Bu araştırma, 2015 yılında Kütahya ili Gediz
ilçesinde Rezene (Foeniculum vulgare
Mill.) bitkisinin uçucu yağ bileşenlerini ve uçucu yağ oranını belirlemek
amacıyla yürütülmüştür. Tarla denemeleri tesadüf blokları deneme desenine göre
3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Tohumlar 20 cm sıra arası ve 30 cm sıra üzeri
mesafede dikilmiş yılda iki biçim yapılmıştır. Foeniculum vulgare Mill.’nin toprak üstü kısımlarının uçucu yağları
analiz edilmiştir. Bu bitkilerin uçucu yağları hidrodestilasyon (GC_MS/FID)
yoluyla elde edilmiştir. Lokasyondaki uçucu yağ oranı sırasıyla birinci ve
ikinci biçim %1,83 - %1,51 olarak saptanmıştır. Uçucu yağda ana bileşen olarak
birinci biçimde; trans-anethole %85,82, limonene %5,94, p-allylanisole %4,26, fenchone
%1,20, ikinci biçimde, trans-anethole %91,08,
p-allylanisole %4,18, limonene %2,77 olarak tespit edilmiştir. Yapılan
çalışma sonunda; uçucu yağ bileşenlerinin terbenler bakımından daha zengin
olduğu saptanmıştır.
This research was carried out in 2015 in Kütahya-Gediz district in order to determine the volatile oil components ond volatile oil rates in the fennel plant (Foeniculum vulgare Mill.). Field experiments were repeated in 3 replicates according to randomized block design. The seedlings were planted by a horizontal distance of 30 cm and vertical distance of 20 cm. The volatile oils of the above-ground parts of Foeniculum vulgare Mill. (fruit) were analyzed. This plant’s volatile oil was obtained by hydrodistillation method (GC_MS/FID). The volatile oil rates for the first and second harvest were determined 1,83% and1,51% respectively. The main components of the volatile oil were determined as follows for the first harvest; trans-anethole 85,82%, Limonene 5,94%, p-allylanisole 4,26%, Fenchone 1,20% whereas these rates were as follows for the socond harvest; trans-anethole 91,08%, p-allylanisole 4,18%, Limonene 2,77%. As a result of the study, the essential oil components were found to be richer in terpenes.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Ağustos 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Sayı: 16 |