Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Occupational Health and Safety in Steam Cooking Boilers

Yıl 2023, Sayı: 50, 113 - 120, 30.04.2023
https://doi.org/10.31590/ejosat.1132222

Öz

Steam cooking boilers are frequently used in large-scale industries and small businesses. There are many types of steam cooking boilers depending on the usage area and need. When evaluated in terms of volume and pressure used, it has been observed that the risks arising in the field of use have increased more with the boilers becoming industrial equipment. For this reason, in this study, the measures and standards that should be applied in order to prevent and control the risks that may arise due to the use of steam cooking boilers were examined. It has been researched which studies to be done within the scope of the standards and the sanctions to be applied if they are not done. In order to prevent the risks that may occur outside the standards in terms of occupational health and safety of steam cooking boilers, near misses and work accidents, the steps to be taken in the enterprise have been examined.

Kaynakça

  • VAROL, E. and Y. SEÇİM, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Uygulama Mutfağının Tasarım ve Tetkiki: İstanbul Örneği. MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi. 11(2): p. 763-782.
  • Durukafa, D., Buhar üretim merkezlerinde enerji verimliliğinin arttırılması ve bir endüstriyel tesisin analizi. 2010.
  • Batu, A. and B. Kırmacı, Lokum üretimi ve sorunları. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, 2006. 3: p. 37-49.
  • Sürücüoğlu, M.S. and F. Balgamış, Beslenme eğitiminin yiyecek hazırlama ve pişirme yöntemlerine etkisi. Beslenme ve Diyet Dergisi, 1987. 16(1): p. 39-50.
  • ERGÜLEN, A. and H. KAZAN, TAMSAYILI DOĞRUSAL PROGRAMLAMA YÖNTEMİYLE MALİYETİN OPTİMİZE EDİLMESİ: Gıda Sektöründe Örnek Uygulama. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 10(1): p. 101-116.
  • Serinkaya, E.Y., Mutfak kültürünün Gaziantep'in geleneksel konutlarında incelenmesi. Artium, 2017. 5(1): p. 27-41.
  • Alsaffar, A. and Z.B. Kalyoncu, Pişirme yöntemleri. 2015: Beta.
  • AKTÜRK, T.B. and U. FİDAN, Buhar Kazanı Otomasyon Sistemi için Uzakta Görüntüleme Sistemi Tasarımı. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, 2009. 9(1): p. 71-78.
  • YARALI, E. and Ş. ÇETİNER, İnkübasyon Çıkış Asitliğinin Geleneksel Olarak Üretilen Süzme Yoğurtların Bazı Kalite Özellikleri Üzerine Etkisi. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 2020. 17(3): p. 297-302.
  • Parlak, T., Gıda sanayinde iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları sakız-şekerleme üretim fabrikası örneği. 2017, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Keskin, C., Endüstriyel enerji yönetiminde değer akış haritalarının kullanımı. 2013, Enerji Enstitüsü.
  • MEZARCIÖZ, S. and R.T. Oğulata, Makale: 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu-Tekstil İşletmelerinde İSG İş Sağlığı ve Güvenliği Sorunları. Mühendis ve Makina: p. 73-76.
  • Özgenç, A., Makale: İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği Üzerine Değerlendirmeler. Mühendis ve Makina: p. 81-90.
  • GÖNÜL, E. and B. BAYRAKTAROĞLU, İŞ EKİPMANLARININ İŞLETME AŞAMASINDAKİ YORULMA DURUMLARININ BELİRLENMESİNDE TAHRİBATSIZ MUAYENENİN ÖNEMİ.
  • ÜNER, M.H. and H.S. AYBERK, Düzce ilindeki mutfak çalışanlarının genel bilgileri ile kaza geçirme oranlarının incelenmesi. Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 2019. 7(1): p. 849-860.
  • https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/1033869
  • https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/907731

Buharlı Pişirme Kazanlarında İş Sağlığı ve Güvenliği

Yıl 2023, Sayı: 50, 113 - 120, 30.04.2023
https://doi.org/10.31590/ejosat.1132222

