Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Manavgat İlçesinin Örtüaltı Sebze Yetiştiriciliğinde Kirletici Faktörler ve Çevresel Etkilerinin Belirlenmesi

Yıl 2021, Sayı: 25, 802 - 809, 31.08.2021
https://doi.org/10.31590/ejosat.956632

Öz

Dünya’yı saran pandemi nedeniyle insanların daha çok sebze ve meyve tüketme isteği ortaya çıkmıştır. Ayrıca ülkemizin ılıman bir iklime sahip olmasının yanında toplum bilincinin gelişmesi sonucunda son yıllarda ülkemizde yıllık sebze ve meyve tüketiminin arttığı gözlenmektedir. Sera yetiştiriciliği, tarımın en önemli gelir getirici dallarından birisidir. Sıcak iklim kuşağındaki ülkelerde olduğu gibi Akdeniz Bölgesindeki seralarda ekonomik ve montaj kolaylığı bakımından yaygın olarak plastik örtü malzemesi tercih edilmektedir. Bu çalışmada, Manavgat Tarım ve Orman İl Müdürlüğünde çalışan teknik elemanların önerileriyle seracılık faaliyetlerinin yoğun yapıldığı Manavgat ilçesi ve bağlı merkezlerde ki seralar incelemeye alınmıştır. Seralara ait arazi büyüklüklerine ilişkin istatistiksel veriler, basit tesadüfi örnekleme yöntemiyle, anket yapılarak belirlenmiştir. Alınan bilgiler doğrultusunda Manavgat yöresindeki 124 adet işletme materyal olarak tespit edilerek, araştırma alanı içinde işletmelere ayrı ayrı olarak gidilmiştir. Yapılan çalışmayla Manavgat yöresinde örtüaltı sebze yetiştiriciliğinin tüm aşamalarında yapılan tüm tarımsal faaliyetler tespit edilmiştir. Aynı zamanda tüm bu faaliyet aşmalarında çevreye kirlilik ve çevresel sorunlara neden olan her türlü parametrelerin belirlenmesine olanak sağlamıştır. Yapılan bu araştırma ile tarımsal anlamda oluşabilecek kirliliğin engellenerek, sürdürülebilir bir çevrenin sağlanması amacıyla ilkelerin belirlenmesi ve çözüm önerileri ile üreticilere fayda sağlayarak doğanın da korunması beklenmektedir. Bu kapsamda dönem dönem üreticiler ile bir araya gelerek gerekli eğitimlerin verilmesi gerektiği kanısına varılmıştır. Dolayısıyla bu eğitimlerin biyolojik mücadele, yeşil gübre uygulamaları ile birlikte yapılacak iyi tarım uygulamalarını kapsayan bilinçlendirme çalışmaları için atılacak adımlar örnek olacağı kanısına varılmıştır

