İndir
TR EN

Karma Testlerde İç Tutarlılık Kestirimlerinin Farklı Benzetim Koşullarında İncelenmesi

Öz

Problem Durumu: Alanyazın incelendiğinde karma testlerde güvenirlik üzerine yapılan az sayıda araştırma olduğu görülmüştür. Bu araştırmalarda farklı madde tipleri farklı oranlarda kullanılmıştır. Ancak madde tipi oranlarının ve örneklem büyüklüğünün birlikte güvenirlik üzerindeki etkisini inceleyerek bu yöntemlerin karşılaştırıldığı bir araştırmaya rastlanmamıştır. Karma testlerde kullanılacak madde tipleri ve bunların sayısı, ayrıca güvenirlik kestirimleri için gerekli örneklem büyüklüğü, önemli tartışma ve sorun alanları arasındadır. Bu bağlamda; karma testlerde iç tutarlılık anlamında güvenirlik hesaplamalarında kullanılan katsayıların, karma testlerin yapısını belirleyen önemli değişkenler olarak farklı madde tipi oranı ve örneklem büyüklüğü dikkate alındığında, bu katsayıların nasıl değiştiği, ideal/ daha uygun katsayıların hangileri olduğu bu araştırmanın problem durumunu oluşturmaktadır.

Araştımanın Amacı: Bu araştırmanın araştırmada, karma testlerde örneklem büyüklüğü (500, 1000 ve 2000) ve kullanılan madde tiplerinin oranı (2:1; 1:1 ve 1:2) değişimlendiğinde; α, Tabakalı α, Angoff-Feldt ve Feldt-Raju güvenirlik katsayılarının nasıl değiştiğinin incelenmesi ve bu güvenirlik katsayıları arasındaki betimsel ilişkinin ortaya konması amaçlanmıştır.

Araştırmanın Yöntemi: Araştırma için belirlenen koşullara uygun veri üretmek için; WinGen program kullanmıştır. Araştırma kapsamında oluşturulan koşullarda madde tipi sayısı, very türetmede kullanılan model, toplam madde sayısı, yanıt kategori sayısı, toplam puan alma yöntemi, madde ayırıcılığı ve madde güçlüğü sabit tutulurken; örneklem büyüklüğü ve madde tipi oranı için değişimlemeler yapılmıştır. Sabit tutulan ve üzerinde değişimleme yapılan değişkenler için ilgili alanyazın dikkate alınmıştır. Theta, her bir örneklem büyüklüğü için; ortalaması 0.00 ve standart sapmaları 1.00 olan normal dağılıma uygun olacak şekilde üretilmiştir. İki kategorili puanlanan maddeler İki Parametreli Lojistik Model'le, çok kategorili puanlanan maddeler Kısmi Puan Modeli ile üretilmiştir. Örneklem sayısı (500, 1000 ve 2000) ve madde oranları (2:1, 1:1 ve 1:2) olacak şekilde değişimlenmiş ve ilk beş adım bu koşulların her biri için tekrarlanmıştır. Veri üretiminde 25 tekrar(replikasyon) yapılmıştır. Böylelikle, 3x3=9 farklı deneysel koşul için 9x25=225 farklı veri seti üretilmiştir. Elde edilen very setlerine ait her bir koşul ve tekrar için α, Tabakalı α, Angoff-Feldt ve Feldt-Raju değerleri hesaplanmış ve tablolaştırılmıştır. Bu tablo değerleri, ortalama ve standart hatalar dikkate alınarak betimsel düzeyde değerlendirilmiş ve yorumlanmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Baker, F. B. (1998). An investigation of the item parameter recovery characteristics of a Gibbs sampling procedure. Applied Psychological Measurement, 22(2), 153-169.
  2. Bastari, B. (2000). Linking MCQ and CR Itemsto a common proficiency scale (Unpublished doctoral dissertation). University of Massachusetts Amherst, USA.
  3. Berger, M. P. (1998). Optimal design of tests with dichotomous and polytomous items. Applied Psychological Measurement, 22(3), 248-258.
  4. Cao, Y. (2008). Mixed-format test equating: Effects of test dimensionality and common-item sets(Doctoral dissertation). Retrived from https://drum.lib.umd.edu/handle/1903/8843
  5. Charter, R. A. (1999). Sample size requirements for precise estimates of reliability, generalizability, and validity coefficients. Journal of Clinical and Experimental Neuropsychology, 21(4), 559-566.
  6. Crocker, L., &Algina J. (2008). Introductiont a classical and modern test theory. N.Y.: Nelson Education.
  7. Cronbach, L. J., Schönemann, P., &McKie, D. (1965). α coefficients for stratified-parallel tests. Educational and Psychological Measurement, 25(2), 291-312.
  8. Cronbach, L. J., &Shavelson, R. J. (2004). My current thoughts on coefficient alpha and successor procedures. Educational and psychological measurement, 64(3), 391-418.

