Derleme

Manda Eti Üretimi ve Kalite Özellikleri

Sayı: 31 31 Aralık 2021
PDF İndir
EN TR

Manda Eti Üretimi ve Kalite Özellikleri

Öz

Bu derlemede manda etinin kalite özellikleri ve et kalitesine etki eden etmenler üzerinde yapılan çalışma sonuçları değerlendirilmiştir. Mandaların sığırlara göre canlı ağırlık kazanımları bir miktar düşük olmakla birlikte, kötü kaliteli mera ve yemlerden iyi bir şekilde yararlanmaları onları besi hayvanı olarak avantajlı kılmaktadır. Manda eti, Asya ülkeleri ve Türkiye’de genellikle yaşlı, verim dışı kalmış mandalardan elde edilmekte ve bu nedenle karkas kalitesi de düşük olabilmektedir. Manda eti sığır etine göre daha koyu kırmızı renkli ve kas lifleri arasındaki yağ oranı düşüktür ve etteki yağ oranın düşüklüğü ve etin koyu kırmızı renkli oluşu, etin diğer endüstriyel ürünlere işlenmesinde önemli avantajlar sağlamaktadır. Manda eti benzer yaşta kesilmiş sığır etleri ile kıyaslandığında besin madde içerikleri, organoleptik özellikler, etin sululuğu ve gevrekliği bakımından benzer özellikler taşıdığı belirlenmiştir. Bununla birlikte manda eti alımında daha düşük bir fiyat verilmekte ve bu durum üretici gelirini düşürmektedir. FAO’ya göre manda eti hak ettiği fiyatın altında satışa sunulmaktadır. Manda etleri besin madde içerikleri bakımından sığır etlerine benzer olduğu ancak kolesterol bakımından düşük olduğu ve insan sağlığını destekleyici olduğu sonucuna varılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Destekleyen Kurum

Yok

Kaynakça

  1. Abdolghafour B and Ahmad Saghir 2014. Buffalo: a potential animal for quality meat production- A review. Livestock Research International 2.
  2. Anjaneyulu ASR, Sengar SS, Lakshmanan V and Joshi DC 1985. Meat quality of male buffalo calves maintained on different levels of protein. Buffalo Bulletin 4.
  3. Anjaneyulu ASR, Thomas R and Kondaiah N 2007. Technologies for value added buffalo meat products - A review. American Journal of Food Technology 2.
  4. Astuti T, Sari RM and Santoso U 2019. The effectiveness of forage and balanced concentrate feeding on the nutritional values and performance of buffaloes. Buffalo Bulletin 38, 285–290.
  5. Banović M, Grunert KG, Barreira MM and Fontes MA 2009. Beef quality perception at the point of purchase: A study from Portugal. Food Quality and Preference 20.
  6. Barile VL 2005. Reproductive efficiency in female buffaloes. FAO Technical Series 1, 77–108.
  7. Bello Acebrón L and Calvo Dopico D 2000. The importance of intrinsic and extrinsic cues to expected and experienced quality: An empirical application for beef. Food Quality and Preference 11.
  8. Bonnet C, Bouamra-Mechemache Z, Réquillart V and Treich N 2020. Viewpoint: Regulating meat consumption to improve health, the environment and animal welfare. Food Policy 97, 101847.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Mühendislik

Bölüm

Derleme

Yayımlanma Tarihi

31 Aralık 2021

Gönderilme Tarihi

1 Ekim 2021

Kabul Tarihi

16 Aralık 2021

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Sayı: 31

Kaynak Göster

APA
Yılmaz Adkinson, A., & Konca, Y. (2021). Manda Eti Üretimi ve Kalite Özellikleri. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi, 31, 420-428. https://doi.org/10.31590/ejosat.1003259

Cited By