Araştırma Makalesi

Yakın Histogramlar Temelli Yeni Bir Hibrit Veri Gizleme Yöntemi

Sayı: 18 15 Nisan 2020
PDF İndir
EN TR

Yakın Histogramlar Temelli Yeni Bir Hibrit Veri Gizleme Yöntemi

Öz

Sayısallaşan dünyada veri aktarım hızlarının artması, iletişim yöntemlerinin çeşitlenmesi gibi özellikler sonucunda bilgi gizleme çalışmalarının önemi artmıştır. Gizli bilginin üçüncü şahıslar tarafından algılanamaması, sadece istenen kişilerin ilgili gizli veriyi ortaya çıkarabilmesi bu çalışmalardaki temel amaçtır. Gizlenen veri kapasitesinin artırmak, örtü görüntüsündeki değişimi azaltmak ve gizli verinin tespitini zorlaştırmak veri gizleme (steganografi) uygulamalarındaki en önemli hedeflerdir. Histogram, sayısal bir resmin renklerinin hangi tonlarda olduğunu gösteren bir dağılım grafiğidir. Verinin gizlenmesi farklı ortamlar üzerinde sıklıkla yapılmakta ve bu alanda ki çalışmalar oldukça ilgi görmektedir. Önerilen yöntem, histogram dağılımını kullanarak veri gizleme yapılacak piksel değerlerini tespit etmektedir. Veri üzerindeki değişimi minimize ederek histogram değerlerinin korunması sağlanmıştır. Önerilen yöntemde veri gizleme için kullanılacak görüntünün histogram dağılımındaki tepe noktası tespit edilmektedir. Tepe noktasının tek veya çift olmasına göre veri gizleme için kullanılacak komşu değer çiftleri belirlenmektedir. Görüntü taranarak ilgili piksel çiftlerine gizleme yapılmaktadır. Önerilen çalışmada kapasite ve dayanıklılık artırılarak görüntü üzerindeki değişikliğin minimize edilmesi amaçlanmaktadır. Bu amaçla gizleme kapasitesinin daha fazla olması istendiğinde görüntüdeki kırmızı, mavi ve yeşil renk kanallarının tamamı kullanılabilmektedir. Veri gizleme işlemi sonucunda histogram dağılımının çok fazla değişmemesi oldukça önemlidir. Önerilen yöntem ile yapılan veri gizlemede elde edilen taşıyıcı (stego) görüntünün görsel kalitesi oldukça yüksektir. Görsel kalitenin bu kadar iyi olmasının en önemli sebebi geliştirilen yaklaşımdan kaynaklanmaktadır. Daha önceki histogram tabanlı yöntemler tepe noktasının etrafını boşaltmak için histogramda tepe değeri hariç tüm pikseller ötelenmektedir. Diğer bir deyişle geçmiş histogram temelli yöntemlerde bir harf bile gizlemek istendiğinde histogram da bir boşluk açılması ve tüm piksellere müdahale edilmesi gerekmektedir. Oysaki önerilen yöntemde herhangi bir ötelemeye ihtiyaç duyulmadığı için stego görüntülerin görsel kalitesi büyük oranda korunmaktadır. Önerilen yöntem görsel kalite, gizli mesajın çıkartımı, kapasite, görünmezlik ve dayanıklık açısından, literatürdeki benzer çalışmalara göre üstünlük sağlamaktadır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Chang C. C., Tai W. L. & Chen K. N. (2008). Lossless Data Hiding Based on Histogram Modification for Image Authentication, IEEE/IFIP International Conference on Embedded and Ubiquitous Computing, Shanghai, 506-511.
  2. Chen, X., Sun, X., Sun, H., Xiang, L. & Yang, B., (2015). Histogram shifting based reversible data hiding method using directed-prediction scheme, Multimed Tools Appl, 74, 5747–5765.
  3. Chrysochos E., Fotopoulos V., Skodras A. & Xenos M. (2007, May). Reversible Image Watermarking Based on Histogram Modification, 11th Panhellenic Conference on Informatics with international participation, Patras, Greece.
  4. Gutub A., Ankeer M., Abu-Ghalioun M., Shaheen A. & Alvi A. (2008, March). Pixel Indicator High Capacity Technique for RGB Image Based Steganography, WoSPA 2008 – 5th IEEE International Workshop on Signal Processing and its Applications, University of Sharjah, Sharjah, U.A.E.
  5. Hwang, J. H., Kim, J. W. & Choi, J. U. (2006). A reversible watermarking based on histogram shifting. In: Y.Q. Shi, B. Jeon. (Eds.) Digital Watermarking. IWDW 2006. Lecture Notes in Computer Science, (4283, 348-361) Berlin, Heidelberg: Springer
  6. Islamy, C. C. & Ahmad, T. (2019). Histogram-based multilayer reversible data hiding method for securing secret data, Bulletin of Electrical Engineering and Informatics, 8(3), 1128-1134.
  7. Konyar, M. Z., Akbulut, O., & Öztürk, S. (2018, Sept). Matrix Encoding Based Data Hiding in HEVC, 2018 3rd International Conference on Computer Science and Engineering (UBMK), Sarajevo, 662-665.
  8. Kuo, W. C., Jiang, D. J. & Huang, Y. C. (2008). A reversible data hiding based on block division, Congress on Image and Signal Processing, Sanya, Hainan, 365-369.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Mühendislik

