TR
EN
Makine Öğrenmesi Tabanlı Mikrodizi Tekniği ile MikroRNA Hedef Tahmini: Araştırma Çalışması
Öz
Biyoenformatik, biyolojik bilgilerin bilgisayar teknolojileri yardımıyla incelenmesini ve değerlendirilmesini sağlayan bir araştırma alanıdır. Çok disiplinli bu alan sayesinde tıbbi veriler üzerinde yapılan çalışmalarda hızla yol alınabilmekte, gerek hastalıkların teşhis-tedavi süreçlerinde gerek önlenmesi süreçlerinde başarılı çözümler bulunabilmektedir.
Birçok farklı organizmada görülen ve hücre üzerinde olaylarda etkili olduğu ortaya çıkan mikroRNA (miRNA, miR olarak da isimlendirilir, mikro RiboNükleik Asit’in kısaltmasıdır)’ların genler üzerindeki etkisi ile ilgili çalışmalar da biyoenformatik yöntemler yardımıyla başarılı sonuçlar vermektedir. Özellikle kanser ile yakın ilişkili olduğu düşünülen mikroRNA’ların incelenmesinde mikrodizi teknikleri sıklıkla tercih edilmektedir. Mikrodizi olarak hazırlanan veri setleri makine öğrenmesi yöntemleri ile değerlendirilerek mikroRNA hedef genlerinin belirlenmesi, mikroRNA’ya bağlı hastalık/kanserin teşhis ve tedavi süreçleri ile ilgili hızlı ve doğruluğu yüksek sonuçlar elde edilebilmektedir.
Bu araştırma çalışmasında, mikroRNA hedef gen tahmini sürecinde makine öğrenmesi tekniklerinin kullanımı incelenmiştir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Maziere, P., & Enright, A.J. (2007). Prediction of microRNA targets. Drug Discovery Today. 12(11712):452-458.
- Karagün, B.Ş., Antmen, B., Şaşmaz, İ., & Kılınç, Y. (2014). Mikro RNA ve Kanser. Türk Klinik Biyokimya Dergisi. 12(1):45-56.
- (2021, Mart 27). https://www.affymetrix.com/
- (2021, Mart 27). https://www.illumina.com/
- (2021, Mart 27). https://www.agilent.com/
- (2021, Mart 27). http://www.exiqon.com/
- Jiang, H., Wang, J., Li, M., Lan, W., Wu, F.X., & Pan, Yi. (2015). miRTRS: A Recommendation Algorithm for Predicting miRNA Targets. Journal of Latex Class Files. 14(8):1-10.
- Kim, S., Choi, M., & Cho, K.H. (2009). Identifying the Target mRNAs of microRNAs in Colorectal Cancer. Computational Biology and Chemistry. 33(1):94-99.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Mühendislik
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
31 Aralık 2022
Gönderilme Tarihi
19 Aralık 2022
Kabul Tarihi
26 Aralık 2022
Yayımlandığı Sayı
Yıl 1970 Sayı: 44
APA
Yıldız Çavdar, Z., Ensari, T., Turker Sener, L., & Sertbaş, A. (2022). Makine Öğrenmesi Tabanlı Mikrodizi Tekniği ile MikroRNA Hedef Tahmini: Araştırma Çalışması. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi, 44, 39-45. https://doi.org/10.31590/ejosat.1220962
Cited By
Hedef Gen Çıkarımı İçin Makine Öğrenmesi Tabanlı Mikrodizi Verilerinin Analizı
Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği Dergisi
https://doi.org/10.54525/bbmd.1510383