Kaynakça

  • 1. Anonim, 2014. Atıklar ve Çevreye Etkileri. Erisim Tarihi: 01.03.2020. https://www.bilgiustam.com/atiklar-ve-cevreye-etkileri/
  • 2. Anonim, 2015. FAO Reports the State of Food in Security in the World http://www.fao.org/3/a-i4646e.pdf Erişim tarihi ve adresi: 03.05.2018 (English)
  • 3. Büyüktaş, K., Atılgan, A., Tezcan, A. 2016. Tarımsal Üretim Yapıları. SDÜ Ziraat Fakültesi Yayınları: 101, Ders Kitabı, Isparta, 253s.
  • 4. Anonim, 2021. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2020 Yılına Ait Türkiye Örtüaltı Alanı Miktarı Verileri https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=92&locale=tr (Erişim Tarihi: 16.06.2021
  • 5. Atılgan, A., Coşkan, A., Saltuk, B., Erkan, M. 2007. Antalya Yöresindeki Seralarda Kimyasal ve Organik Gübre Kullanım Düzeyleri ve Olası Çevre Etkileri, Ekoloji, 15(62):37-47.
  • 6. Boyacı, S., Akyüz, A., Baytorun, A.N., Çaylı, A. 2016. Kırşehir İlinin Örtüaltı Tarım Potansiyelinin Belirlenmesi Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi 5(2):142-157 2016 DOI: 10.17100/nevbiltek.284738.
  • 7. Boyacı, S. 2018. Kırşehir ve Antalya İlleri İçin Seraların Isı Gereksiniminin Belirlenmesi ve Isıtmada Kullanılan Enerji Kaynaklarının Karşılaştırılması. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi 21(6): 976-986. doi: 10.18016/ksutarimdoga.vi.464627
  • 8. Oğuz, C., Karakayacı, Z. 2017. Tarım Ekonomisinde Araştırma ve Örnekleme Metodolojisi, Atlas Akademi 1. Basım ISBN:978-605-82785-2-3 Konya.
  • 9. Denizli, A., Yavuz, H., 2017. Mikroplastikler ve Dünyamız. TÜBA-Günce Dergisi, (55), 64-66.
  • 10. Durak, S.G. (2016). Investigation and Evaluation of the Effect to Environmental Pollution of Plastic Shopping Bags. Turkish Journal of Scientific Reviews, 9(2), 20-24.
  • 11. Eker M.M. 2012. Jeotermal seralarda hedef, 30 bin hektar. Jeotermal belediyeler dergisi sayı 6. s.5-14 6: http://jkbb.org.tr/User_Files/jkbb_dergi_6.pdf (Erişim Tarihi: 01.02.2020).
  • 12. Ertop H., Atılgan A. 2017. The Determination of Properties of Heatıig and Cooling Systems In Greenhouse. Infrastruktura i Ekologia Terenów Wiejskich. Nr 2017/ III (2), Page: 1115-1129.
  • 13. Ertop. H., 2017. Seralarda Isıtma ve Serinletme Özelliklerinin Belirlenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 101s, Isparta.
  • 14. Emekli, N.Y., Büyüktaş, K. 2009. Mersin İli Anamur İlçesindeki Muz Seralarının Mevcut Durumu Üzerine Bir Araştırma. Akdeniz Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Dergisi. Vol.: 22 (1):23-38.
  • 15. Güzey, S., Atılgan, A. 2015. Sera Yetiştiriciliğinde Kirletici Faktörlerin Belirlenmesi: Denizli İli Örneği, Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 10 (2):22-33.
  • 16. Jack T. Trevors, 2001. Water, Air and Soil Pollution. An International Journal of Environmental Pollution. Volume 128, Issue 3/4.
  • 17. Kalıpçı, N., Özdemir, C. ve Öztaş, H. 2011. Çiftçilerin Pestisit Kullanımı ile İlgili Eğitim ve Bilgi Düzeyi ile Çevresel Duyarlılıklarının Araştırılması. Tübav Bilim Dergisi 4 (3): 179-187.
  • 18. Kılıçer, E., 2018. Plastik Poşet Vergisi ve Örnek Ülke Uygulamaları. Vergi Sorunları Dergisi, (357), 55-64
  • 19. Kızıloğlu Algan, F., T., Bilen, S., 2005. Toprak Kirlenmesi ve Biyolojik Çevre. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 36 (1), 83-88.
  • 20. Parlakay, O., Çelik, A., Kızıltuğ, T. 2015. Hatay ilinde tarımsal üretimden kaynaklanan çevre sorunları ve Çözüm Önerileri, Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, Hatay, 1300-936620(2):17-26.
  • 21. Tanrıvermiş, H., 2000. Orta Sakarya Havzası'nda Domates Üretiminde Tarımsal İlaç Kullanımının Ekonomik Analizi. Ankara Üniversitesi. Proje Raporu 2000-4
  • 22. Tiryaki, O., Canhilal, R., Horuz, S., 2010. Tarım İlaçları Kullanımı ve Riskleri. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 26(2), 154-169.
  • 23. Tüzel, Y. and G.B. Öztekin, 2015. Protected cultivation in Turkey. Chronica Horticulturare, 55(2):21-26.
  • 24. Yüzbaşıoğlu, R., 2019. Tokat İli Merkez İlçe Kırsalında Üreticilerin Toprak Analizi Yaptırma Eğilimleri. Bahri Dağdaş Bitkisel Araştırma Dergisi, 8 (1), 163-169.