Öz

Buharlı pişirme kazanları büyük çaplı endüstrilerde ve küçük çaplı işletmelerde sıkça kullanılmaktadır. Buharlı pişirme kazanlarının kullanım alanına ve ihtiyaca bağlı olarak birçok çeşidi bulunmaktadır. Hacimsel ve kullanılan basınca göre değerlendirildiğinde kazanların endüstriyel ekipman haline gelmesi ile birlikte kullanım alanında oraya çıkan risklerin daha çok arttığı gözlenmiştir. Bu sebeple yapılan çalışma da buharlı pişirme kazanları kullanım sebebi ile ortaya çıkabilecek risklerin önlenmesi ve kontrolünün sağlanması için uygulanması gereken önlemler, standartlar incelenmiştir. Standartlar kapsamında yapılacak çalışmaların neler olduğu, yapılmadığı takdirde uygulanacak yaptırımların neler olduğu araştırılmıştır. Buharlı pişirme kazanlarının iş sağlığı ve güvenliği yönünden standartlar haricinde oluşabilecek riskleri, ramak kala olaylarını ve iş kazalarını önlemek için işletme içi yapılması gereken adımlar incelenmiştir.

Kaynakça

  • VAROL, E. and Y. SEÇİM, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Uygulama Mutfağının Tasarım ve Tetkiki: İstanbul Örneği. MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi. 11(2): p. 763-782.
  • Durukafa, D., Buhar üretim merkezlerinde enerji verimliliğinin arttırılması ve bir endüstriyel tesisin analizi. 2010.
  • Batu, A. and B. Kırmacı, Lokum üretimi ve sorunları. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, 2006. 3: p. 37-49.
  • Sürücüoğlu, M.S. and F. Balgamış, Beslenme eğitiminin yiyecek hazırlama ve pişirme yöntemlerine etkisi. Beslenme ve Diyet Dergisi, 1987. 16(1): p. 39-50.
  • ERGÜLEN, A. and H. KAZAN, TAMSAYILI DOĞRUSAL PROGRAMLAMA YÖNTEMİYLE MALİYETİN OPTİMİZE EDİLMESİ: Gıda Sektöründe Örnek Uygulama. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 10(1): p. 101-116.
  • Serinkaya, E.Y., Mutfak kültürünün Gaziantep'in geleneksel konutlarında incelenmesi. Artium, 2017. 5(1): p. 27-41.
  • Alsaffar, A. and Z.B. Kalyoncu, Pişirme yöntemleri. 2015: Beta.
  • AKTÜRK, T.B. and U. FİDAN, Buhar Kazanı Otomasyon Sistemi için Uzakta Görüntüleme Sistemi Tasarımı. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, 2009. 9(1): p. 71-78.
  • YARALI, E. and Ş. ÇETİNER, İnkübasyon Çıkış Asitliğinin Geleneksel Olarak Üretilen Süzme Yoğurtların Bazı Kalite Özellikleri Üzerine Etkisi. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 2020. 17(3): p. 297-302.
  • Parlak, T., Gıda sanayinde iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları sakız-şekerleme üretim fabrikası örneği. 2017, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Keskin, C., Endüstriyel enerji yönetiminde değer akış haritalarının kullanımı. 2013, Enerji Enstitüsü.
  • MEZARCIÖZ, S. and R.T. Oğulata, Makale: 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu-Tekstil İşletmelerinde İSG İş Sağlığı ve Güvenliği Sorunları. Mühendis ve Makina: p. 73-76.
  • Özgenç, A., Makale: İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği Üzerine Değerlendirmeler. Mühendis ve Makina: p. 81-90.
  • GÖNÜL, E. and B. BAYRAKTAROĞLU, İŞ EKİPMANLARININ İŞLETME AŞAMASINDAKİ YORULMA DURUMLARININ BELİRLENMESİNDE TAHRİBATSIZ MUAYENENİN ÖNEMİ.
  • ÜNER, M.H. and H.S. AYBERK, Düzce ilindeki mutfak çalışanlarının genel bilgileri ile kaza geçirme oranlarının incelenmesi. Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 2019. 7(1): p. 849-860.
  • https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/1033869
  • https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/907731
Toplam 17 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Mühendislik
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Süleyman Şimşek 0000-0002-0593-8036

Nurşah Olsun 0000-0003-2078-815X

Erken Görünüm Tarihi 2 Mayıs 2023
Yayımlanma Tarihi 30 Nisan 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Sayı: 50

Kaynak Göster

APA Şimşek, S., & Olsun, N. (2023). Buharlı Pişirme Kazanlarında İş Sağlığı ve Güvenliği. Avrupa Bilim Ve Teknoloji Dergisi(50), 113-120. https://doi.org/10.31590/ejosat.1132222