EN
TR
İş Sağlığı ve Güvenliği için IoT Tabanlı Gömülü Sistem Tasarımı ve Uygulaması
Öz
IoT (nesnelerin interneti) kavramı nesnelerin bir ağ üzerinden birebirleriyle haberleşmesi olarak tanımlanmaktadır. Nesnelerin interneti ile günümüzde farklı alanlarda birçok çalışma yapılmıştır. Giderek artan bir şekilde, farklı endüstrilerdeki kuruluşlar verimli çalışmayı arttırmak, daha kaliteli müşteri hizmeti sunmak, karar vermeyi geliştirmek ve işin değerini artırmak, müşterilerle iletişime geçebilmek için nesnelerin interneti teknolojisini kullanmaktadır. Yapılan bu çalışmada iş sağlığı ve güvenliği için IoT tabanlı bir cihaz geliştirilmiştir. Cihaz üzerinde iş güvenliğini, işçi sağlığını ve verimli çalışmayı etkileyen fiziksel koşullar göz önünde bulundurulmuştur. İş yeri için uygun fiziksel koşul parametreleri literatürde taranarak tespit edilmiştir. İş sağlığı için gerekli optimum fiziksel koşul parametreleri günümüzde yaygın olarak kullanılan arduino uno mikrodenetleyici geliştirme kartına kodlama aşamasında girilmiştir. Tasarlanan sistemde ısı ve nem sensörü, ldr ışık sensörü, manyetik alan sensörü, mq7 karbon monoksit gaz sensörü ve ses sensörü kullanılmıştır. Sistem üzerinde bulunan bu sensörler ile CNC dik işleme merkezinin ve freze cihazlarının sıklıkla kullanıldığı bir iş yerinde anlık ölçümler yapılmıştır. Cihaz 2 aylık bir süre ile iş yerinin fiziksel koşul paremetrelerini cihazda bulunan sensörler ile almıştır. Cihaz bu süre içerisinde 3051 veri almıştır. Yapılan bu ölçüm değerleri IoT gerçek zamanlı veri platformu olan thingspeak web sitesine esp8266 wifi modülü ile gönderilmiştir. Thingspeak web sitesine gönderilen veriler bu adreste grafik haline dönüştürülmüştür ve anlık olarak ölçüm sonuçları internet ortamından takip edilebilecektir. Bu sistem iş yerinde bulunacak ve iş sağlığı için gerekli fiziksel koşul verilerini sensörler aracılığıyla ölçüp esp8266 wifi modülü ile web sitesine gönderecektir. Eğer bu parametler optimum değerleri aşarsa sistem iş yerinde dışardan bağlanan bir alarm sayesinde işitsel uyarı verecektir. Ayrıca thingspeak web sitesindeki anlık parametreler android yazılım olan thingview sayesinde akıllı cihazlar ile de takip edilebilmektedir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Gökrem, L.,Bozuklu, M.,Nesnelerin Interneti: Yapılan çalışmalar ve Ülkemizdeki Mevcut Durum, Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, P47-68, 2016, Tokat.
- Aktaş, F.,Çeken, C.,Erdemli, Y., E.,Biyomedikal Uygulamaları için Nesnelerin İnterneti Tabanlı Veri TOplama ve Analiz Sistemi, Tıp Teknolojileri Ulusal Kongresi, Kapadokya, 2014.
- Erturan, E., İ.,Ergin, E.,Muhasebe Denetiminde Nesnelerin İnterneti:Stok Döngüsü, The Journal of Accounting and Finance, Temmuz, 2017.
- Ercan, T., Kutay,, M.,Endüstride Nesnelerin Interneti (IoT) Uygulamaları, Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilmleri Dergisi,P 599-607, 2016.
- Oral, O.,Çakır, M.,Nesnelerin İnterneti Kavramı ve Örnek Bir Prototipn Oluşturulması, Mehmet Akif Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi,P172-177, 2017.
- Arslan, K.,Kırbaş, İ.,Nesnelerin İnterneti Uygulamaları için Algılayıcı/Eyleyici KAblosuz Düğüm İlkörnek Geliştirme, Mehmet Akif Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, P35-43, 2016.
- Gündüz, Z., M., Daş, R., Internet of Things(IoT): Evolution, Components and Applications Fields, Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, P 327-335, 2018.
- Pasha, S., Thingspeak Based Sensing and Monitoring System for IoT with Matlab Analysis, P19-23,2016.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Mühendislik
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
15 Nisan 2020
Gönderilme Tarihi
24 Ocak 2020
Kabul Tarihi
9 Mart 2020
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2020 Sayı: 18
APA
Ersin, Ç., & Öz, A. (2020). İş Sağlığı ve Güvenliği için IoT Tabanlı Gömülü Sistem Tasarımı ve Uygulaması. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi, 18, 494-504. https://doi.org/10.31590/ejosat.692616
AMA
1.Ersin Ç, Öz A. İş Sağlığı ve Güvenliği için IoT Tabanlı Gömülü Sistem Tasarımı ve Uygulaması. EJOSAT. 2020;(18):494-504. doi:10.31590/ejosat.692616
Chicago
Ersin, Çağatay, ve Ali Öz. 2020. “İş Sağlığı ve Güvenliği için IoT Tabanlı Gömülü Sistem Tasarımı ve Uygulaması”. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi, sy 18: 494-504. https://doi.org/10.31590/ejosat.692616.
EndNote
Ersin Ç, Öz A (01 Nisan 2020) İş Sağlığı ve Güvenliği için IoT Tabanlı Gömülü Sistem Tasarımı ve Uygulaması. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi 18 494–504.
IEEE
[1]Ç. Ersin ve A. Öz, “İş Sağlığı ve Güvenliği için IoT Tabanlı Gömülü Sistem Tasarımı ve Uygulaması”, EJOSAT, sy 18, ss. 494–504, Nis. 2020, doi: 10.31590/ejosat.692616.
ISNAD
Ersin, Çağatay - Öz, Ali. “İş Sağlığı ve Güvenliği için IoT Tabanlı Gömülü Sistem Tasarımı ve Uygulaması”. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi. 18 (01 Nisan 2020): 494-504. https://doi.org/10.31590/ejosat.692616.
JAMA
1.Ersin Ç, Öz A. İş Sağlığı ve Güvenliği için IoT Tabanlı Gömülü Sistem Tasarımı ve Uygulaması. EJOSAT. 2020;:494–504.
MLA
Ersin, Çağatay, ve Ali Öz. “İş Sağlığı ve Güvenliği için IoT Tabanlı Gömülü Sistem Tasarımı ve Uygulaması”. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi, sy 18, Nisan 2020, ss. 494-0, doi:10.31590/ejosat.692616.
Vancouver
1.Çağatay Ersin, Ali Öz. İş Sağlığı ve Güvenliği için IoT Tabanlı Gömülü Sistem Tasarımı ve Uygulaması. EJOSAT. 01 Nisan 2020;(18):494-50. doi:10.31590/ejosat.692616
Cited By
Nesnelerin İnterneti, Uygulama Alanları ve İş Sağlığı ve Güvenliği İle Etkileşimi
Journal of Turkish Operations Management
https://doi.org/10.56554/jtom.1258262