EN
TR
Sosyal Medya Destekli Eğitim: 6. ve 7. Sınıf Fen Bilimleri ve İngilizce Derslerinde Sosyal Ağ Kullanımının Öğrencilerin Akademik Başarılarına Etkisi
Öz
Gelişen teknoloji hayatın her alanını olduğu gibi eğitimi de etkilemektedir. Bu etkilerden birisi de sosyal medya araçlarıdır. Sosyal medya araçlarından en fazla kullanıcı sayısına sahip olan Facebook, bu çalışmada öğrenme ortamı olarak kullanılmıştır. Etkilerini ölçmek için ise, deney ve kontrol grupları oluşturulmuş ve Fen bilimleri ile İngilizce derslerinde nicel araştırma yöntemlerinden deneysel model uygulanmıştır.
Bu çalışma, 2015-2016 eğitim öğretim yılında, Denizli ilinin Sarayköy ilçesinde bir devlet okulu olan Atatürk Ortaokulu’nda yürütülmüştür. Evrenini 339 öğrencinin oluşturduğu çalışmanın örneklem grubu ise 176 öğrenciden (90 deney grubu ve 86 kontrol grubu) oluşmuştur. Çalışmada, Fen bilimleri ve İngilizce derslerinde Facebook kullanımının öğrencilerin başarılarına etkilerinin
ölçülmesi amaçlanmıştır.
Çalışma amaçları doğrultusunda örneklem grubundan elde edilen veriler SPSS 24.0 paket programında analiz edilmiştir. Analizler kapsamında, bağımlı gruplar t-testi, bağımsız gruplar t-testi, ANOVA analizleri yapılmıştır. Analizler sonucunda, Facebook’un Fen bilimleri ve İngilizce derslerinde olumlu etkilerinin olduğu görülmüştür.
Bu çalışma, 2015-2016 eğitim öğretim yılında, Denizli ilinin Sarayköy ilçesinde bir devlet okulu olan Atatürk Ortaokulu’nda yürütülmüştür. Evrenini 339 öğrencinin oluşturduğu çalışmanın örneklem grubu ise 176 öğrenciden (90 deney grubu ve 86 kontrol grubu) oluşmuştur. Çalışmada, Fen bilimleri ve İngilizce derslerinde Facebook kullanımının öğrencilerin başarılarına etkilerinin
ölçülmesi amaçlanmıştır.
Çalışma amaçları doğrultusunda örneklem grubundan elde edilen veriler SPSS 24.0 paket programında analiz edilmiştir. Analizler kapsamında, bağımlı gruplar t-testi, bağımsız gruplar t-testi, ANOVA analizleri yapılmıştır. Analizler sonucunda, Facebook’un Fen bilimleri ve İngilizce derslerinde olumlu etkilerinin olduğu görülmüştür.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Abusbiha, M. I. A. ve Mustaffa, C. S. (2014). The relationship between personal factors, facebook intensity and academic performance of youth students in Libya. Procedia-Social and Behavioral Sciences, 155, 104-109.
- Acar, A. (2013). “Attitudes toward Blended Learning and Social Media Use for Academic Purposes: An Exploratory Study”. Journal of e-Learning and Knowledge Society, 9(3), 107-126.
- Ainin, S., Naqshbandi, M. M., Moghavvemi, S. ve Jaafar, N. I. (2015). Facebook usage, socialization and academic performance. Computers & Education, 83, 64-73. Akbari, E., Pilot, A. ve Simons, P. R. J. (2015). Autonomy, competence, and relatedness in foreign language learning through Facebook. Computers in Human Behavior, 48, 126-134.
- Akcaoglu, M. ve Bowman, N. D. (2016). Using instructor-led Facebook groups to enhance students’ perceptions of course content. Computers in Human Behavior. 65, 582-590
- Aksüt, M., Ateş, S., Balaban, S. ve Çelikkanat, A. (2012). İlk ve ortaöğretim öğrencilerinin sosyal paylaşım sitelerine ilişkin tutumları (facebook örneği). Akademik Bilişim Konferansında sözlü olarak sunulmuştur. Uşak, Uşak Üniversitesi.
- Al-rahmi, W. M., Othman, M. S., & Musa, M. A. (2014). The improvement of students' academic performance by using social media through collaborative learning in Malaysian higher education. Asian Social Science, 10(8), 210-221.
