TR
EN
Bulut Tabanlı Sensör ve Robot Ağlarında Konumlandırma için Büyük Veri Analizi Çerçevesi
Öz
Nesnelerin İnterneti (IoT), İnternet üzerinden bağlı milyarlarca sensör cihazdan oluşturulmaktadır. Kablosuz sensör ağları (KSA’lar), ortamdan büyük ölçekli veri sağlamak için IoT'nin çok önemli iletişim teknolojileridir. Toplanan veriler katlanarak büyüdüğü için bulut tabanlı büyük veri analizi tekniklerinin tasarımı çok önemlidir. Sensör ağlarda konumlandırma, referans düğümlerin koordinatlarına göre bir düğümün konumunu bulmaktır. Hedef takibi ve askeri gözetim gibi birçok uygulamada konumlandırmanın sağlanması gerekmektedir. Dağıtım aşamasında düğüm konumlarının manuel olarak girilmesi, özellikle büyük ölçekli sensör ağları için geçerli değildir. Ayrıca, her sensör düğümü için bir GPS alıcısı entegre etmek çok maliyetli bir çözümdür ve büyük ölçekli ağlar için uygun olmayabilir. Sensör düğümleri çoğunlukla pille çalıştığından, enerji açısından verimli bir konumlandırma yönteminin tasarımı, ağın ömrünü uzatmak için oldukça önemlidir. Mevcut konumlandurma teknikleri, yüksek enerji tüketimine neden olan birçok mesaj iletimini gerektirebilir. Bu sorunu çözmek için, bu makalede enerji açısından verimli bir konumlandırma çerçevesi önermekteyiz. Bir mobil robot, algılama alanı boyunca hareket ettirilmekte ve bu düğümleri yerelleştirmek için sensör düğümleriyle iletişim kurmaktadır. Önceki yaklaşımlardan farklı olarak, önerilen yaklaşımımız düğüm başına yalnızca 3 mesaj gerektirmektedir. Ayrıca, konumlandırma için gereken işlem çoğu sıradan düğümler tarafından gerçekleştirilmemektedir. Önerdiğimiz yaklaşımı ns2 benzetim ortamında simüle etmekteyiz. Önerdiğimiz yaklaşımın konumlandırma kalitesini ve enerji tüketimini rakipleriyle karşılaştırmaktayız. Ayrıca, konumlandırma kalitesini ve enerji tüketimini değişen düğüm sayılarına ve derecelerine göre ölçmekteyiz. Kapsamlı simülasyon sonuçlarından, önerdiğimiz yaklaşımın konumladırma kalitesinin rakiplerinden önemli ölçüde daha iyi olduğunu elde etmekteyiz. Ayrıca, önerdiğimiz algoritmanın enerji tüketimi düğüm başına sadece 0,06 J'dir ve bu sonuç dağıtık algoritmadan çok daha iyidir. Sonuç olarak, bu makalede önerilen çerçevemiz, enerji verimli konumlandırma gerektiren IoT ve büyük veri uygulamaları için önemli bir adaydır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Alhmiedat,T. A. and Yang, S. H. (2007) A survey: Localization and tracking mobile targets through wireless sensors network. PGNet.
- Doherty, L., Pister, K. S. J., and Ghaoui, L. E. (2001) Convex position estimation in wireless sensor networks. Proc. of the 12th Annual Joint Conf. of the IEEE Computer and Communications Societies, Anchorage, Alaska, 22-26 April, pp. 1655-1663. IEEE Computer Society, Washington.
- Harb, H., Makhoul, A., Idrees, A., Zahwe and O. and Taam, M.. (2017) Wireless Sensor Networks: A Big Data Source in Internet of Things. International Journal of Sensors, Wireless Communications and Control.
- Karl, H. and Willig, A. (2005) Protocols and architectures for wireless sensor networks. John Wiley & Sons.
- Kim, B.-.S, Kim, K.-I., Shah, B., Chow, F. and Kim, K. H. (2019) Wireless Sensor Networks for Big Data Systems, Sensors 19, no. 7, 1565.
- Nagpal, R., Shrobe, H., and Bachrach, J. (2003) Organizing a global coordinate system from local information on an ad hoc sensor network. Proc. of the 2nd Int. Workshop on Information Processing in Sensor Networks, Palo Alto, CA, USA, 22-23 April, pp. 333-348. Springer-Verlag, Berlin.
- Niculescu, D. and Nath, B. (2003) DV based positioning in ad hoc networks. Telecommunication Systems, 22, pp. 267-280.
- Patwari, N., Ash, J. N., Kyperountas, S., Hero, A. O., Moses, R. L., and Correal, N. S. (2005) Locating the nodes: Cooperative localization in wireless sensor networks. IEEE Signal Processing Magazine, 22(4), 54-69.
Ayrıntılar
Birincil Dil
İngilizce
Konular
Mühendislik
Bölüm
Konferans Bildirisi
Yazarlar
Orhan Dağdeviren
0000-0001-8789-5086
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
31 Temmuz 2021
Gönderilme Tarihi
30 Haziran 2021
Kabul Tarihi
1 Temmuz 2021
Yayımlandığı Sayı
Yıl 1970 Sayı: 26