Bu çalışmada Aydın ilinde bulunan semt pazarlarından ve marketlerden alınan marul örneklerinde ilk kez Escherichia coli O157:H7 varlığı araştırılmış, izolasyon ve identifikasyon çalışmaları yapılmıştır. Topum sağlığı açısından önemi olan E. coli O157:H7’nin gıda kaynaklı patojen mikroorganizmalardan birisi olması sebebiyle, söz konusu patojenin yaygınlığı ve kontaminasyon durumu ile benzer iklim özelliklerine sahip olan bölgeler için önemli bir veri kaynağı oluşturulması amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında semt pazarlarından ve marketlerden alınan toplam 100 adet marul örneklerinin izolasyon ve identifikasyon çalışmaları sonucunda örneklerin tümünden toplam 17 (%17) adet E. coli O157:H7 izole ve identifiye edilmiş, patojenlerin 12 (%12) adedi pazarlardan, 5 (%5) adedi ise marketlerden alınan örneklerden elde edilmiştir. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda pazar ve marketlerden satın alınan marul örnekleri E. coli O157:H7 varlığı açısından risk teşkil ederken konu ile ilgili olarak yetiştirme, gübreleme, sulama, taşıma ve depolama aşamalarında bulaşmayı engelleyici önlemlerin alınması gerektiği konusu vurgulanmıştır.
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri
VTF-14011
Bu çalışma Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri VTF-14011 kodlu proje tarafından desteklenmiştir.
In this study, the presence of Escherichia coli O157:H7 was investigated for the first time in lettuce samples taken from the neighborhood markets and markets in Aydın, and isolation and identification studies were carried out. Since E. coli O157:H7, which is important for public health, is one of the food-borne pathogenic microorganisms, it is aimed to create an important data source for regions with similar climatic characteristics with the prevalence and contamination status of the pathogen. As a result of isolation and identification studies of 100 lettuce samples taken from neighborhood markets and markets, a total of 17 (17%) E. coli O157:H7 samples were isolated and identified from all samples, 12 (12%) of pathogens were from markets, 5 (5%) were were obtained from samples taken from the markets. In line with the results obtained, it was stated that while the lettuce purchased from markets and markets poses a risk in terms of the presence of E. coli O157:H7, it is stated that preventive measures should be taken in the stages of cultivation, fertilization, irrigation, transportation and storage.
VTF-14011
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Proje Numarası | VTF-14011 |
Yayımlanma Tarihi | 31 Ağustos 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 |