Yıl 2019, Cilt , Sayı 17, Sayfalar 995 - 1000 2019-12-31

Plantago Euphratica Bitkisinden İzole Edilen İpolamiidin Lactobacillus acidophilus ve Lactobacillus rhamnosus Bakterilerinin Probiyotik Özellikleri Üzerine Etkileri

Ebru KÖROĞLU [1] , Hasan Ufuk ÇELEBİOĞLU [2] , Hüseyin AKŞİT [3] , Recep TAŞ [4]



İridoid glikozitler, doğal olarak yapraklarda, meyvelerde, tohumlarda, ağaç kabuğunda, bitki köklerinde bulunan terpenin 2-siklopentanoid türevleridir. Tıbbi olarak önemlidir, çünkü normalde bitkileri biyotik ve abiyotik ataklardan korurken birçok hastalığın tedavisinde kullanılır. Anti-mikrobiyal, anti-tümör, anti-kardiyak ve anti-enflamatuar etkilere sahiptirler. Ipolamiid, iridoid glikozitlerden biridir ve birçok bitkide doğal olarak bulunur. Ipolamiid ​​biyolojik aktiviteleri açısından çok az bilinen bir bileşiktir.


Vücuttaki faydalı mikroorganizmalar ve bitki kökenli bileşikler, insan gastrointestinal kanalında etkileşime girebilir. Probiyotikler, bağırsakların mikrobiyal dengesini geliştirerek birçok sağlık yararına sahip olan canlı mikroorganizmalardır. En bilinen ve en çok çalışılan probiyotikler arasında Lactobacillus acidophilus ve Lactobacillus rhamnosus bulunur.


Bu çalışmanın amacı, ipolamiidin probiyotik bakteriler Lactobacillus rhamnosus GG (GG) ve Lactobacillus acidophilus LA-5 (LA-5) üzerindeki etkilerini araştırmaktır. Bu amaçla probiyotiklerin büyümesine farklı konsantrasyonlarda ipolamiid eklenmiş ve bakteriyel büyüme kinetiği, bakteriyel yüzey hidrofobisitesi (Solventlere Mikrobiyel Yapışma - MATS Testi) ve bakteriyel agregasyona (Oto-Agregasyon Testi) etkileri incelenmiştir.


Sonuçlar, ipolamidin probiyotik bakterilerin yüzey hidrofobisitesinde önemli bir değişikliğe sebep olmadığını göstermiştir. LA-5 ve GG'nin oto-agregasyon özelliklerinde doza bağlı artışlar gözlenmiştir. Bununla birlikte, ipolamiidin diğer olası biyolojik aktiviteleri hakkında bilgi edinmek için daha ayrıntılı çalışmalara ihtiyaç vardır.