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

15 Nisan 2020

Gönderilme Tarihi

1 Şubat 2020

Kabul Tarihi

19 Mart 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Sayı: 18

Kaynak Göster

APA
Kurnaz, H., Konyar, M. Z., & Sondaş, A. (2020). Yakın Histogramlar Temelli Yeni Bir Hibrit Veri Gizleme Yöntemi. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi, 18, 683-694. https://doi.org/10.31590/ejosat.695672
AMA
1.Kurnaz H, Konyar MZ, Sondaş A. Yakın Histogramlar Temelli Yeni Bir Hibrit Veri Gizleme Yöntemi. EJOSAT. 2020;(18):683-694. doi:10.31590/ejosat.695672
Chicago
Kurnaz, Harun, Mehmet Zeki Konyar, ve Adnan Sondaş. 2020. “Yakın Histogramlar Temelli Yeni Bir Hibrit Veri Gizleme Yöntemi”. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi, sy 18: 683-94. https://doi.org/10.31590/ejosat.695672.
EndNote
Kurnaz H, Konyar MZ, Sondaş A (01 Nisan 2020) Yakın Histogramlar Temelli Yeni Bir Hibrit Veri Gizleme Yöntemi. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi 18 683–694.
IEEE
[1]H. Kurnaz, M. Z. Konyar, ve A. Sondaş, “Yakın Histogramlar Temelli Yeni Bir Hibrit Veri Gizleme Yöntemi”, EJOSAT, sy 18, ss. 683–694, Nis. 2020, doi: 10.31590/ejosat.695672.
ISNAD
Kurnaz, Harun - Konyar, Mehmet Zeki - Sondaş, Adnan. “Yakın Histogramlar Temelli Yeni Bir Hibrit Veri Gizleme Yöntemi”. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi. 18 (01 Nisan 2020): 683-694. https://doi.org/10.31590/ejosat.695672.
JAMA
1.Kurnaz H, Konyar MZ, Sondaş A. Yakın Histogramlar Temelli Yeni Bir Hibrit Veri Gizleme Yöntemi. EJOSAT. 2020;:683–694.
MLA
Kurnaz, Harun, vd. “Yakın Histogramlar Temelli Yeni Bir Hibrit Veri Gizleme Yöntemi”. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi, sy 18, Nisan 2020, ss. 683-94, doi:10.31590/ejosat.695672.
Vancouver
1.Harun Kurnaz, Mehmet Zeki Konyar, Adnan Sondaş. Yakın Histogramlar Temelli Yeni Bir Hibrit Veri Gizleme Yöntemi. EJOSAT. 01 Nisan 2020;(18):683-94. doi:10.31590/ejosat.695672

Cited By