Amaç: Bu çalışmada adölesanların pandemi sürecinde beslenme alışkanlıklarının belirlenmesi amaçlanmıştır.
Materyal ve Yöntemler: Araştırma kesitsel olarak, Temmuz-Ağustos 2021 tarihleri arasında online olarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya 10-19 yaş aralığında toplam 131 adölesan dahil edilmiştir ve çalışmada 31 soruluk online Google anket formu kullanılmıştır. Veriler IBM SPSS 23 programı ile değerlendirilmiştir.
Sonuçlar ve Tartışma: Katılımcıların %48.9’unun pandemi sürecinde beslenmelerine dikkat etmedikleri, %52.7’sinin beslenme alışkanlıklarının pandemiden olumsuz etkilendiği ve %55’inde ise vücut ağırlığının arttığı görülmüştür. Evde geçirilen süreyle ilişkili olarak bireylerin yemek yeme istekleri ve öğün sayıları artmış, stres ve kaygıya bağlı olarak beslenme alışkanlıkları ise değişmiştir. Bireylerin daha çok sabah kahvaltısı öğününü atladıkları ve %40.5’inin düzenli spor yapma alışkanlığı olmadığı gösterilmiştir. Katılımcıların %18.3’ü kendi vücut ağırlığını çok zayıf/zayıf ve yine %18.3’ü fazla kilolu/şişman olarak değerlendirirken gerçekte sadece %2.3’ünün çok zayıf/zayıf ve %20.6’sının ise fazla kilolu/şişman olduğu görülmüştür. Pandemi öncesi ve pandemi sürecinde adölesanların diyet yapma durumları arasında anlamlı bir fark tespit edilmiştir (p=0.000). Pandemi öncesi ve sonrası diyet yapma durumları ve diyetlerini edindikleri kaynaklara ilişkin verilerde de anlamlı bir farklılık bulunmuştur (p<0.05). Buna göre pandemide diyetlerini magazin/gazete/dergi gibi kaynaklardan edinenlerin oranı anlamlı olarak daha yüksektir (p<0.05). Ayrıca ise pandemi sürecinde diyetisyene başvuranların oranı anlamlı olarak artmıştır (p<0.05).
Sonuç: Günümüzde pandemiye neden olan koronavirüs hastalığı genç nüfusta aşılama oranlarının istenilen seviyelerde olmaması ve henüz hastalığa karşı etkili bir antiviral tedavi bulunamaması nedeniyle küresel anlamda ciddi bir halk sağlığı tehdidi oluşturmaktadır. Beslenme açısından risk altında olan adölesanlar pandemiden en çok etkilenen gruplardan biri olmuştur. Pandeminin özellikle çocuk ve gençlerde yarattığı olumsuz etkileri azaltmak için adölesan bireylerin beslenme ve psikososyal açıdan desteklenerek, egzersiz imkânlarının çeşitlendirilmesi gerekmektedir.
Adölesan dönem beslenme beslenme alışkanlıkları covid19 pandemisi
Objective: In this study, we aimed to determine the nutritional habits of adolescents during the pandemic.
Materials and Methods: we carried The study out as cross-sectional, online between July and August 2021. 131 adolescents between the ages of 10-19 were included in the study and we used an online Google questionnaire with 31 questions in the study. We evaluated the data with the IBM SPSS 23 program.
Results and Discussion: we observed that almost half of the participants ignored their nutrition, their eating habits negatively affected 52.7% of them, and 55% of them increased their body weight. Individuals’ desire to eat and the number of meals increased in relation to the time spent at home, and their eating habits changed because of stress and anxiety. We have shown that individuals mostly skip breakfast and 40.5% do not have the habit of doing regular sports. While 18.3% of the participants evaluated their own body weight as very thin/underweight and 18.3% as overweight/obese, only 2.3% of the participants were very thin/underweight and 20.6% were overweight/obese. We found a significant difference between dieting status of adolescents before and during the pandemic (p=0.000). We also found a significant difference in the data on pre- and post-pandemic dieting status and the sources from which they got their diets (p<0.05). The rate of those who got their diet from sources such as magazines/newspapers/magazines during the pandemic was significantly higher (p<0.05). In addition, the rate of those who applied to a dietitian during the pandemic period increased significantly (p<0.05).
Conclusion: Today, the coronavirus disease, which causes a pandemic, poses a serious public health threat in the global sense due to the fact that the vaccination rates in the young population are not at the desired levels and an effective antiviral treatment has not yet been found against the disease. Adolescents who are at risk in terms of nutrition have been one group most affected by the pandemic. In order to reduce the negative effects of the pandemic, especially on children and young people, it is necessary to diversify the exercise opportunities by supporting the adolescents in terms of nutrition and psychosocial aspects.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 7 Mayıs 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 |