Yıl 2019, Cilt , Sayı 15, Sayfalar 375 - 380 2019-03-31

Enzime Dirençli Nişasta Kullanarak Fonksiyonel Galeta Geliştirilmesi

Gökçen Garipoğlu [1]


      Bu çalışmada ülkemizde diyabet, kilo kontrolü gibi durumlarda sık tüketilen bir atıştırmalık olan galetanın işlevsel özellik kazandırılması amacıyla enzime dirençli nişasta (EDN) ilave edilerek yeni bir ürün geliştirilmesi amaçlanmıştır. Kimyasal olarak laboratuvar ortamında buğday nişastasından elde edilen enzime dirençli nişasta, galeta yapımında toplam un içeriğinin % 10 - 15 - 20 - 30 ve 40 olacak şekilde ilave edilmiştir. Bu karışım ile pişirilen galetaların glisemik indeks değerleri  invitro olarak nişasta sindirimini baz alınarak ölçülmüş ve standart galeta ile karşılaştırılmıştır. Son ürünlerin makrobesin ögeleri, lif miktarı, enerji değeri ve glisemik indeks değeri ölçülmüştür. Galetaların enerji değeri sade galetada 422,3±0,5 kkal/100 g ölçülmüş, DN ilavelisi ile sırayla 413,1±0,5 kkal/100 g, 411,14±0,5 kkal/100 g, 409,1±0,5 kkal/100 g, 406,06±0,5 kkal/100 g ve 398,66±0,5 kkal/100 g olarak düşmüştür.  Diyet lifi miktarı  ise sade galetada 4,7±0,5 g iken, DN oranı arttıkça17,27±0,5 g’a yükselmiştir. İn vitro glisemik indeks değeri sade galetada 85±1’den sırasıyla 60±1 - 56±0,5 - 54±0,5 - 52±0.05 - 51±0,5’e düşmüştür. 

Dirençli Nişasta, Fonksiyonel Besin, Galeta, Sağlık
  • Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Yaman, İstanbul Zaim Üniversitesi, İletişim: mustafa.yaman@izu.edu.tr
  • Dr. Öğr. ÜyesiYonca Sevim, Bahçeşehir Üniversitesi, İletişim: yonca.sevim@hes.bau.edu.tr
Birincil Dil tr
Konular Mühendislik
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Orcid: 0000-0001-7430-5163
Yazar: Gökçen Garipoğlu (Sorumlu Yazar)
Kurum: BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ
Ülke: Turkey


Tarihler

Yayımlanma Tarihi : 31 Mart 2019

Bibtex @araştırma makalesi { ejosat514165, journal = {Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi}, issn = {}, eissn = {2148-2683}, address = {}, publisher = {Osman SAĞDIÇ}, year = {2019}, volume = {}, pages = {375 - 380}, doi = {10.31590/ejosat.514165}, title = {Enzime Dirençli Nişasta Kullanarak Fonksiyonel Galeta Geliştirilmesi}, key = {cite}, author = {Garipoğlu, Gökçen} }
APA Garipoğlu, G . (2019). Enzime Dirençli Nişasta Kullanarak Fonksiyonel Galeta Geliştirilmesi. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi , (15) , 375-380 . DOI: 10.31590/ejosat.514165
MLA Garipoğlu, G . "Enzime Dirençli Nişasta Kullanarak Fonksiyonel Galeta Geliştirilmesi". Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi (2019 ): 375-380 <https://dergipark.org.tr/tr/pub/ejosat/issue/43603/514165>
Chicago Garipoğlu, G . "Enzime Dirençli Nişasta Kullanarak Fonksiyonel Galeta Geliştirilmesi". Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi (2019 ): 375-380
RIS TY - JOUR T1 - Enzime Dirençli Nişasta Kullanarak Fonksiyonel Galeta Geliştirilmesi AU - Gökçen Garipoğlu Y1 - 2019 PY - 2019 N1 - doi: 10.31590/ejosat.514165 DO - 10.31590/ejosat.514165 T2 - Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 375 EP - 380 VL - IS - 15 SN - -2148-2683 M3 - doi: 10.31590/ejosat.514165 UR - https://doi.org/10.31590/ejosat.514165 Y2 - 2019 ER -
EndNote %0 Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi Enzime Dirençli Nişasta Kullanarak Fonksiyonel Galeta Geliştirilmesi %A Gökçen Garipoğlu %T Enzime Dirençli Nişasta Kullanarak Fonksiyonel Galeta Geliştirilmesi %D 2019 %J Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi %P -2148-2683 %V %N 15 %R doi: 10.31590/ejosat.514165 %U 10.31590/ejosat.514165
ISNAD Garipoğlu, Gökçen . "Enzime Dirençli Nişasta Kullanarak Fonksiyonel Galeta Geliştirilmesi". Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi / 15 (Mart 2019): 375-380 . https://doi.org/10.31590/ejosat.514165
AMA Garipoğlu G . Enzime Dirençli Nişasta Kullanarak Fonksiyonel Galeta Geliştirilmesi. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi. 2019; (15): 375-380.
Vancouver Garipoğlu G . Enzime Dirençli Nişasta Kullanarak Fonksiyonel Galeta Geliştirilmesi. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi. 2019; (15): 380-375.