Araştırma Makalesi

Göz Hareketlerinin Takibi ile Bilgisayar Kontrolü

15 Ağustos 2020
PDF İndir
EN TR

Göz Hareketlerinin Takibi ile Bilgisayar Kontrolü

Öz

EOG gözün korneası ile retinası arasındaki kutuplaşmalar sonucu ortaya çıkan elektriksel potansiyel farkına dayanır. Bu potansiyel fark gözün arka tarafındaki düzenli negatif elektriksel dipol ve gözün ön tarafındaki düzenli pozitif elektriksel dipol tarafından oluşturulur ve yüze yerleştirilen elektrotlar tarafından algılanır. Göz hareketlerinin takibi günümüzde birçok hastaya ve pek çok medikal alandaki çalışmaya kolaylık sağlayabilecektir. Bedensel engelli bireylerin teknolojiye ayak uydurmalarını sağlamak ve bilgisayar kullanımını kolaylaştırmak projenin genel amacıdır. Bu çalışmada EOG sinyalini elde etmeye yarayan elektronik devre tasarımı gerçekleştirilmiştir. Ayrıca elde edilen sinyalde gözün çeşitli fonksiyonel hareketleri, tasarlanan devre ile tespit edilmiş ardından osiloskopta ve bilgisayar ortamında gözlemlenmiştir. Son olarak bilgisayar ortamında işlenen sinyalin entegre edildiği uygun arayüz ile göz hareketlerinin takibi yapılmıştır. Bu takip sayesinde geliştirilen algoritma ile bedensel engelli bireylerin bilgisayar kontrolü yapabilmesi sağlanmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Brahmaiah, V. P., Sai, Y. P., & Prasad, M. G. (2017, January). Data Acquisition System of Electrooculogram. In 2017 IEEE 7th International Advance Computing Conference (IACC) (pp. 716-721). IEEE.
  2. Banerjee, A., Konar, A., Tibarewala, D. N., & Janarthanan, R. (2012, July). Detecting eye movement direction from stimulated Electro-oculogram by intelligent algorithms. In 2012 Third International Conference on Computing, Communication and Networking Technologies (ICCCNT'12) (pp. 1-6). IEEE.
  3. Webster, J. G. (Ed.). (1999). The Measurement, Instrumentation, and Sensors: Handbook. Springer Science & Business Media.
  4. Tabkara, M., Latifoğlu, F., Ceran, K., Çavga, S. H., Yaprak, M., & Altintop, Ç. G. (2017, October). Electrooculography based font and punto analysis. In 2017 Medical Technologies National Congress (TIPTEKNO) (pp. 1-4). IEEE.
  5. Usakli, A. B., Gurkan, S., Aloise, F., Vecchiato, G., & Babiloni, F. (2010). On the use of electrooculogram for efficient human computer interfaces. Computational intelligence and neuroscience, 2010.
  6. Yıldız, M. (2011). EOG Tabanlı Yazı Yazma Sistemleri İçin Yeni Bir Kodlama Tekniği. In IEEE 19th Signal Processing and Communications Applications Conference (pp. 90-93).
  7. Ayvaz, A., & Ertaş, G. Eyleyicileri Kontrol Etmek için EOG Temelli bir Elektronik Devre Tasarımı Design of an EOG Based Electronic Circuit to Control Actuators.
  8. Esas, M. Y., & Latifo, F. (2015). Bilgisayar Tabanlı İki Kanallı Elektrookülografi Cihazı Tasarımı ve Göz Hareketlerinin Takibi Computer-Based Design with Dual Channel Device Electrooculography and Eye Movement Tracking.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Mühendislik

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

15 Ağustos 2020

Gönderilme Tarihi

28 Haziran 2020

Kabul Tarihi

10 Ağustos 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020

Kaynak Göster

APA
Menteş, M. M., Güven, M. M., Özcan, Ş. N., & Akşahin, M. F. (2020). Göz Hareketlerinin Takibi ile Bilgisayar Kontrolü. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi, 204-210. https://doi.org/10.31590/ejosat.779697

Cited By