Araştırma Makalesi

Sulak Alanlarda Halkın Çevre Bilincinin Değerlendirilmesi: Işıklı Gölü Örneği

Cilt: 1 Sayı: 1 31 Aralık 2013
PDF İndir
EN TR

Sulak Alanlarda Halkın Çevre Bilincinin Değerlendirilmesi: Işıklı Gölü Örneği

Öz

Sulak alanlar yeryüzünün en zengin ve en üretken ekosistemlerini oluşturmaktadır. Yakın çevresinde yaşayan halkın yaşamında önemli yer tutan, bölge ve ülke ekonomisine ve doğal yaşam ortamına katkılar sağlayan sulak alanlar; doğal dengenin ve biyolojik çeşitliliğin korunması yönünden de diğer ekosistemler içinde önemli ve farklı bir yere sahiptir. Ülkemizde sulak alanlarda karşılaşılan temel sorunlar; su kalitesinin bozulması, izinsiz avlanma, suyun bilinçsiz kullanımı, habitat tahribi, kurutma olarak sıralanabilir. Bu çalışmada, Denizli İli’ne bağlı Çivril ilçe merkezinin yaklaşık 10 km güney doğusunda yer alan Işıklı Gölü çevresinde yaşayan yerleşik halkın sulak alan bilinç düzeyi belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışmada, göl suyunun bilinçsiz olarak kullanıldığı, yasa dışı avlanma yapıldığı ve katı atık sorununun bulunduğu belirlenmiştir. Bu bağlamda, “Su Kuşları Temelinde Uluslar Arası Öneme Sahip Sulak Alan” konumunda olan Işıklı Gölü’nün koruma-kullanma dengesi gözetilerek akılcı kullanımına yönelik değerlendirmeler ve öneriler sunulmuştur.

Anahtar Kelimeler

Teşekkür

Bu çalışma 2209 Üniversite Öğrencileri Yurt İçi / Yurt Dışı Araştırma Projeleri Destekleme Programı kapsamında TÜBİTAK tarafından desteklenmiştir. Denizli İli Çivril ilçesi Belediye Başkanlığı’na çalışmamıza yapmış olduğu katkılardan dolayı teşekkür ederiz.

Kaynakça

  1. Anonim Kavakoğlu U., Işıklı (Denizli) Koruma Amaçlı İmar Planı Araştırma Raporu, İller Bankası 3. Bölge Müdürlüğü İmar Planlama Şubesi. Denizli. 2007.
  2. Anonim, T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı Resmi Gazete. Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği. Sayı:25687. Tarih: (31.12.2004).
  3. Çivril belediyesi-Resmi web sitesi, http://www.civril.bel.tr, Çivril, Denizli.
  4. Denizli Belediyesi Resmi web sitesi, http://www.denizli.bel.tr Denizli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü resmi web sitesi, http://www.pamukkale.gov.tr/tr/content.asp?id=852, Denizli
  5. Eroğlu, E., Araştırma Metot ve Teknikleri. Adapazarı: Sakarya Kitapevi, 2005.
  6. Fletcher, S., Kawabe, M., Rewhorn, S., 2011. Wetland Conservation and Sustainable Coastal Governance in Japan and England, Marine Pollution Bulletin, Volume 62, Issue 5, May 2011, sf 956-962.
  7. Iza, A., 2004. Developments under the Ramsar Convention: allocation of water for river and wetland ecosystems. Review of European Community and International Environmental Law 13 (1), 40–46.
  8. Kadıoğlu,Yahya., Şehir Coğrafyası Açısından Çivril, Aktif Yayınevi, İSTANBUL, 2008.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Mühendislik

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Seyit Nural Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

31 Aralık 2013

Gönderilme Tarihi

5 Temmuz 2013

Kabul Tarihi

10 Ekim 2013

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2013 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Sülük, K., Nural, S., & Tosun, İ. (2013). Sulak Alanlarda Halkın Çevre Bilincinin Değerlendirilmesi: Işıklı Gölü Örneği. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi, 1(1), 7-11. https://izlik.org/JA44LZ96ML
AMA
1.Sülük K, Nural S, Tosun İ. Sulak Alanlarda Halkın Çevre Bilincinin Değerlendirilmesi: Işıklı Gölü Örneği. EJOSAT. 2013;1(1):7-11. https://izlik.org/JA44LZ96ML
Chicago
Sülük, Kemal, Seyit Nural, ve İsmail Tosun. 2013. “Sulak Alanlarda Halkın Çevre Bilincinin Değerlendirilmesi: Işıklı Gölü Örneği”. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi 1 (1): 7-11. https://izlik.org/JA44LZ96ML.
EndNote
Sülük K, Nural S, Tosun İ (01 Aralık 2013) Sulak Alanlarda Halkın Çevre Bilincinin Değerlendirilmesi: Işıklı Gölü Örneği. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi 1 1 7–11.
IEEE
[1]K. Sülük, S. Nural, ve İ. Tosun, “Sulak Alanlarda Halkın Çevre Bilincinin Değerlendirilmesi: Işıklı Gölü Örneği”, EJOSAT, c. 1, sy 1, ss. 7–11, Ara. 2013, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA44LZ96ML
ISNAD
Sülük, Kemal - Nural, Seyit - Tosun, İsmail. “Sulak Alanlarda Halkın Çevre Bilincinin Değerlendirilmesi: Işıklı Gölü Örneği”. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi 1/1 (01 Aralık 2013): 7-11. https://izlik.org/JA44LZ96ML.
JAMA
1.Sülük K, Nural S, Tosun İ. Sulak Alanlarda Halkın Çevre Bilincinin Değerlendirilmesi: Işıklı Gölü Örneği. EJOSAT. 2013;1:7–11.
MLA
Sülük, Kemal, vd. “Sulak Alanlarda Halkın Çevre Bilincinin Değerlendirilmesi: Işıklı Gölü Örneği”. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi, c. 1, sy 1, Aralık 2013, ss. 7-11, https://izlik.org/JA44LZ96ML.
Vancouver
1.Kemal Sülük, Seyit Nural, İsmail Tosun. Sulak Alanlarda Halkın Çevre Bilincinin Değerlendirilmesi: Işıklı Gölü Örneği. EJOSAT [Internet]. 01 Aralık 2013;1(1):7-11. Erişim adresi: https://izlik.org/JA44LZ96ML