Araştırma Makalesi

Son 10 Yılda Tasarlanan Serpentine Pavilyonlarının Biomimikri ve Parametrik Tasarım Açısından Biçimsel Analizi

Sayı: 50 30 Nisan 2023
PDF İndir
EN TR

Son 10 Yılda Tasarlanan Serpentine Pavilyonlarının Biomimikri ve Parametrik Tasarım Açısından Biçimsel Analizi

Öz

Dijital tasarım alanında yaşanan gelişmelerin bir sonucu olarak ortaya çıkan yazılımlar ve teknolojik araçlar, tasarım alanında yeni yaklaşımların ortaya çıkmasına olanak sağlamış ve var olan yaklaşımlarında uygulanabilirliği, denetlenebilirliği ve kontrol edilebilirliğini arttırmıştır. Bu yaklaşımlardan olan parametrik tasarım yaklaşımı ve biomimikri tasarım yaklaşımı son yıllarda birçok tasarım alanında teknolojinin araçlar sayesinde karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada da son 10 yılda yapılan Serpentine pavilyonlarının bu iki yaklaşım üzerinden değerlendirilmesi yapılmıştır. Yapılan çalışmada Serpentine pavilyonlarından bahsedilmiş olup, her bir pavilyon biomimikri ve parametrik tasarım yaklaşımları tarafından analiz edilmiştir. Serpentine Pavilyonlarında da bu iki yaklaşımın kullanıldığına dair bulgulara rastlandığı gözlemlenmiştir. Bu durum sonraki yıllarda tasarlanacak Serpentine pavilyonlarında da devam edeceğinin öngürülmesi ile beraber, küçük ölçekli yapılarda bu iki yaklaşımın daha kontrol edilebilir, uygulanabilir ve dentelenebilir olduğu sonucuna da varılmaktadır. Yapılan çalışma da Serpentine pavilyonları özelinde tasarım alanında bu iki yaklaşım ayrı ayrı kullanılabileceği gibi birlikte de tasarıma etki edeceği sonucuna varılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Benyus, J.M., (1997). Biomimicry: Innovation Inspired by Nature. New York: HarpenCollins.
  2. Berman, M., (2012). Katı Olan Her Şey Buharlaşıyor: Modernite Deneyimi. İstanbul: İletişim Yayınları.
  3. Çam, Sena; 2014, Serpentine Pavyonu açılıyor.” https://www.arkitera.com/haber/2014-serpentine-pavyonu-aciliyor/ 18.07.2014.
  4. Dönmez, Benan; Dinç Kalaycı, Pınar. Deneysel Mimarlık için Bir Zemin İnşası Girişimi: Vitruvius ve Serpentine Galeri Pavyonları Arakesitinden Deneyseli Okumak. 2018.
  5. El-Zeiny, R. M. A., (2012). Biomimicry as a problem solving methodology in interior architecture. Procedia – Social and Behavioral Sciences, s (50), ss:502-512.
  6. Eroyan, Amber; 2013. Mimarizm.com, “Fujimoto'nun Serpentine'i İnşai Geometriyle Doğayı Harmanlayacak”, Adlı haberinden, Erişim: 14.02.2013.
  7. Güler, Ş., (2022). Mimarlık eğitiminde biyomimikri kavramı: KTÜN mimarlık örneği. Yükseklisans Tezi, Konya Teknik Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Konya
  8. https://www.arkitektuel.com/2017-serpentine-pavyonu/ Erişim 16.11.2022 10.00

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Mühendislik

Bölüm

Araştırma Makalesi

Erken Görünüm Tarihi

2 Mayıs 2023

Yayımlanma Tarihi

30 Nisan 2023

Gönderilme Tarihi

16 Ocak 2023

Kabul Tarihi

25 Mart 2023

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2023 Sayı: 50

Kaynak Göster

APA
Şekerci, C., Beşkaya, B., & Taştan, Z. (2023). Son 10 Yılda Tasarlanan Serpentine Pavilyonlarının Biomimikri ve Parametrik Tasarım Açısından Biçimsel Analizi. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi, 50, 66-78. https://doi.org/10.31590/ejosat.1235945