İstanbul İçin Nüfus ve Su Tüketimi Artışlarının İncelenmesi ve Talebin Değerlendirilmesi
Öz
İstanbul tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Dünyanın ilk metropollerinden biri olan İstanbul’un su sorunu tüm tarih boyunca devam etmiştir. Bu sorunun çözülemeyerek devam etmesinin sebebi tarih boyunca bu kentin göçlere açık olmasıdır. Bu çalışma ile İstanbul’un mevcut su yönetimi planlaması ile birlikte daha önce yapılan su yönetimi planlama çalışmaları incelenmiştir. Farklı nüfus hesaplama yöntemleri ile İstanbul hizmet alanı için nüfus tahminleri yapılmış ve geçmiş tüketim eğilimleri de göz önüne alınarak gelecekteki su ihtiyacı belirlenmeye çalışılmıştır. İstanbul için nüfus artış oranlarının zamanla değişimi incelenmiştir. Tüketim eğilimleri incelenmiş ve en kötü senaryo doğrultusunda su kullanımı arz talep dengesi üzerine çalışma yapılmıştır. Nüfus tahminleri ve tüketim eğilimlerine göre İstanbul için yıllık tüketim değerine ulaşılmıştır. Yıllık tüketim değerleri ile mevcut su kaynaklarının yeterliliği incelenmiş ve planlanan su kaynaklarının devreye alınma gereklilikleri incelenmiştir. Mevcut arıtma tesisleri yeterliliği tartışılmış, planlanan arıtma tesislerinin devreye alınma gereklilikleri ve zamanlaması incelenmiştir.
Anahtar Kelimeler: Nüfus Tahminleri, Su Tüketimi, Mevcut İçmesuyu Arıtma Tesisleri.
Anahtar Kelimeler
Teşekkür
Kaynakça
- İSKİ, (1999). İstanbul Su, Atıksu ve Yağmursuyu Master Planı Nihai Raporu, İstanbul.
- Türkiye İstatistik Kurumu, Nüfus Projeksiyonları, http://www.tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt_id=1027 ,2013.
- İSTAÇ A.Ş., (2005). İstanbul İçin AB Çevre Mevzuatı ile Uyumlu Entegre Katı Atık Yönetimi Stratejik Planı, İstanbul.
- TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi, (2010). Havza Koruma Eylem Planlarının Hazırlanması Projesi Marmara Havzası Nihai Raporu, Gebze-Kocaeli.
- Türkdoğan, F.İ, Yetilmezsoy, K., (2008). Su Getirme ve Kanalizasyon Uygulamaları, 2.Baskı, Su Vakfı Yayınları, İstanbul.
- Altınbilek, D. (2006). Water Management in Istanbul., Taylor & Francis Ltd., Oxford, United Kingdom.
- Leeuwen, K.V, Sjerps, R., (2015). Istanbul: The Challenges of Integrated Water Resources Management in Europa’s Megacity. Springler, Netherlands.
- Varis, O., Biswas, A.K., Tortajada C., Lundqvist J., (2006). Megacities and Water Management, Routledge Taylor & Francis Group, International Journal of Water Resources Development, 22: 2, 377 - 394
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Mühendislik
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
26 Aralık 2016
Gönderilme Tarihi
6 Haziran 2016
Kabul Tarihi
28 Haziran 2016
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2016 Cilt: 5 Sayı: 9