Agregasyon, İpolamiid, İridoid glikozitler, MATS Testi, Probiyotik
  • Alp, D., & Ertürkmen, P. (2017). Probiyotik Olarak Kullanılan Lactobacillus spp. Suşlarının Kolesterol Düşürücü Etkileri ve Olası Mekanizmalar. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 8(1), 108–113.
  • Barua, C. C., S. K. Pal, J. D. Roy, B. Buragohain, A. Talukdar, A. G. Barua, P. Borah, 2011. Studies on the anti-inflammatory properties of Plantago erosa leaf extract in rodents. Journal of ethnopharmacology, 134(1), 62-66.
  • Celebioglu, H. U., Delsoglio, M., Brix, S., Pessione, E., & Svensson, B. (2018). Plant Polyphenols Stimulate Adhesion to Intestinal Mucosa and Induce Proteome Changes in the Probiotic Lactobacillus acidophilus NCFM. Molecular Nutrition and Food Research, 62(4), 1–11. https://doi.org/10.1002/mnfr.201700638
  • Chiang, L., W. Chiang, M. Chang, L. Ng, C. Lin, 2002. Antiviral activity of Plantago major extracts and related compounds in vitro. Antiviral research, 55(1), 53-62.
  • Collins, M. D., & Gibson, G. R. (1999). Probiotics, prebiotics, and synbiotics: approaches for modulating the microbial ecology of the gut. The American Journal of Clinical Nutrition, 69(5), 1052S-1057S.
  • Darrow, K., M. D. Bowers, 1997. Phenological and population variation in iridoid glycosides of Plantago lanceolata (Plantaginaceae). Biochemical Systematics and Ecology, 25(1), 1-11.
  • Das, S., R. N. Barua, R. P. Sharma, J. N. Baruah, P. Kulanthaivel, W. Herz, 1984. Secoiridoids from Exacum tetragonum. Phytochemistry, 23(4), 908-909.
  • Dunne, C., O’Mahony, L., Murphy, L., Thornton, G., Morrissey, D., O’Halloran, S., … Collins, J. K. (2001). In vitro selection criteria for probiotic bacteria of human origin: Correlation with in vivo findings. In American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1093/ajcn/73.2.386s
  • Erem, F., Küçükçetin, A., & Certel, M. (2013). Bacillus Türlerinin Probiyotik Olarak Değerlendirilmesi. Gıda, 38(4), 247–254.
  • Etzold, S., Kober, O. I., Mackenzie, D. a, Tailford, L. E., Gunning, a P., Walshaw, J., … Juge, N. (2014). Structural basis for adaptation of lactobacilli to gastrointestinal mucus. Environmental Microbiology, 16(3), 888–903. https://doi.org/10.1111/1462-2920.12377
  • Fuchs, A., M. D. Bowers, 2004. Patterns of iridoid glycoside production and induction in Plantago lanceolata and the importance of plant age. Journal of Chemical Ecology, 30(9), 1723-1741.
  • Gálvez, M., C. Martín-Cordero, P. J. Houghton, M. J. Ayuso, 2005. Antioxidant activity of methanol extracts obtained from Plantago species. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 53(6), 1927-1933.
  • Gálvez, M., C. Martín‐Cordero, P. J. Houghton, M. J. Ayuso, 2005. Antioxidant activity of Plantago bellardii All. Phytotherapy Research: An International Journal Devoted to Pharmacological and Toxicological Evaluation of Natural Product Derivatives, 19(12), 1074-1076.
  • Handjieva, N., S. Spassov, G. Bodurova, H. Saadi, S. Popov, O. Pureb, J. Zamjansan, 1991. Majoroside, an iridoid glucoside from Plantago major. Phytochemistry, 30(4), 1317-1318.
  • Hill, C., Guarner, F., Reid, G., Gibson, G. R., Merenstein, D. J., Pot, B., … Sanders, M. E. (2014). Expert consensus document: The International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics consensus statement on the scope and appropriate use of the term probiotic. Nature Reviews. Gastroenterology & Hepatology, 11(August 2014), 9. https://doi.org/10.1038/nrgastro.2014.66
  • Jensen, S. R., C. E. Olsen, K. Rahn, J. H. Rasmussen, 1996. Iridoid glucosides in Plantago alpina and P. altissima. Phytochemistry, 42(6), 1633-1636.
  • Jurišić Grubešić, R., G. Srečnik, D. Kremer, J. Vuković Rodríguez, T. Nikolić, S. Vladimir‐Knežević, 2013. Simultaneous RP‐HPLC‐DAD Separation, and Determination of Flavonoids and Phenolic Acids in Plantago L. Species. Chemistry & biodiversity, 10(7), 1305-1316.
  • Kechagia, M., Basoulis, D., Konstantopoulou, S., Dimitriadi, D., Gyftopoulou, K., Skarmoutsou, N., & Fakiri, E. M. (2013). Health Benefits of Probiotics: A Review. ISRN Nutrition, 2013, 1–7. https://doi.org/10.5402/2013/481651
  • Kleerebezem, M., & Vaughan, E. E. (2009). Probiotic and gut lactobacilli and bifidobacteria: molecular approaches to study diversity and activity. Annual Review of Microbiology, 63, 269–290. Retrieved from http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19575569
  • Kos, B., Susković, J., Vuković, S., Simpraga, M., Frece, J., & Matosić, S. (2003). Adhesion and aggregation ability of probiotic strain Lactobacillus acidophilus M92. Journal of Applied Microbiology, 94(6), 981–987. Retrieved from http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12752805
  • Liu, Y., Yang, S. F., Li, Y., Xu, H., Qin, L., & Tay, J. H. (2004). The influence of cell and substratum surface hydrophobicities on microbial attachment. Journal of Biotechnology, 110(3), 251–256. https://doi.org/10.1016/j.jbiotec.2004.02.012
  • Moon, H.-I., O.-P. Zee, 1999. Anticancer Compounds of Plantago asiatica L. Korean Journal of Medicinal Crop Science, 7(2), 143-146.
  • Najib, A., G. Alam, M. Halidin, 2012. Isolation and identification of antibacterial compound from diethyl ether extract of Plantago major L. Pharmacognosy Journal, 4(31), 59-62.
  • Nishibe, S., M. Sasahara, Y. Jiao, C. L. Yuan, T. Tanaka, 1993. Phenylethanoid glycosides from Plantago depressa. Phytochemistry, 32(4), 975-977.
  • Uymaz, B. (2010). Probiyotikler ve Kullanım Alanları. Pamukkale Üniversitesi, Mühendislik Bilimleri Dergisi,.
  • Venditti, A., M. Serafini, M. Nicoletti, A. Bianco, 2015. Terpenoids of Linaria alpina (L.) Mill. from Dolomites, Italy. Natural product research, 29(21), 2041-2044.
  • Zacchigna, M., F. Cateni, M. Faudale, S. Sosa, R. Della Loggia, 2009. Rapid HPLC analysis for quantitative determination of the two isomeric triterpenic acids, oleanolic acid and ursolic acid, in plantago major. Scientia Pharmaceutica, 77(1), 79-86.
Birincil Dil en
Konular Mühendislik
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Orcid: 0000-0001-9357-4668
Yazar: Ebru KÖROĞLU
Kurum: BARTIN ÜNİVERSİTESİ, FEN FAKÜLTESİ, BİYOTEKNOLOJİ BÖLÜMÜ
Ülke: Turkey


Orcid: 0000-0001-7207-2730
Yazar: Hasan Ufuk ÇELEBİOĞLU
Kurum: BARTIN ÜNİVERSİTESİ, FEN FAKÜLTESİ, BİYOTEKNOLOJİ BÖLÜMÜ
Ülke: Turkey


Orcid: 0000-0002-1509-851X
Yazar: Hüseyin AKŞİT
Kurum: ECZACILIK FAKÜLTESİ
Ülke: Turkey


Orcid: 0000-0002-3743-7770
Yazar: Recep TAŞ (Sorumlu Yazar)
Kurum: BARTIN ÜNİVERSİTESİ, FEN FAKÜLTESİ, BİYOTEKNOLOJİ BÖLÜMÜ
Ülke: Turkey


Tarihler

Yayımlanma Tarihi : 31 Aralık 2019

APA Köroğlu, E , Çelebi̇oğlu, H , Akşi̇t, H , Taş, R . (2019). Plantago Euphratica Bitkisinden İzole Edilen İpolamiidin Lactobacillus acidophilus ve Lactobacillus rhamnosus Bakterilerinin Probiyotik Özellikleri Üzerine Etkileri . Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi , (17) , 995-1000 . DOI: 10.31590/ejosat.650013