Yaşar Üniversitesi tarafından Bilimsel Araştırma Projesi (BAP) kapsamında fonlanan “Fagot Kamışının Geliştirilmesi Projesi” adlı
projenin bilimsel çıktılarından birisi olan makalenin konusu, fagot enstrümanında standart .l.ülerin dışında özel formlar ve .l.ülerle yeni bir
stilde kamış üretilmesidir. Bu yeni stil kamışı üretmekteki amaç, fagotta daha parlak sesler elde etmek; böylece enstrümanın günümüze kadar
olan kullanımının dışında, fagotta yeni ses renklerini ortaya çıkarmaktır. Ayrıca fagotta elde edilmesi nispeten zor olan tiz seslerin, yeni stil
kamış sayesinde icracıyı yormadan rahatlıkla ve doğru entonasyonda çıkmasının sağlanması amaçlanmıştır.
Bu amaç kapsamında, farklı özelliklere sahip 865 farklı fagot kamışı üretilmiştir. Bu fagot kamışlarının imalatında yedi farklı değişken
bulunmuştur. Üretilen kamışlar, ilk aşamada profesyonel fagot sanatçıları tarafından denenmiş ve bir anket aracılığıyla değerlendirilmiştir.
Ön değerlendirme olarak adlandırılan bu aşamanın sonunda, denenen ürüne en yüksek fiyatın verildiği 72 fagot kamışı seçilmiştir. Bu
seçimde, dört farklı kamış türü için seçim yapılmış, ön değerlendirme sonucunda başarılı bulunan fagot kamışları listelenmiştir.
Farklı kamış türleri için yapılan seçim sonrasında, her bir grup farklı bir kuruma olmak üzere gönderilmiş ve bu kurumlarda profesyonel
fagot icracılarının fagot kamışlarını değerlendirmesi sağlanmıştır. Satış fiyatı yüksek olan numunelerin belirlenmesinin ardından, müşteri
talebine göre solo eserler, oda müziği ve orkestra eserleri için hangi fagot kamışının üretilmesi gerektiği araştırılmıştır.
Fagot Fagot Kamışı Geliştirilmiş Fagot Kamışı Solo Eserler İçin Fagot Kamışı Oda Müziği Eserleri İçin Fagot Kamışı Orkestra Eserleri İçin Fagot Kamışı.
One of the scientific outputs of the project “The Development of Bassoon Reed Project” funded by Yaşar University Scientific
Research Project (SRP) is the production of reed in a new style with special forms and dimensions outside the standard measurements in the
bassoon. The purpose in producing this new style reed is to get brighter sounds in the bassoon; thus, to reach new sound colors outside the
use of the instrument until today. It is also aimed to ensure that the high-pitched sounds that are relatively difficult to obtain in the bassoon
can be easily and accurately introduced in the intonation without distracting the performer.
For this purpose, 865 different bassoon reeds with different characteristics were produced. Seven different variables were found in the
production of these bassoon reeds. The produced reeds were first tried by professional bassoon artists and evaluated through a questionnaire.
At the end of this stage called pre-evaluation, 72 bassoon reeds which were given the highest price were selected. In this selection, four
different types of reed were selected and the pre-evaluation of the successful reeds were listed.
After the selection of different species of reed, each group was sent to a different institution and professional bassoon performers were
able to evaluate bassoon reeds in these institutions. After determining the samples with high sales prices, which bassoon reed should be
produced for solo works, chamber music and orchestral works according to customer demand was elaborated.
Bassoon Bassoon Reed Enhanced Bassoon Reed Bassoon Reed for Solo Compositions Bassoon Reed for Chamber Music Compositions Bassoon Reed for Orchestral Compositions.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Müzik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2019 |
Gönderilme Tarihi | 13 Mayıs 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Sayı: 14 |
Eurasian Journal of Music and Dance