Dulavratotu (Arctium lappa L.), geleneksel tıpta sıklıkla kullanılan ticari olarak önemli bir bitkidir. Mikrodalga destekli ekstraksiyonun (MAE) sıcaklık, ekstraksiyon süresi, katı / solvent oranı ve solvent konsantrasyonunu içeren optimum çalışma koşulları, cevap yüzey metodolojisi (RSM) kullanılarak belirlendi. Dulavratotu yaprağı ekstraktlarının toplam antioksidan kapasitesi ve toplam fenolik içeriği sırasıyla CUPRAC ve Folin yöntemleri ile incelenmiştir. İkinci dereceden bir polinom modelinin TAC ve TPC verimini tanımlayan en iyi model olduğu bulundu ve iki yanıt için hesaplanan tüm modeller anlamlı bulundu (p <0.0001). TAC ve TPC değerlerinin sırasıyla 0.046 - 0.185 mmol TR / g DS, 0.303 - 0.722 mmol TR / g DS arasında değiştiği görülmüştür. En yüksek TAC ve TPC değerleri, X1 = 90 oC, X2 = 6 dak, X3 =% 21.7 ve, X4 = 0.21 g / 20 mL deney koşulları altında elde edildi. Ekstraksiyon sıcaklığının, MAE'nin tüm operasyonel parametreleri arasında en önemli işletim faktörü olduğu bulundu. Optimum ekstraksiyon koşullarında, deneysel olarak elde edilen maksimum TAC ve TPC veriminin öngörülen değerlerine çok yakın olduğu bulundu, böylece kullanılan modelin uygunluğu ve RSM'nin ekstraksiyon koşullarını optimize etmedeki başarısı görülmektedir. Bu çalışmada optimize edilmiş MAE metodu, dulavratotundan antioksidanlarını etkin ve ekonomik bir şekilde ekstraksiyonu için gıda ve ilaç endüstrisinde uygulanabilir.
Mikrodalga destekli ekstraksiyon antioksidanlar dulavrat otu tepki yüzey metodolojisi
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Gıda Antioksidanları Ölçümü Uygulama ve Araştırma Merkezi
Burdock (Arctium lappa L.) is a commercially an important plant often used in traditional medicine. The optimum operating conditions of microwave-assisted extraction (MAE) including temperature (X1), extraction time (X2), solvent concentration (X3) and solid to solvent ratio (X4) were ascertained by employing response surface methodology (RSM). The total antioxidant capacity and total phenolic content of burdock leaves extracts were investigated by CUPRAC and Folin assays respectively. A second-order polynomial model was found to be the best model that describes TAC and TPC of yield, and all models calculated for the two responses were found significant (p<0.0001). It was observed that the values of TAC and TPC varied between 0.046 – 0.185 mmol TR / g DS, 0.303 - 0.722 mmol TR / g DS, respectively. The highest TAC and TPC values was obtained under the experimental conditions of X1 = 90 oC, X2 = 6 min, X3 = 21.7 % and, X4 = 0.21 g /20 mL. The extraction temperature was found to be the most significant operating factor amongst all operational parameters of MAE. At optimum extraction conditions, the maximum yield of TAC and TPC obtained experimentally were found to be very close to their predicted values as a result the suitability of the model used, and the success of RSM in optimizing the extraction conditions were demonstrated. MAE method optimized in this study can be applied for effectively and economically extract antioxidants from burdock in food and pharmaceutical industries.
Microwave-assisted extraction antioxidants burdock response surface methodology
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Sayı: 17 |