EN
TR
Lojistik Etkinlik: Türkiye ve OECD
Öz
Küreselleşme ile birlikte, şirketler için hem iç performansları hem de tedarikçilerini de kapsayan değer zincir performansı oldukça önem kazanmıştır. Firmaların; düzenli, verimli ve etkin çalışması, tedarikçileri ile olan uyumuna bağlıdır. Tedarikçileri ile koordine olamayan bir organizasyon, her ne kadar kurum içi performansı yüksek olsa bile, değişik sıkıntılar yaşayabilir. Lojistik günümüz ticari hayatının en önemli işletme konularından biridir. Şirketler ve devletler, lojistik konusunda kendilerini geliştirmekte ve bu konuda etkin olmaya çalışmaktadırlar. Bu bağlamda, Dünya Bankası 2007 yılından beri belli aralıklarla ülkelerin lojistik performasını gösteren Lojistik Performans İndeksi (LPİ)’ni yayınlamaktadır. Bu indeksin “gümrük”, “altyapı”, “sevkiyat düzenleme kolaylığı”, “lojistik hizmetlerinin kalitesi”, “izleme ve takip” ve “zamanındalık” gibi altı farklı alt boyutu vardır. Çalışmanın amacı 2007-2018 yılları arasında Türkiye’nin lojistik etkinliğini analiz etmektir. Bu çalışmada, 2007 yılından beri yayınlanan LPİ sonuçları baz alınarak Veri Zarflama Analizi (VZA) yöntemi kullanılmış, bulunan lojistik etkinlik değerleri, Türkiye ile Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) üye ülkeleri arasında karşılaştırılmıştır. Araştırmanın sonunda, lojistik etkinlik bakımından Türkiye’nin OECD ülkeleri arasında son sıralarda olduğu bulunmuştur. Türkiye başta altyapı olmak üzere LPİ’nin tüm alt boyutları konusunda gerekli teknik ve yasal düzenlemeleri yapmalıdır. İlk olarak “Gümrük” alt boyutu için bakıldığında, yürürlükte olan yasalar ve mevzuatlar günümüz şartlarına göre değiştirilmelidir. “Altyapı” için Türkiye ilgili yatırımlarını hızla devam ettirilmeli, “Lojistik hizmetlerin Kalitesi ve Sevkiyat Düzenleme Kolaylığı” konularında da Türkiye kendini geliştirmelidir, “Takip ve İzleme” alanında ise devlet tarafından uydu haberleşme, telekomünikasyon, radyo frekans sistemleri gibi teknolojik altyapının verimli kullanılması sağlanmalı, özel sektör tedarik zinciri operasyonları için takip ve izlemeye yönelik faaliyetlere özendirilmeli, gıda ve ilaç gibi soğuk zincir gerektiren sektörlerde yeni yasal düzenlemeler yapılmalıdır. Zamanındalık konusunda ise firmalar kendilerini iş etiği konusunda geliştirmelidir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- ACAR, M. F., ERKOÇ, T. E., & YILMAZ, B. Türk Bankacılık Sektörü İçin Karşılaştırmalı Performans Analizi. Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2(2), 1-11.
- Aktürk, C . (2019). Lojistik Maliyetlere Göre Teslim Tarihi Belirleme ve Bir Karar Modeli Önerisi . Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi , (16) , 1-7 . DOI: 10.31590/ejosat.541481
- Arvis, Jean-François, Mónica Mustra, John Panzer, Lauri Ojala, and Tapio Naula (2007). Connecting to compete: Trade logistics in the global economy. The World Bank, Washington DC.
- Baki̇, R . (2019). The Impact of Information Technologies and Top Management Support on Supply Chain Performance: An Empirical Approach for Turkey . Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi , (17) , 916-926 . DOI: 10.31590/ejosat.654828
- Christopher, M.L. (1992), Logistics and Supply Chain Management, Pitman Publishing, London.
- Danacı, T. ve Nacar, R. (2017). "Comparing The Foreign Trade and Logistic Performance of Turkey and EU Members With Clusteer Analysis". Global Business Reshearch Congress (GBRC). 24-25 Mayıs 2017. İstanbul.
- De Souza, R., Goh, M., Gupta, S. et al. (2007) An investigation into the measures affecting the integration of ASEAN’s priority sectors: phase 2: the case of logistics. REPSF Project No. 06/001d Regional Economic Policy Support Facility, Association of Southeast Asian Nations, Manila.
- Gelmez, E . (2020). The Mediation Role of Environmental Performance in the Effects of Green Supply Chain Management Practices on Business Performance . Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi , (19) , 606-613 . DOI: 10.31590/ejosat.740202
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Mühendislik
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Yayımlanma Tarihi
30 Nisan 2021
Gönderilme Tarihi
16 Kasım 2020
Kabul Tarihi
6 Nisan 2021
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2021 Sayı: 23
APA
Acar, M. F. (2021). Lojistik Etkinlik: Türkiye ve OECD. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi, 23, 512-517. https://doi.org/10.31590/ejosat.826918
Cited By
Dijitalleşme Sürecinde OECD Ülkelerinin Lojistik Performans Endeksinin (LPI) Çok Boyutlu Ölçekleme Analizi ile Değerlendirilmesi
Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
https://doi.org/10.51290/dpusbe.1814967