Ayrıntılar

Birincil Dil

İngilizce

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Hatice Gurdıl Ege Bu kişi benim
0000-0002-0079-3202
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

20 Mayıs 2020

Gönderilme Tarihi

1 Mayıs 2020

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 1970 Cilt: 20 Sayı: 87

Kaynak Göster

APA
Gurdıl Ege, H., & Demır, E. (2020). Examining of Internal Consistency Coefficients in Mixed-Format Tests in Different Simulation Conditions. Eurasian Journal of Educational Research, 20(87), 101-118. https://izlik.org/JA57PL46AX
AMA
1.Gurdıl Ege H, Demır E. Examining of Internal Consistency Coefficients in Mixed-Format Tests in Different Simulation Conditions. Eurasian Journal of Educational Research. 2020;20(87):101-118. https://izlik.org/JA57PL46AX
Chicago
Gurdıl Ege, Hatice, ve Ergul Demır. 2020. “Examining of Internal Consistency Coefficients in Mixed-Format Tests in Different Simulation Conditions”. Eurasian Journal of Educational Research 20 (87): 101-18. https://izlik.org/JA57PL46AX.
EndNote
Gurdıl Ege H, Demır E (01 Mayıs 2020) Examining of Internal Consistency Coefficients in Mixed-Format Tests in Different Simulation Conditions. Eurasian Journal of Educational Research 20 87 101–118.
IEEE
[1]H. Gurdıl Ege ve E. Demır, “Examining of Internal Consistency Coefficients in Mixed-Format Tests in Different Simulation Conditions”, Eurasian Journal of Educational Research, c. 20, sy 87, ss. 101–118, May. 2020, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA57PL46AX
ISNAD
Gurdıl Ege, Hatice - Demır, Ergul. “Examining of Internal Consistency Coefficients in Mixed-Format Tests in Different Simulation Conditions”. Eurasian Journal of Educational Research 20/87 (01 Mayıs 2020): 101-118. https://izlik.org/JA57PL46AX.
JAMA
1.Gurdıl Ege H, Demır E. Examining of Internal Consistency Coefficients in Mixed-Format Tests in Different Simulation Conditions. Eurasian Journal of Educational Research. 2020;20:101–118.
MLA
Gurdıl Ege, Hatice, ve Ergul Demır. “Examining of Internal Consistency Coefficients in Mixed-Format Tests in Different Simulation Conditions”. Eurasian Journal of Educational Research, c. 20, sy 87, Mayıs 2020, ss. 101-18, https://izlik.org/JA57PL46AX.
Vancouver
1.Hatice Gurdıl Ege, Ergul Demır. Examining of Internal Consistency Coefficients in Mixed-Format Tests in Different Simulation Conditions. Eurasian Journal of Educational Research [Internet]. 01 Mayıs 2020;20(87):101-18. Erişim adresi: https://izlik.org/JA57PL46AX