EN
TR
BESTEKÂR EROL BAŞARA’NIN ÇEŞİTLİ FORMLARDAKİ ESERLERİNİN FARKLI DEĞİŞKENLER VE PROZODİ BAKIMINDAN İNCELENMESİ
Öz
Erol Başara, yirminci yüzyılda Türk müziğine hizmet etmiş, TRT tarafından kabul edilen “Reyyâ” makamı, “Muaşşer” usulü, “Satranç” ve “Aksak Murabba” formunu terkip eden, 78 adet sözlü-sözsüz formda eser bestelemiş ve bunların 72 tanesini TRT repertuvarına kazandırmış bir bestekârdır. Bu araştırmada; bestekârın sözlü eserleri, prozodi bakımından uygunluğunun tespit edilmesi amacıyla Prozodi İnceleme Tekniği (PİT) ile incelenmiştir. Betimsel tarama modeli kullanılan araştırmada, veriler kaynak tarama yöntemi ile toplanmış ve bestekârın eserlerindeki farklı değişkenler IBM SPSS Statistics 20 programı ile analiz edilmiştir. Bestekârın TRT repertuvarında 63 adet sözlü eseri olduğu, 34 farklı makam kullandığı, en çok acemaşiran ve rast makamını tercih ettiği, kullandığı 11 farklı usulden en çok nim sofyan ve sofyan usûlünü, eserlerinde söz yazarı olarak da en çok Celalettin Kurt’u tercih ettiği sonuçlarına ulaşılmıştır. Bestekârın sözlü eserlerinde 6 farklı form kullandığı tespit edilmiş, bu nedenle araştırmada incelenen eserler 6 adet form ile sınırlandırılmış, her formdan seçilen bir adet eserin prozodi bakımından incelemesi yapılmıştır. Araştırmada; seçilen sözlü eserler PİT ile incelenmiş, kullanılan yönteme göre güftelerin sözlü eserlere uygun bir şekilde yerleştirildiği ortaya çıkmış ve bu verilere dayanarak söz konusu eserlerin prozodiye uygun olduğu tespit edilmiştir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Arel, H. S. (1950). Musikide prozodi. Z Kültür, Sanat, Şehir Tematik Dergi, 2020/4.
- Akbay, F. (2020). Sözlü Türk müziğinde dönemsel prozodi anlayışı ve seçilmiş bestekârların eserlerinin prozodik açıdan incelenmesi. İstanbul: Okan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
- Akanay, S. (1995). Rahmi Beyin eserlerinde prozodi. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). İstanbul Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
- Arel, H. S. (1997). Prozodi dersleri. M. Bardakçı (Yay. Haz.), İkinci Baskı, Pan Yayınları, İstanbul.
- Başara, E. (2013). Aruz vezninin belli bir kalıbında yazılmış güftelerin sengin semâî usûlü ile bestelenmesinde görülen bazı prozodik özellikler. Cumhuriyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, 37(2), 41-48.
- Büyüköztürk, Ş., Kılıç-Çakmak, E., Akgün, Ö., Karadeniz, Ş., ve Demirel, F. (2019). Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Pegem Akademi.
- Ergişi, S. (2007). Sözlü Türk müziğinde prozodi. Haliç Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
- Gazimihal, M. R., (1961). “Musıki sözlüğü”, Milli Eğitim Basımevi, İstanbul.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Müzik
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
18 Ocak 2023
Gönderilme Tarihi
28 Eylül 2022
Kabul Tarihi
13 Aralık 2022
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2023 Sayı: 21
APA
Keklik Kal, F., Karaca, T., & Baş, A. H. (2023). BESTEKÂR EROL BAŞARA’NIN ÇEŞİTLİ FORMLARDAKİ ESERLERİNİN FARKLI DEĞİŞKENLER VE PROZODİ BAKIMINDAN İNCELENMESİ. Eurasian Journal of Music and Dance, 21, 82-105. https://doi.org/10.31722/ejmd.1181166
AMA
1.Keklik Kal F, Karaca T, Baş AH. BESTEKÂR EROL BAŞARA’NIN ÇEŞİTLİ FORMLARDAKİ ESERLERİNİN FARKLI DEĞİŞKENLER VE PROZODİ BAKIMINDAN İNCELENMESİ. Eurasian Journal of Music and Dance. 2023;(21):82-105. doi:10.31722/ejmd.1181166
Chicago
Keklik Kal, Funda, Tolga Karaca, ve Ahmet Hakan Baş. 2023. “BESTEKÂR EROL BAŞARA’NIN ÇEŞİTLİ FORMLARDAKİ ESERLERİNİN FARKLI DEĞİŞKENLER VE PROZODİ BAKIMINDAN İNCELENMESİ”. Eurasian Journal of Music and Dance, sy 21: 82-105. https://doi.org/10.31722/ejmd.1181166.
EndNote
Keklik Kal F, Karaca T, Baş AH (01 Ocak 2023) BESTEKÂR EROL BAŞARA’NIN ÇEŞİTLİ FORMLARDAKİ ESERLERİNİN FARKLI DEĞİŞKENLER VE PROZODİ BAKIMINDAN İNCELENMESİ. Eurasian Journal of Music and Dance 21 82–105.
IEEE
[1]F. Keklik Kal, T. Karaca, ve A. H. Baş, “BESTEKÂR EROL BAŞARA’NIN ÇEŞİTLİ FORMLARDAKİ ESERLERİNİN FARKLI DEĞİŞKENLER VE PROZODİ BAKIMINDAN İNCELENMESİ”, Eurasian Journal of Music and Dance, sy 21, ss. 82–105, Oca. 2023, doi: 10.31722/ejmd.1181166.
ISNAD
Keklik Kal, Funda - Karaca, Tolga - Baş, Ahmet Hakan. “BESTEKÂR EROL BAŞARA’NIN ÇEŞİTLİ FORMLARDAKİ ESERLERİNİN FARKLI DEĞİŞKENLER VE PROZODİ BAKIMINDAN İNCELENMESİ”. Eurasian Journal of Music and Dance. 21 (01 Ocak 2023): 82-105. https://doi.org/10.31722/ejmd.1181166.
JAMA
1.Keklik Kal F, Karaca T, Baş AH. BESTEKÂR EROL BAŞARA’NIN ÇEŞİTLİ FORMLARDAKİ ESERLERİNİN FARKLI DEĞİŞKENLER VE PROZODİ BAKIMINDAN İNCELENMESİ. Eurasian Journal of Music and Dance. 2023;:82–105.
MLA
Keklik Kal, Funda, vd. “BESTEKÂR EROL BAŞARA’NIN ÇEŞİTLİ FORMLARDAKİ ESERLERİNİN FARKLI DEĞİŞKENLER VE PROZODİ BAKIMINDAN İNCELENMESİ”. Eurasian Journal of Music and Dance, sy 21, Ocak 2023, ss. 82-105, doi:10.31722/ejmd.1181166.
Vancouver
1.Funda Keklik Kal, Tolga Karaca, Ahmet Hakan Baş. BESTEKÂR EROL BAŞARA’NIN ÇEŞİTLİ FORMLARDAKİ ESERLERİNİN FARKLI DEĞİŞKENLER VE PROZODİ BAKIMINDAN İNCELENMESİ. Eurasian Journal of Music and Dance. 01 Ocak 2023;(21):82-105. doi:10.31722/ejmd.1181166
Cited By
Turhan Taşan’ın Eserlerinin Farklı Değişkenler ve Prozodi Özellikleri Yönünden İncelenmesi
AKRA Kültür Sanat ve Edebiyat Dergisi
https://doi.org/10.31126/akrajournal.1466245