- Altunışık, R., Çoşkun, R., Bayraktaroğlu, S. ve Yıldırım, E. (2007). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri SPSS Uygulamalı. Sakarya: Sakarya Yayıncılık. Anderson, P. (2007). What is web 2.0? Ideas, technologies and implications for education. Bristol: JISC.
- Arrington, M. (2005). 85% of college students use Facebook. Retrieved March, 23, 2006.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Mühendislik
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
14 Temmuz 2017
Gönderilme Tarihi
9 Haziran 2017
Kabul Tarihi
13 Temmuz 2017
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2017 Cilt: 6 Sayı: 10
APA
Koç, A., & Ayık, Y. Z. (2017). Sosyal Medya Destekli Eğitim: 6. ve 7. Sınıf Fen Bilimleri ve İngilizce Derslerinde Sosyal Ağ Kullanımının Öğrencilerin Akademik Başarılarına Etkisi. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi, 6(10), 7-19. https://izlik.org/JA23MN83PM
AMA
1.Koç A, Ayık YZ. Sosyal Medya Destekli Eğitim: 6. ve 7. Sınıf Fen Bilimleri ve İngilizce Derslerinde Sosyal Ağ Kullanımının Öğrencilerin Akademik Başarılarına Etkisi. EJOSAT. 2017;6(10):7-19. https://izlik.org/JA23MN83PM
Chicago
Koç, Ahmet, ve Yusuf Ziya Ayık. 2017. “Sosyal Medya Destekli Eğitim: 6. ve 7. Sınıf Fen Bilimleri ve İngilizce Derslerinde Sosyal Ağ Kullanımının Öğrencilerin Akademik Başarılarına Etkisi”. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi 6 (10): 7-19. https://izlik.org/JA23MN83PM.
EndNote
Koç A, Ayık YZ (01 Temmuz 2017) Sosyal Medya Destekli Eğitim: 6. ve 7. Sınıf Fen Bilimleri ve İngilizce Derslerinde Sosyal Ağ Kullanımının Öğrencilerin Akademik Başarılarına Etkisi. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi 6 10 7–19.
IEEE
[1]A. Koç ve Y. Z. Ayık, “Sosyal Medya Destekli Eğitim: 6. ve 7. Sınıf Fen Bilimleri ve İngilizce Derslerinde Sosyal Ağ Kullanımının Öğrencilerin Akademik Başarılarına Etkisi”, EJOSAT, c. 6, sy 10, ss. 7–19, Tem. 2017, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA23MN83PM
ISNAD
Koç, Ahmet - Ayık, Yusuf Ziya. “Sosyal Medya Destekli Eğitim: 6. ve 7. Sınıf Fen Bilimleri ve İngilizce Derslerinde Sosyal Ağ Kullanımının Öğrencilerin Akademik Başarılarına Etkisi”. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi 6/10 (01 Temmuz 2017): 7-19. https://izlik.org/JA23MN83PM.
JAMA
1.Koç A, Ayık YZ. Sosyal Medya Destekli Eğitim: 6. ve 7. Sınıf Fen Bilimleri ve İngilizce Derslerinde Sosyal Ağ Kullanımının Öğrencilerin Akademik Başarılarına Etkisi. EJOSAT. 2017;6:7–19.
MLA
Koç, Ahmet, ve Yusuf Ziya Ayık. “Sosyal Medya Destekli Eğitim: 6. ve 7. Sınıf Fen Bilimleri ve İngilizce Derslerinde Sosyal Ağ Kullanımının Öğrencilerin Akademik Başarılarına Etkisi”. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi, c. 6, sy 10, Temmuz 2017, ss. 7-19, https://izlik.org/JA23MN83PM.
Vancouver
1.Ahmet Koç, Yusuf Ziya Ayık. Sosyal Medya Destekli Eğitim: 6. ve 7. Sınıf Fen Bilimleri ve İngilizce Derslerinde Sosyal Ağ Kullanımının Öğrencilerin Akademik Başarılarına Etkisi. EJOSAT [Internet]. 01 Temmuz 2017;6(10):7-19. Erişim adresi: https://izlik.org/JA23MN83PM