Dünya’yı saran pandemi nedeniyle insanların daha çok sebze ve meyve tüketme isteği ortaya çıkmıştır. Ayrıca ülkemizin ılıman bir iklime sahip olmasının yanında toplum bilincinin gelişmesi sonucunda son yıllarda ülkemizde yıllık sebze ve meyve tüketiminin arttığı gözlenmektedir. Sera yetiştiriciliği, tarımın en önemli gelir getirici dallarından birisidir. Sıcak iklim kuşağındaki ülkelerde olduğu gibi Akdeniz Bölgesindeki seralarda ekonomik ve montaj kolaylığı bakımından yaygın olarak plastik örtü malzemesi tercih edilmektedir. Bu çalışmada, Manavgat Tarım ve Orman İl Müdürlüğünde çalışan teknik elemanların önerileriyle seracılık faaliyetlerinin yoğun yapıldığı Manavgat ilçesi ve bağlı merkezlerde ki seralar incelemeye alınmıştır. Seralara ait arazi büyüklüklerine ilişkin istatistiksel veriler, basit tesadüfi örnekleme yöntemiyle, anket yapılarak belirlenmiştir. Alınan bilgiler doğrultusunda Manavgat yöresindeki 124 adet işletme materyal olarak tespit edilerek, araştırma alanı içinde işletmelere ayrı ayrı olarak gidilmiştir. Yapılan çalışmayla Manavgat yöresinde örtüaltı sebze yetiştiriciliğinin tüm aşamalarında yapılan tüm tarımsal faaliyetler tespit edilmiştir. Aynı zamanda tüm bu faaliyet aşmalarında çevreye kirlilik ve çevresel sorunlara neden olan her türlü parametrelerin belirlenmesine olanak sağlamıştır. Yapılan bu araştırma ile tarımsal anlamda oluşabilecek kirliliğin engellenerek, sürdürülebilir bir çevrenin sağlanması amacıyla ilkelerin belirlenmesi ve çözüm önerileri ile üreticilere fayda sağlayarak doğanın da korunması beklenmektedir. Bu kapsamda dönem dönem üreticiler ile bir araya gelerek gerekli eğitimlerin verilmesi gerektiği kanısına varılmıştır. Dolayısıyla bu eğitimlerin biyolojik mücadele, yeşil gübre uygulamaları ile birlikte yapılacak iyi tarım uygulamalarını kapsayan bilinçlendirme çalışmaları için atılacak adımlar örnek olacağı kanısına varılmıştır
Due to the pandemic surrounding the world, people's desire to consume more vegetables and fruits has emerged. In addition to the warm climate of our country, it is observed that the annual consumption of vegetables and fruits in our country has increased in recent years as a result of the development of public awareness. Greenhouse cultivation is one of the most important income generating branches of agriculture. Plastic cover material is widely preferred in greenhouses in the Mediterranean Region, as in countries in the warm climate zone, in terms of economy and ease of installation. In this study, greenhouses in Manavgat district and its affiliated centers, where greenhouse activities are intense, were examined with the suggestions of the technical staff working in the Manavgat Provincial Directorate of Agriculture and Forestry. Statistical data on land sizes of greenhouses were determined by simple random sampling method, by conducting a survey. In line with the information received, 124 enterprises in the Manavgat region were identified as material, and the enterprises within the research area were visited separately. With the study, all agricultural activities carried out at all stages of greenhouse vegetable cultivation in the Manavgat region were determined. At the same time, it has enabled the determination of all kinds of parameters that cause pollution and environmental problems in all these activities. With this research, it is expected to protect the nature by preventing the pollution that may occur in the agricultural sense, by determining the principles in order to provide a sustainable environment and by providing benefits to the producers with the solution suggestions. In this context, it was concluded that the necessary training should be given by meeting with the producers from time to time. Therefore, it has been concluded that these trainings will be an example of steps to be taken for awareness-raising activities covering biological control, green manure applications and good agricultural practices.
Greenhouse Manavgat Environment pollution Vegetable cultivation
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Ağustos 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Sayı: 25 |