Determination of Pollutant Factors and Environmental Effects in Greenhouse Vegetable Cultivation of Manavgat District

Yıl 2021, Sayı: 25, 802 - 809, 31.08.2021
https://doi.org/10.31590/ejosat.956632

Öz

Due to the pandemic surrounding the world, people's desire to consume more vegetables and fruits has emerged. In addition to the warm climate of our country, it is observed that the annual consumption of vegetables and fruits in our country has increased in recent years as a result of the development of public awareness. Greenhouse cultivation is one of the most important income generating branches of agriculture. Plastic cover material is widely preferred in greenhouses in the Mediterranean Region, as in countries in the warm climate zone, in terms of economy and ease of installation. In this study, greenhouses in Manavgat district and its affiliated centers, where greenhouse activities are intense, were examined with the suggestions of the technical staff working in the Manavgat Provincial Directorate of Agriculture and Forestry. Statistical data on land sizes of greenhouses were determined by simple random sampling method, by conducting a survey. In line with the information received, 124 enterprises in the Manavgat region were identified as material, and the enterprises within the research area were visited separately. With the study, all agricultural activities carried out at all stages of greenhouse vegetable cultivation in the Manavgat region were determined. At the same time, it has enabled the determination of all kinds of parameters that cause pollution and environmental problems in all these activities. With this research, it is expected to protect the nature by preventing the pollution that may occur in the agricultural sense, by determining the principles in order to provide a sustainable environment and by providing benefits to the producers with the solution suggestions. In this context, it was concluded that the necessary training should be given by meeting with the producers from time to time. Therefore, it has been concluded that these trainings will be an example of steps to be taken for awareness-raising activities covering biological control, green manure applications and good agricultural practices.

