TÜRKİYE’DE MÜZİK ÖĞRETMENLERİNİN PİYANODA EŞLİK SORUNLARI VE ÇÖZÜMLERİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA
Öz
Günümüzde, kişilerin içinde yaşadıkları topluma faydalı bireyler haline gelebilmesindeki en önemli unsur, hiç kuşkusuz genel olarak eğitim ve bunun en önemli alt başlıklarından olan güzel sanatlar alanındaki eğitimdir. Genel eğitim sistemi içinde, meslek olarak müziği seçmeyecek öğrencilere ilköğretim ve ortaöğretim düzeyinde verilen müzik eğitimi de onların, güzel sanatların müzik alanı konusunda çağımızı yakalamış bireyler olarak yetişmesine çok önemli katkılar sağlayacaktır. Dolayısıyla, bahsedilen müzik eğitimini verecek müzik öğretmenlerinin de, bu amaca hizmet edebilecek mesleki bilgi donanımına sahip olmaları gerekmektedir. Bu donanımın en önemli unsurlarından birisi, müzik öğretmenlerinin okullarda öğrettikleri şarkı ve marşları piyanoyla, verdikleri eğitim için yeterli düzeyde eşlikleyebilmeleridir. Ancak Türkiye’de, bugüne kadar Müzik Eğitim Fakülteleri’nde verilen Lisans eğitimi sonucu bu hedefe istenilen düzeyde ulaşılamadığı, yapılan çalışmalar ve araştırmalarla ortaya çıkmıştır. Bu çalışmayla, Türkiye’de müzik öğretmenlerinin Lisans eğitimleri sırasında aldıkları piyanoyla eşlik eğitiminin daha verimli ve sonuca yönelik olabilmesi için çözümler amaçlanmıştır. Özgün olarak da yurt dışında eşlik alanında pratik olarak, başarıyla kullanılan Akor Sembolleri Sistemi’nin de mevcut müfredata eklenmesi önerilmiştir. Çalışma günümüz Türkiye’sinde müzik öğretmenlerinin eşlik sorunlarını kapsamaktadır ve anket, görüşme, deney teknikleri kullanılmamıştır. Betimsel araştırma yöntemiyle oluşturulmuştur.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Bilgin, S., (1998). İlköğretim okullarının ikinci kademesinde müzik eğitiminde kullanılan şarkıların gazi üniversitesi, gazi eğitim fakültesi, müzik eğitimi çıkışlı müzik öğretmenleri tarafından piyano ile eşliklenmesi. (Yayınlanmamış Doktora Tezi), Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
- Bilgin, S. (2006). Ulusal Müzik Eğitimi Sempozyumu bildirisi. 26-28 Nisan 2006, Pamukkale Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Denizli.
- Buchanan, G. (1964). Skills of piano performance in the preparation of music educators (Müzik eğitimcilerinin hazırlanmasında piyano performans becerileri). Journal of Research in Music Education, 2(12), Amerika Birleşik Devletleri.
- Çevik, D. B. & Güven, E. (2011). İlköğretim müzik öğretmenlerinin okul şarkılarına piyanoda eşlik yapabilme konusuna ilişkin görüşleri üzerine bir çalışma. Balıkesir Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 14(25), Balıkesir.
- Dağdeviren, M. (2006). Ulusal Müzik Eğitimi Sempozyumu bildirisi. 26-28 Nisan 2006, Pamukkale Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Denizli.
- Jelen, B. (2013). Türkiye’de müzik öğretmeni yetiştirme sürecinde piyano eğitiminde karşılaşılan sorunlar. Rast Uluslararası Müzikoloji Dergisi, 1(1), Bahar Sayısı, Türkiye.
- Kıvrak, İ. (2003). Müzik öğretmeni yetiştirmede piyano eğitimi. Cumhuriyetimizin 80. Yılında Müzik Sempozyumu, 30-31 Ekim 2003, İnönü Üniversitesi, Malatya.
- Sönmezöz, F. (2006). Ulusal Müzik Eğitimi Sempozyumu bildirisi. 26-28 Nisan 2006, Pamukkale Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Denizli.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Müzik, Dans ve Koreografi
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Yayımlanma Tarihi
28 Aralık 2018
Gönderilme Tarihi
6 Ekim 2018
Kabul Tarihi
13 Kasım 2018
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2018 Sayı: 13