Fish farming provides food and livelihood for many people around the world. The fact that trout is produced in many parts of the world and has a very rich content in terms of nutritional value increases the importance of trout. However, there are many problems in trout production due to bacterial factors, making fish production extremely difficult. Bacterial factors cause significant fish deaths and economic losses such as slowdown in growth. In addition to these, these factors also cause some damage to the DNA of fish and the formation of oxidations by disrupting the balance of free radicals in the tissues. Therefore, in this study; In the trout farms in our province, the trout with the main bacterial agents causing infection were determined and bacterial species (Staphylococcus epidermidis, Lactococcus garvieae and Bacillius subtilis) were determined by PCR. The brain and liver tissues of these fish were taken and the changes in antioxidant enzyme levels (SOD, CAT, GSH-Px), lipid peroxidation (MDA) and damage to their DNA (8-OHdG) compared to the control groups were investigated. In the study, it was determined that the antioxidant defense system enzyme levels in all three species of bacteria decreased in tissues, while lipid peroxidation and 8-OHdG levels increased.
As a result; Staphylococcus epidermidis, Lactococcus garvieae and Bacillius
subtilis bacteria caused changes in antioxidant enzyme levels, lipid peroxidation and 8-OHdG levels in trout brain and liver tissues.
DNA Damage Antioxidants MDA Rainbow Trout Bacterial Diseases
Van Yüzüncü Yıl Üniv.
FYL-2019-8202
This study was supported by the project of Van Yuzuncu Yil University, Scientific Research Projects with FYL-2019-8202 project.
Balık üretimi, dünya çapında birçok insan için yiyecek ve geçim kaynağı sağlamaktadır. Su ürünlerinden alabalığın dünyanın birçok yerinde üretilmesi ve besin değeri bakımından oldukça zengin bir içeriğe sahip olması alabalığın önemini artırmaktadır. Ancak, alabalık üretiminde bakteriyel etkenler sebebi ile birçok sorun yaşanmakta ve balık üretimini son derece zorlaştırmaktadır. Bakteriyel etmenler önemli ölçüde balık ölümlerine ve büyümede yavaşlama gibi ekonomik kayıplar neden olmaktadır. Bunların yanında, bu etmenler balıkların DNA'sında birtakım hasarlara ve dokularda serbest radikal dengesinin bozularak oksidasyonların oluşmasına da neden olmaktadır. Bu nedenle bu çalışmada; ilimizde bulunan alabalık çiftliklerinden enfeksiyon oluşturan başlıca bakteriyel ajanların bulunduğu alabalıklar belirlenerek ve PCR ile bakteri türleri (Staphylococcus epidermidis, Lactococcus garvieae ve Bacillius subtilis) tespit edilmiştir. Bu balıkların beyin ve karaciğer dokuları alınarak antioksidan enzim düzeylerindeki (SOD, CAT, GSH-Px) değişimler, lipit peroksidasyonları (MDA) ve DNA’larında meydana gelen hasarın (8-OHdG)) kontrol gruplarına göre değişimleri araştırılmıştır. Çalışmada bakterilerin üç türünde de antioksidan savunma sistemi enzim seviyelerinin genel olarak dokularda azaldığı, lipit perksidasyonunun ve 8-OHdG düzeylerinin ise arttığı tespit edilmiştir.
Sonuç olarak; Staphylococcus epidermidis, Lactococcus garvieae ve Bacillius
subtilis bakterilerinin, alabalık beyin ve karaciğer dokularında antioksidan enzim düzeylerinde, lipit peroksidasyonununda ve 8-OHdG düzeyinde değişimine sebep olduğu belirlenmiştir.
DNA Hasarı Antioksidanlar MDA Gökkuşağı Alabalığı Bakteriyel hastalıklar
FYL-2019-8202
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Proje Numarası | FYL-2019-8202 |
Yayımlanma Tarihi | 31 Ağustos 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 |