TR
EN
IE4 Verimlilik Sınıfına Ulaşmak İçin Toroidal Sargılı Asenkron Motorun Tasarım Optimizasyonu
Öz
Bu çalışmada IE2 verimlilik sınıfında olan, 1,8 kW gücünde, 3 fazlı sincap kafesli, dağıtılmış tip sargı yapısına sahip bir asenkron motorun, verimlilik sınıfının IE4’e yükseltilmesi ile ilgili bir tasarım optimizasyonu çalışması yapılmıştır. Çalışmada klasik yöntemle sarılmış asenkron motorun sargı yapısı, küçük ve orta güçlü motorlar için daha avantajlı olan toroidal sargı kullanılarak yeniden modellenmiştir. Optimizasyon için, referans alınan asenkron motorun sargı yapısı değiştirilerek, toroidal sargı yapısı kullanılmış ve farklı eksenel uzunluk ve farklı bakır miktarlarını içeren 8 motor modeli tasarlanmıştır. Bu motor modellerinin Ansys Maxwell’de Sonlu Elemanlar Yöntemi (SEY) kullanılarak analizleri yapılmış ve sonuçlar; moment, verim ve manyetik akı yoğunluğu değerleri dikkate alınarak karşılaştırılmalı olarak verilmiştir. Ayrıca verimlilik sınıfının IE4'e yükseltildiği sonuçların elde edildiği motor modeli, daha sonra referans motor ile maliyet ve enerji tüketim değerleri açısından da karşılaştırılmış ve sonuçlar analiz edilmiştir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- World Energy Efficiency Outlook, Chapter 7, “Will Motors Drive Electricity Savings?”, International Energy Agency (IEA), Paris, Fransa, (2016).
- T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Genel Müdürlüğü, Elektrik Motorlarında Enerji Verimliliği, Ankara, (2015).http://www.iaosb.org.tr/Media/FileDocument/ElektrikMotorlar_brosur.pdf
- Report on Study on International Efficiency (IE) Efficiency Classes for Low Voltage AC Motors. https://www.emsd.gov.hk/filemanager/en/content_764/Report%20on%20International%20Efficiency%20Efficiency%20Classes%20for%20Low%20Voltage%20AC%20Motors.pdf
- T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Verimlilik Genel Müdürlüğü, “Elektrik Motorlarinda Enerji Verimliliği”, Ankara, (2015).
- D.G. Dorrell, “The Challenges of Meeting IE4 Efficiency Standards for Induction and Other Machines,” in Proceedings of the International Conference on Industrial Technology (ICIT '2014), Busan (South Korea), 2014, pp. 213-218.
- Acar, Ç., Soygenç, O. C., Ergenene, L. T., “Endüstriyel Uygulamalarda Kullanılan Asenkron Motorlarda IE2 Verim Sınıfından IE4 Verim Sınıfına Geçiş Amaçlı Bir Çalışma” Fırat Üniv. Fen Bilimleri Dergisi 30(1),59-65, 2018
- Ali A. Pourmoosa and Mojtaba Mirsalim, “Design Optimization, Prototyping, and Performance Evaluation of a Low-Speed Linear Induction Motor With Toroidal Winding”, IEEE Transactions On Energy Conversion, Vol. 30, No. 4, December 2015.
- S. Sashidhar, Silba Mathew and B. G. Fernandes, “Novel Toroidal Winding for Efficiency Improvement of a Line-Start Induction Motor”, Department of Electrical Engineering Indian Institute of Technology Bombay Mumbai, India 400 076.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Mühendislik
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
7 Mayıs 2022
Gönderilme Tarihi
24 Şubat 2022
Kabul Tarihi
25 Mart 2022
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2022 Sayı: 35
APA
Zorlu Partal, S., Çayıroğlu, A., Kılınç, M., & Gündoğar, U. Y. (2022). IE4 Verimlilik Sınıfına Ulaşmak İçin Toroidal Sargılı Asenkron Motorun Tasarım Optimizasyonu. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi, 35, 177-186. https://doi.org/10.31590/ejosat.1078324