Kaynakça

  • 1. Anonim, 2014. Atıklar ve Çevreye Etkileri. Erisim Tarihi: 01.03.2020. https://www.bilgiustam.com/atiklar-ve-cevreye-etkileri/
  • 2. Anonim, 2015. FAO Reports the State of Food in Security in the World http://www.fao.org/3/a-i4646e.pdf Erişim tarihi ve adresi: 03.05.2018 (English)
  • 3. Büyüktaş, K., Atılgan, A., Tezcan, A. 2016. Tarımsal Üretim Yapıları. SDÜ Ziraat Fakültesi Yayınları: 101, Ders Kitabı, Isparta, 253s.
  • 4. Anonim, 2021. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2020 Yılına Ait Türkiye Örtüaltı Alanı Miktarı Verileri https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=92&locale=tr (Erişim Tarihi: 16.06.2021
  • 5. Atılgan, A., Coşkan, A., Saltuk, B., Erkan, M. 2007. Antalya Yöresindeki Seralarda Kimyasal ve Organik Gübre Kullanım Düzeyleri ve Olası Çevre Etkileri, Ekoloji, 15(62):37-47.
  • 6. Boyacı, S., Akyüz, A., Baytorun, A.N., Çaylı, A. 2016. Kırşehir İlinin Örtüaltı Tarım Potansiyelinin Belirlenmesi Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi 5(2):142-157 2016 DOI: 10.17100/nevbiltek.284738.
  • 7. Boyacı, S. 2018. Kırşehir ve Antalya İlleri İçin Seraların Isı Gereksiniminin Belirlenmesi ve Isıtmada Kullanılan Enerji Kaynaklarının Karşılaştırılması. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi 21(6): 976-986. doi: 10.18016/ksutarimdoga.vi.464627
  • 8. Oğuz, C., Karakayacı, Z. 2017. Tarım Ekonomisinde Araştırma ve Örnekleme Metodolojisi, Atlas Akademi 1. Basım ISBN:978-605-82785-2-3 Konya.
  • 9. Denizli, A., Yavuz, H., 2017. Mikroplastikler ve Dünyamız. TÜBA-Günce Dergisi, (55), 64-66.
  • 10. Durak, S.G. (2016). Investigation and Evaluation of the Effect to Environmental Pollution of Plastic Shopping Bags. Turkish Journal of Scientific Reviews, 9(2), 20-24.
  • 11. Eker M.M. 2012. Jeotermal seralarda hedef, 30 bin hektar. Jeotermal belediyeler dergisi sayı 6. s.5-14 6: http://jkbb.org.tr/User_Files/jkbb_dergi_6.pdf (Erişim Tarihi: 01.02.2020).
  • 12. Ertop H., Atılgan A. 2017. The Determination of Properties of Heatıig and Cooling Systems In Greenhouse. Infrastruktura i Ekologia Terenów Wiejskich. Nr 2017/ III (2), Page: 1115-1129.
  • 13. Ertop. H., 2017. Seralarda Isıtma ve Serinletme Özelliklerinin Belirlenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 101s, Isparta.
  • 14. Emekli, N.Y., Büyüktaş, K. 2009. Mersin İli Anamur İlçesindeki Muz Seralarının Mevcut Durumu Üzerine Bir Araştırma. Akdeniz Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Dergisi. Vol.: 22 (1):23-38.
  • 15. Güzey, S., Atılgan, A. 2015. Sera Yetiştiriciliğinde Kirletici Faktörlerin Belirlenmesi: Denizli İli Örneği, Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 10 (2):22-33.
  • 16. Jack T. Trevors, 2001. Water, Air and Soil Pollution. An International Journal of Environmental Pollution. Volume 128, Issue 3/4.
  • 17. Kalıpçı, N., Özdemir, C. ve Öztaş, H. 2011. Çiftçilerin Pestisit Kullanımı ile İlgili Eğitim ve Bilgi Düzeyi ile Çevresel Duyarlılıklarının Araştırılması. Tübav Bilim Dergisi 4 (3): 179-187.
  • 18. Kılıçer, E., 2018. Plastik Poşet Vergisi ve Örnek Ülke Uygulamaları. Vergi Sorunları Dergisi, (357), 55-64
  • 19. Kızıloğlu Algan, F., T., Bilen, S., 2005. Toprak Kirlenmesi ve Biyolojik Çevre. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 36 (1), 83-88.
  • 20. Parlakay, O., Çelik, A., Kızıltuğ, T. 2015. Hatay ilinde tarımsal üretimden kaynaklanan çevre sorunları ve Çözüm Önerileri, Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, Hatay, 1300-936620(2):17-26.
  • 21. Tanrıvermiş, H., 2000. Orta Sakarya Havzası'nda Domates Üretiminde Tarımsal İlaç Kullanımının Ekonomik Analizi. Ankara Üniversitesi. Proje Raporu 2000-4
  • 22. Tiryaki, O., Canhilal, R., Horuz, S., 2010. Tarım İlaçları Kullanımı ve Riskleri. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 26(2), 154-169.
  • 23. Tüzel, Y. and G.B. Öztekin, 2015. Protected cultivation in Turkey. Chronica Horticulturare, 55(2):21-26.
  • 24. Yüzbaşıoğlu, R., 2019. Tokat İli Merkez İlçe Kırsalında Üreticilerin Toprak Analizi Yaptırma Eğilimleri. Bahri Dağdaş Bitkisel Araştırma Dergisi, 8 (1), 163-169.
Toplam 24 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Mühendislik
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Atilgan Atılgan 0000-0003-2391-0317

Ümran Sarı 0000-0003-0116-8756

Burak Saltuk 0000-0001-8673-9372

Hasan Ertop 0000-0003-0987-5885

Yayımlanma Tarihi 31 Ağustos 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Sayı: 25

Kaynak Göster

APA Atılgan, A., Sarı, Ü., Saltuk, B., Ertop, H. (2021). Manavgat İlçesinin Örtüaltı Sebze Yetiştiriciliğinde Kirletici Faktörler ve Çevresel Etkilerinin Belirlenmesi. Avrupa Bilim Ve Teknoloji Dergisi(25), 802-809. https://doi.org/10.31590/ejosat.956632